Sa porastom temperatura javlja se više opasnih gmizavaca - kupite sumpor, nabavite mačku

U Crnoj Gori ima 15 vrsta zmija, 12 neotrovnih i tri otrovnice: poskok, šarka i šargan. Sve tri vrste otrovnice kod nas imaju izraženu cik-cak šaru na tijelu, a njihova dužina se kreće od 50 do 70 cm. Od njih je poskok najzastupljenija, a ujedno i najotrovnija zmija kod nas

36244 pregleda15 komentar(a)
Neeophodno je održavati dvorišta (ilustracija), Foto: Čitalac Vijesti

Podgorička Služba zaštite i spasavanja pozvala je građane da preduzmu preventivne mjere kako bi se smanjio rizik od “susreta” sa zmijama.

Iz te gradske službe su “Vijestima” kazali da se s rastom temperature pojavljuje i sve veći broj zmija, a ukazuju i na mogućnost da taj gmizavac uđe u stambeni prostor, i apeluju na građane da ih odmah pozovu ukoliko se to dogodi.

“To zavisi umnogome od predjela grada u kojem živite. Potrebno je uredno održavati dvorište oko kuće, a u slučaju da se krećete po parku, poželjno je da nosite neki štap kojim bi se odbranili od zmije u slučaju napada”, kazali su iz Službe zaštite i spašavanja, na čijem je čelu Zdravko Blečić.

Njihova preporuka je da se sav biljni otpad redovno uklanja i da trava bude pokošena, a ulazna vrata zatvorena.

“U slučaju češće pojave zmija u dvorištu potrebno je nabaviti sumpor u odgovarajućim količinama i raširiti ga oko kuće”, savjetuju iz Službe.

Kako ističu, dobra preventivna mjera je odgajanje mački, “koje osim kao kućni ljubimci, mogu poslužiti i kao dobra preventivna zaštitu od zmija”.

Iz Službe objašnjavaju, ukoliko dođe do ujeda zmije, “najvažnija stvar je ne paničiti, a zatim što prije doći do najbliže medicinske ustanove koja obavezno ima zalihe seruma protiv ujeda”.

Ujed zmije otrovnice, kako su kazali, može se prepoznati po dvije ubodne tačke, odnosno rane, koje potiču od dva zuba preko kojih se ubrizgava otrov.

Siptomi su mučnina, glavobolja, osip, vrtoglavica, drhtavica, ubrzan puls, otežano disanje, a može doći i do gubitka svijesti, ocijenili su iz Službe.

“Nakon ujeda je važno biti u stanju mirovanja kako bi krv što manje cirkulisala, jer se prilikom ujeda otrov zmije brzo širi kroz cijelo tijelo čovjeka”, objasnili su iz Službe zaštite i spašavanja.

Ističu da, ukoliko dođe do susreta s zmijom, nikako joj se ne treba približavati već je treba zaobići.

“Zmija uglavnom napada kad se osjeća ugroženo. S obzirom na to da su najčešći ujedi zmija u predjelu noge, preporučljivo je da imate prikladnu obuću prilikom kretanja kroz prirodu. U Crnoj Gori ima 15 vrsta zmija, 12 neotrovnih i tri otrovnice: poskok, šarka i šargan. Sve tri vrste otrovnice kod nas imaju izraženu cik-cak šaru na tijelu, a njihova dužina se kreće od 50 do 70 cm. Od njih je poskok najzastupljenija, a ujedno i najotrovnija zmija kod nas”, ističu iz Službe.