Više ugostitelja s primorja reagovalo zbog akcija Granične policije: Radnike jedva nađemo, pa ih protjeraju i za sitnicu

Iz Granične policije “Vijestima” su odgovorili da postupaju u skladu sa Zakonom o strancima i nadležnostima koje su im dodijeljene. Iz Crnogorskog udruženja poslodavaca apeluju da državni organi prvo ukažu na propust i ostave vremena da se on ispravi, a ne da odmah izriču najteže mjere

127967 pregleda129 komentar(a)
Među protjeranim i bar dvojica kuvara (ilustracija), Foto: Shutterstock

Više ugostitelja s primorja obratilo se redakciji “Vijesti” sa žalbama da Granična policija i za najmanju sitnicu njihovim stranim radnicima odmah izriče mjere protjerivanja iz Crne Gore, a da im ne ostavlja mogućnost da isprave propust, kao i da ova državna služba ne shvata probleme koje imaju s pronalaskom radne snage.

Iz Granične policije “Vijestima” su odgovorili da postupaju u skladu sa Zakonom o strancima i nadležnostima koje su im dodijeljene, kao i da od početka juna redovno imaju opsežnije kontrole stranih radnika naročito na primorju. Prema podacima koje su dostavili “Vijestima” u junu su izrekli ove mjere kod oko 240 stranaca, od čega su velika većina bili strani radnici.

Iz Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP) “Vijestima” su kazali da državni organi prvo treba da djeluju edukativno, da ukažu na propust i ostave vremena da se on ispravi, a ne da odmah izriču najrigidnije mjere. Pozvali su i direktora Uprave policije Zorana Brđanina da u saradnji s turističkim radnicima iznađu model adekvatne i primjerene reakcije u slučajevima formalnih, a ne suštinskih propusta.

Protjerivanje i zbog greške

Ugostitelji navode da je Granična policija proteklih dana prilikom kontrola restorana i radnji izrekla za više njihovih radnika rješenja o otkazivanju boravka, odnosno da moraju napustiti Crnu Goru u roku od 48 sati i na 90 dana.

Oni navode da njima i njihovim radnicima nije data mogućnost da isprave grešku već je odmah izrečena najteža mjera, na koju se mogu žaliti Ministarstvu unutašnjih poslova, ali žalba ne odlaže izvršenje, dok odgovore na same žalbe dobijaju za desetak dana, a na njihov radnik mora napustiti državu za 48 sati. U jednom primjeru ta mjera je izrečena državljaninu Srbije koji je osam sati prije izricanja mjere ušao u Crnu Goru i koji se kod poslodavca u trenutku kontrole zatekao jer je došao da mu preda dokumenta za njegovu prijavu.

Ovi poslodavci ističu da im ovakav odnos otežava poslovanje i ionako teško pronalaženje radnika za sezonu. Jedan od njih kazao je da su mu za oba kuvara u restoranu izrekli mjeru protjerivanja zbog greške prilikom prijave, kao i da sada, kada je sezona već počela, nema šanse da nađe nove kuvare.

Oni navode da je u Baru najviše ovakvih rješenja izrekao inspektor za strance, koji je ranije radio u Interventnoj jedinici gdje je pravosnažno osuđen za zlostavljanje građana, o čemu su dostavili dokumentaciju “Vijestima”.

Ovi ugostitelji kažu i da Zakon o strancima za iste nepravilnosti predviđa i mogućnosti novčanih kazni u iznosima od 60 do 3.000 eura, i da su one sasvim dovoljno visoke da te propuste više ne počine.

Pred sezonu akcije pojačane

Iz Granične policije kažu da je kontrola kretanja, boravka i rada stranaca njihova redovna aktivnost u toku čitave kalendarske godine, kao samostalna aktivnost službenika Sektora granične policije, tako i u saradnji sa službenicima Uprave za inspekcijske poslove.

Ugostiteljima ove sezone najveći problem kako uopšte naći radnikefoto: Shutterstock

“Oblik saradnje s Upravom za inspekcijske poslove regulisan je između ostalog i Zaključkom donijetim na sjednici Vlade Crne Gore 2013. godine. Kada je riječ o ljetnjoj turističkoj sezoni, aktivnosti policijskih službenika za strance, kako samostalne tako i one sa službenicima Uprave za inspekcijske poslove, su pojačane, upravo iz razloga što je tokom toga perioda povećan broj stranih državljana koji borave i rade na teritoriji Crne Gore, a sve u cilju suzbijanja nezakonitog boravka i rada stranih državljana u Crnoj Gori. Ukoliko postoji prijava građana ili pravnih lica, u svakom konkretnom slučaju službenici Sektora granične policije provjeriće na terenu navode iz svake pojedinačne prijave i postupiti prema stranim državljanima shodno odredbama Zakona o strancima ukoliko se utvrdi nepravilnost”, naveli su iz Granične policije.

