Crna Gora i Njemačka potpisale sporazum o saradnji u oblasti kulture, prosvjete i sporta

"Crna Gora i Njemačka će se zalagati za razmjenu mladih, te podržavati saradnju između stručnjaka za rad sa mladima i institucija za pomoć mladima i podsticaće održavanje susreta između sportista, trenera, sportskih menadžera i sportskih ekipa svojih zemalja“

4228 pregleda3 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, Anđela Jakšić Stojanović, danas je u Berlinu potpisala Sporazum o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, mladih i sporta sa državnom ministarkom Njemačke, Katjom Kojl.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) rekli su da važan segment Sporazuma podrazumijeva podsticanje saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija.

"Sa posebnim akcentom na sve oblasti obrazovanja, uključujući škole i visokoškolske ustanove, naučnoistraživačke ustanove i naučne institucije, organizacije i ustanove vanškolskog stručnog obrazovanja i usavršavanja za odrasle, druge obrazovne ustanove i njihove uprave, biblioteke i arhive“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, biće podržana i razmjena naučnika kroz realizaciju naučno-istraživačkih projekata, kao i nastavnog osoblja i instruktora, doktoranada i studenata kao i administrativnog osoblja na visokoškolskim i drugim naučnim ustanovama u okviru informacionih, studijskih i naučno-istraživačkih boravaka, uključujući i učešće na naučnim konferencijama i simpozijumima.

"Crna Gora i Njemačka će se zalagati za razmjenu mladih, te podržavati saradnju između stručnjaka za rad sa mladima i institucija za pomoć mladima i podsticaće održavanje susreta između sportista, trenera, sportskih menadžera i sportskih ekipa svojih zemalja“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će se dvije države nastojati da unapeđuju saradnju u oblasti sporta, u školama i visokoškolskim ustanovama.

"Predviđena je i značajna kulturna razmjena u cilju sticanja novih znanja o kulturi i umjetnosti, kao i intenzivna saradnja u projektima i inicijativama koje se odnose na zastitu i valorizaciju zajedničkog kulturnog nasljeđa“, rekli su iz MPNI.

Jakšić Stojanović je, kako se navodi, iskazala zadovoljstvo potpisivanjem važnog međunarodnog dokumenta za Crnu Goru.

Dokument će, kako se dodaje, omogućiti da dosadašnju kulturnu, obrazovnu, naučnu i sportsku saradnju sa Njemačkom, Crna Gora podigne na viši nivo.

"Prvenstveno kroz konkretne korake koji se odnose na pripremu programa saradnje i objavljivanje zajedničkih konkursa u svim oblastima koje su obuhvaćene Sporazumom“, precizira u saopštenju.