Holandija želi da klasom odgovori na energiju Turske

Neočekivano četvrtfinale (Berlin od 21 sat) - tim Ronalda Kumana juri prvo polufinale nakon 20 godina, Turci daju sve da se ponovi 2008.

4974 pregleda1 komentar(a)
Van Dajk, De Fraj i Damfris su Kumanova garancija, Foto: Reuters

Činilo se da su povrede Frenkija de Jonga i Teuna Kopmejnersa, koji su otpali sa spiska neposredno pred početak Eura, nenadoknadiv gubitak za Holandiju, ali Ronald Kuman je vjerovao da svaka alternativa može da donese dovoljno da “lale” uđu u završnicu.

Kumanov tim je imao problema u grupi, pogotovo poslije poraza od Austrije kada je pao na treće mjesto, ali je u osmini finala dočekao rivala po mjeri i pokazao da može da odgovori na ogroman pritisak.

Holandija nije dala Rumuniji nikakve šanse (3:0, uz dominaciju i mnogo promašenih zicera), pa je viđena i kao favorit u borbi za polufinale - protivnik je Turska, jedna od ljepših priča na Euru, koja sada u euforiji ne planira da se zaustavi.

- Mislim da smo sve četiri utakmice do sada odigrali na visokom nivou. Ni u tom porazu od Austrije nismo bili loši, ali su nas detalji koštali jer smo prelako dozvolili da primimo tri gola. Bili smo pod pritiskom, ali zasluženo smo među osam najboljih - rekao je Kuman.

Holandija je u polufinalu Eura bila 2000, onda i 2004. godine. Potom ima samo još dva nastupa u četvrtfinalu - 2008. i ovaj koji je čeka večeras od 21 sat na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

- Holandiji je mjesto u polufinalu, ali svi koji dođu do ove faze sanjaju da idu do kraja - dodao je Kuman.

Njegov tim je kompletan, Turskoj nedostaju junak osmine finala Merih Demiral (kažnjen je s dvije utakmice zbog neprikladnog slavlja u pobjedi nad Austrijom), te zbog kartona Orkun Kokdžu i Ismail Juksek.

foto: Graphic News

- Nismo došli u Njemačku u najjačem sastavu, ali to je priča koja je završena onog momenta kada smo došli na Evropsko prvenstvo. Ne moram da napominjem koliko vjerujem ekipi koja je ovdje - kazao je Kuman.

Turska je rival koji zaslužuje poštovanje.

- To je tim koji je spoj mladosti i iskustva. Turska igra s nevjerovatnom energijom i na to moramo da obratimo pažnju, jer svaka greška može skupo da nas košta. Da li smo bliži polufinalu? Šanse su podjednake - istakao je bivši trener Barselone.

Turska je plasmanom u četvrtfinale izjednačila rezultat iz 2000, ali sada je svima u mislima da se ponovi 2008. i najbolji plasman u istoriji na evropskim prvenstvima.

foto: Sofascore

Tada je četa Fatiha Terima igrala polufinale i pobrala simpatije, na kraju je izgubila od Njemačke 3:2. I to golom Filipa Lama u 90. minutu.

- Vjerujem da su mnogi iznenađeni što je Turska u četvrtfinalu, ali dobro znam kakvu grupu momaka treniram. Imamo sjajne lidere i iskusne igrače, tu su i mladi koji su spremni da uče, ali i preuzimaju odgovornost. Sve to nas je dovelo do ovog uspjeha, ali sam siguran da nismo rekli posljednju riječ - kaže selektor Turske Vinćenco Montela.

Vjerovatni sastavi - Holandija (4-2-3-1): Ferbrugen - Damfris, De Fraj, Van Dajk, Ake - Shouten, Rejnders - Malen, Simons, Gakpo - Depaj;

Turska (4-2-3-1): Gunok - Muldur, Demiral, Bardakdži, Kadioglu - Ajhan, Jokušlu - Jildiz, Čalhanoglu, Guler - Jilmaz.