CUP: Dati prednost prevenciji

Iz Crnogorskog udruženja poslodavaca kazali su “Vijestima” da je pitanje primjene propisa, posebno u dijelu jednakog i adekvatnog postupanja, ozbiljan izazov za državne organe.

“Poslodavci koji se bave ugostiteljstvom, naročito tokom sezone, imaju krupne izazove u obezbjeđivanju radne snage. To pitanje je danas jedno od ključnih, a odgovor na kreiranje lakših uslova za pronalazak prijeko potrebne radne snage leži u postupanju i procedurama države. CUP će brzo prezentovati analizu koja ukazuje na te probleme, kao i na potencijalna rješenja. Bilo je primjedbi poslodavaca na postupanje pojedinih državnih organa. Oni bi trebalo da u načelu djeluju prvo edukativno pojašnjavajući mogućnosti i procedure, a ne da odmah posežu za rigidnim mjerama - ukoliko žele da postupaju prema svima jednako i s ciljem uloge države koja je partner privredi posebno onoj turističkoj tokom sezone”, naveli su iz ove organizacije.

Negdje kazne, negdje odmah protjerivanje

Kako su naveli iz Granične policije u Ulcinju su od 1. juna za 15 stranaca izrekli mjere otkazivanja boravka do 90 dana i to za 10 državljana Albanije, četiri sa Kosova i jednog iz Srbije.

Iz Bara su protjerana 33 stranca, od čega 12 državljana Srbije, osam Albanije, šest Kosova, četiri Azerbejdžana, dva iz Sjeverne Makedonije i jednog turskog državljanina.

U Budvi je za osam stranaca otkazan boravak, od čega su po dva iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Turske i po jedan iz Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana.

U Kotoru i Tivtu izdato je po 57 prekršajnih naloga zbog kršenja Zakona o strancima, od čega se većina odnosi na novčane kazne. Kako je navedeno, u Kotoru su izdata rješenja o dobrovoljnom povratku za 21 stranca, a u Tivtu za 28 stranaca. Iz podataka se ne vidi da je bilo rješenja o otkazivanju boravka do 90 dana u ove dvije opštine.

U Herceg Novom su izrečena rješenja o otkazivanju boravka za šest stranaca - tri državljanina Ruske Federacije, dva Turske i jednog Srbije.

U Podgorici je donijeto 30 prekršajnih naloga s novčanim kaznama zbog kršenja Zakona o strancima, 15 rješenja o dobrovoljnom povratku stranca, kao i pet rješenja o otkazu boravka do 90 dana četiri državljanina Albanije i iz Srbije.

Na Cetinju je zbog kršenja Zakona o strancima izrečeno šest novčanih kazni i jedno rješenje o otkazu boravka do 90 dana za državljanina Kosova.

U Kolašinu je u junu donijeto šest rješenja o otkazivanju boravka i to svi za državljane Turske. U Nikšiću i Danilovgradu tokom kontrola nije bilo preduzetih mjera prema stranim državljanima.

U 17 akcija u opštinama Žabljak, Pljevlja, Bijelo Polje, Mojkovac, Petnjica, Berane, Rožaje, Andrijevica, Gusinje i Plav, policijski inspektori za strance nijesu zatekli strane državljane koji su obavljali poslovebez posjedovanja dozvola za privremeni boravak i rad. Za pet državljana, po dva Albanije i Srbije i jednog BiH, podnijete su incijative MUP-u za prestanak dozvole za privremeni boravak i rad u Crnoj Gori.

CUP: Brđanin da posreduje, ne protjerivati zbog formalnosti

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) pozvalo je direktora Uprave policije Zorana Brđanina da u saradnji sa turističkim radnicima iznađu model adekvatne i primjerene reakcije u slučajevima formalnih, a ne suštinskih propusta.

“CUP poziva sve poslodavce koji imaju slične probleme da nam se obrate. Ukoliko ovakva postupanja eskaliraju, a ne budu incidentni pojedinačni slučajevi, zatražićemo poseban razgovor s direktorom Brđaninom kako bi postupanje državnih organa svakako bilo u skladu sa zakonom, ali i jednako tako usmjereno da pomogne poslodavcima, a ne da bude samo mjera rigidnog kažnjavanja. Problemi radne snage su ogromni tokom sezone i poslodavci ta pitanja vrlo teško rješavaju”, ukazali su iz ove organizacije.