Ruski rvači odbili da učestvuju na OI

Tako je "jedinstveni svijet rvanja izgubio posljednju šansu da vidi takmičenje između najjačih na Olimpijskim igrama", saopštio je Ruski rvački savez

1705 pregleda9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski rvački savez saopštio je danas da su njeni rvači omogućeni da učestvuju na Olimpijskim igrama (OI) jednoglasno odbili da odu u Pariz, osuđujući "neosnovana ograničenja".

"Ne prihvatamo nesportski princip selekcije na kojem se oslanjao Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pri formiranju svoje liste ovlašćenih sportista i čiji je cilj da naruši jedinstvo našeg tima", navodi se u saopštenju za javnost.

"Ruski rvači su uspjeli da dobiju 16 olimpijskih licenci od 18 mogućih, pod uslovima prijetnji sankcijama i neosnovanim ograničenjima", navodi se u saopštenju.

Ali, na svojoj listi ruskih rvača ovlašćenih za učešće, MOK je na kraju zadržao samo deset, isključujući najuspješnije, među kojima su i dvostruki olimpijski šampion Abdulrašid Sadulajev i dvostruki svjetski šampion Zaur Ugujev.

Tako je "jedinstveni svijet rvanja izgubio posljednju šansu da vidi takmičenje između najjačih na Olimpijskim igrama", saopštio je Ruski rvački savez.

Lišeni zastave i himne zbog ruske invazije na Ukrajinu, mnogi ruski sportisti su već odlučili da se odreknu OI, osuđujući "diskriminatorske kriterijume MOK".