Savjetnica sirijskog predsjednika Asada poginula u saobraćajnoj nesreći pod nejasnim okolnostima

Luna al-Šibl je radila kao direktorka medijske kancelarije i kao specijalna savjetnica predsjednika Asada. Bila je pod američkim sankcijama 2020. godine zajedno sa još pet sirijskih vojnih, vladinih i finansijskih zvaničnika, a kasnije ju je sankcionisala i Velika Britanija

7068 pregleda0 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Reuters

Bliska savjetnica sirijskog predsjednika Bašara al Asada, bivša novinarka Luna al-Šibi, podlegla je danas povredama zadobijenim u automobilskoj nesreći, saopštio je danas predsjednikov kabinet, četiri dana nakon saobraćajne nesreće koja je podstakla mnogo spekulacija.

Luna al-Šibl je radila kao direktorka medijske kancelarije i kao specijalna savjetnica predsjednika Asada. Bila je pod američkim sankcijama 2020. godine zajedno sa još pet sirijskih vojnih, vladinih i finansijskih zvaničnika, a kasnije ju je sankcionisala i Velika Britanija.

Tokom godina, ona je pratila sirijskog predsjednika na njegovim rijetkim putovanjima u inostranstvo, kao što su Rusija ili Ujedinjeni Arapski Emirati, a 2022. godine sponzorisala je otvaranje luksuznog ruskog restorana u Damasku.

Sirijska državna novinska agencija SANA izvjestila je u utorak da je al-Šibl doživjela nesreću koja je "uslijedila kada je automobil u kome se nalazila skrenuo sa puta i kada je došlo do lančanog sudara". Ona je bila hospitalizovana u Damasku četiri dana i primljena je na intenzivnu njegu sa "teškim povredama" uključujući krvarenje u glavi.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji izvjestila je da je drugi automobil udario u al-Šiblin i da je njegov vozač uhapšen. U zvaničnim izjavama o udesu nije se pominjao drugi automobil.

Njena smrt "dolazi nakon što su obavještajne službe uhapsile njenog brata, brigadnog generala Molhama Čebela, zbog optužbi da je nakon incidenta usmjerenog na iranski konzulat u Damasku komunicirao sa stranom neprijateljskom prema Siriji, vjerovatno SAD, Izraelom ili oboje", navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava (OSDH).

Damask je optužio Izrael za napad na konzulat u Damasku 1. aprila, kada je ubijeno više visokih iranskih oficira. "Vjerovatno je nezadovoljstvo njome poraslo unutar režima, a sve je više optužbi da je upravo ona procurila zapisnike sa sastanaka Asada i Iranaca", rekao je direktor OSDH Rami Abdel Rahman za AFP.

Al-Šibl je ranije bila voditeljka Al Džazire, ali je 2011. godine napustila tu novinsku mrežu sa sjedištem u Kataru nakon izbijanja antivladinih protesta u Siriji koji su prerasli u građanski rat nakon brutalnog razbijanja demonstranata od strane Asadove vlade. Al Džazira je podržala sirijsku opoziciju.

Nakon razvoda od libanskog novinara Samija Klajba, Luna al-Šibi se ponovo udala za bivšeg poslanika u sirijskoj narodnoj skupštini i bivšeg lidera Unije studenata u Siriji Amara Satija.