Savez elektronskih sportova Crne Gore u posjeti Hrvatskoj: Jačanje regionalne saradnje ključno za razvoj IT-ja

Posjeta Hrvatskoj predstavlja prvi korak u nizu planiranih aktivnosti usmjerenih ka unapređenju elektronskih sportova u Crnoj Gori, korišćenju evropskih fondova i jačanju regionalne saradnje

6130 pregleda0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva

Savez elektronskih sportova Crne Gore (SESCG) uspješno je završio studijsku posjetu Hrvatskoj, s ciljem jačanja regionalne saradnje i istraživanja mogućnosti korišćenja EU fondova.

Delegacija SESCG posjetila je nekoliko ključnih institucija i organizacija u hrvatskoj industriji elektronskih sportova i razvoja igara.

Posjeta je obuhvatila obilazak Inkubatora PISMO, Udruge proizvođača igrica Hrvatske, Esport saveza Hrvatske, Game Hub-a te kluba Mladost. Tokom posjete, članovi delegacije SESCG-a imali su priliku da se detaljno upoznaju sa radom ovih organizacija, njihovim dostignjućima i izazovima s kojima se suočavaju.

foto: Privatna arhiva

Delegacija SESCG-a prvo je posjetila Inkubator PISMO, koji je poznat po svojoj podršci razvoju startupa u industriji igara. Predstavnici inkubatora prezentovali su su uspješne projekte koji su finansirani EU fondovima i podijelili strategije za privlačenje investicija.

Diskusija je obuhvatila i važnost obuke i edukacije mladih talenata, te načine na koje inkubatori mogu pružiti podršku u razvoju inovativnih ideja.

foto: Privatna arhiva

"Nakon posjete Baru i konferenciji o esportu koja nas je impresionirala organizacijom na najvišem nivou, shvatili smo da su u tom segmentu ispred nas, jer smo se mi fokusirali na razvoj igara. S novim projektom izgradnje preduzetničkog inkubatora za testiranje videoigara sa 2.500 sjedećih mjesta, nužno je postaviti nove ciljeve u tom području. Pozvali smo kolege iz SESCG kako bi razmijenili iskustva i ideje. Zajedno sa Dominikom Cvetkovskim, glavnim ekspertom projekta zaključili smo koliko je umrežavanje ključno za razvoj gaminga u svim segmentima. Zahvaljujemo našim gostima iz Crne Gore na nesebičnom dijeljenju znanja, koje je jedino bogatstvo koje se povećava dijeljenjem", izjavio je Mario Čelan, idejni tvorac i realizator projekta.

foto: Privatna arhiva

Jedna od ključnih tema razgovora bila je upotreba EU fondova, kako predpristupnih, tako i pristupnih, s ciljem maksimalnog iskorišćavanja sredstava koja Evropska unija nudi.

Fokus je bio na učenju iz iskustava Hrvatske, analiziranju uspješnih projekata i identifikaciji potencijalnih grešaka koje se mogu izbjeći.

"Razgovori koje smo vodili u Hrvatskoj bili su izuzetno korisni za naš dalji razvoj i strateško planiranje. Hrvatska je uspjela da iskoristi značajna sredstva iz EU fondova i vjerujemo da i mi možemo naučiti mnogo iz njihovog iskustva," izjavio je predsjednik SESCG-a Filip Šoć. Sastanku u Zagrebu prisustvovao je i sekretar Međunarodne federacije elektronskih sportova (IESF) Boban Totovski, koji je istakao važnost regionalne saradnje i razmjene iskustava. "Ovo je bila sjajna prilika za SESCG da se upozna s najboljim praksama u regiji. Saradnja među zemljama može značajno doprinijeti rastu elektronskih sportova i industrije igara," kazao je Totovski.

Tokom posjete Esport savezu Hrvatske i Game Hub-u, delegacija SESCG-a detaljno se upoznala sa strukturom i organizacijom esport takmičenja u Hrvatskoj, kao i potencijalom produkcije u domenu striminga igrica i kreiranja video sadržaja. Razmijenjena su iskustva o promociji esporta, organizaciji događaja i uključivanju mladih u esport aktivnosti.

Posjeta Hrvatskoj predstavlja prvi korak u nizu planiranih aktivnosti usmjerenih ka unapređenju elektronskih sportova u Crnoj Gori, korišćenju evropskih fondova i jačanju regionalne saradnje. SESCG će nastaviti rad na implementaciji naučenih lekcija i unapređenju strategija kako bi osigurao održiv razvoj elektronskih sportova u Crnoj Gori.