Opštine Nikšić, Plužine i Gacko traže potpuno otvaranje prelaza Krstac i Ravno: Međe na štetu stanovništva i turista

"Razdaljina od tridesetak kilometara između opština Plužine i Gacko, uz asfaltni put koji postoji, je uslov koji nužno nameće potrebu uspostavljanja graničnog prelaza, za početak makar za mještane ove dvije opštine", kaže Delić

22629 pregleda10 komentar(a)
Granični prelaz Ravno, Foto: Arhiva Vijesti

Lokalno stanovništvo i čelnici opština Nikšić, Plužine i Gacko, nadaju se da će biti otvoreni granični prelazi Krstac i Ravno, čime bi se znatno olakšao život mještana sa obje strane granice.

Iako je u maju ove godine mješovita crnogorsko-bosanskohercegovačka komisija za praćenje sprovođenja sporazuma između crnogorske Vlade i Vijeća ministara BiH o graničnim prelazima za međunarodni i pogranični saobraćaj, nije prihvatila zahtjeve opština Nikšić i Plužine da Krstac postane granični prelaz za međunarodni drumski putnički saobraćaj tokom cijele godine, a ne samo tokom ljetnje turističke sezone, a Ravno bude novi granični prelaz na putu Plužine - Gacko, u tim opštinama se nadaju da će ta odluka, kako zbog lokalnog stanovništva sa obje strane granice, tako i zbog turista, biti promijenjena.

“Zajednički je konstatovano da nije opravdano vršiti promjenu statusa graničnog prelaza Krstac zbog loše putne infrastrukture sa obje strane granice i malog prometa van ljetnje turističke sezone… Usaglašen je stav da je neracionalno otvaranje graničnog prelaza na putnom pravcu Plužine - Gacko, pored otvorenih pet graničnih prelaza za međunarodni drumski, robni i putnički saobraćaj i dva granična prelaza za pogranični saobraćaj na zajedničkoj državnoj granici. Zbog loše putne infrastrukture nema potrebnih uslova za otvaranje graničnog prelaza na tom putnom pravcu”, saopštili su nakon sjednice mješovito crnogorsko–bosanskohercegovačke komisije.

Mjesec kasnije, na inicijativu Ognjena Milinkovića, načelnika opštine Gacko, održan je sastanak kome su prisustvovali predsjednici opština Nikšić i Plužine Marko Kovačević i Slobodan Delić, kao i ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, na kome je dogovoreno da se pokrene procedura kroz institucije BiH i Crne Gore, da Krstac postane međunarodni granični prelaz, koji je sada je u toku ljetnje sezone, od 1. juna do 1. oktobra, otvoren za turiste, a van sezone samo za stanovnike Nikšića i Gacka, a Ravno da bude malogranični prelaz za opštine Gacko i Plužine, s tim da ljeti funkcioniše kao međunarodni prelaz.

“Razgovarali smo o potrebama stanovništva naših opština sa obje strane granice i mogućnostima da im na neki način olakšamo život u tom pojasu. Ministar Nešić je rekao da će pokrenuti potrebne procedure sa strane BiH, dok smo se predsjednik Opštine Plužine i ja obavezali da ćemo pokrenuti ovo pitanje kod MUP-a Crne Gore. Ministra Danila Šaranovića sam usmeno obavijestio o ovom sastanku, a uskoro ćemo se obratiti i pisanim putem da razmotrimo mogućnosti po ovom pitanju koje bi olakšale život stanovnicima Nikšića, Plužina i Gacka u pograničnom pojasu”, kazao je Kovačević “Vijestima”.

Predsjednik Opštine Plužine Slobodan Delić apelovao je na Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore da zajedno sa kolegama iz BiH pronađu rješenje da se problem graničnih prelaza riješi.

“Razdaljina od tridesetak kilometara između opština Plužine i Gacko, uz asfaltni put koji postoji, je uslov koji nužno nameće potrebu uspostavljanja graničnog prelaza, za početak makar za mještane ove dvije opštine. Značaj ovog puta je u povezivanju građana dvije opštine koji imaju kako prijateljske tako i rođačke odnose, ali i u unapređenju turizma i lakšeg prometa ljudi”, kazao je Delić “Vijestima”.

Crna Gora i BiH su otvorili zajednički granični prelaz Vraćenovići - Deleuša, a krajem septembra se očekuje otvaranje još jednog zajedničkog prelaza, Zupci - Sitnica. Planirano je da budu otvorena još dva zajednička granična prelaza, Klobuk - Ilino brdo i Šćepan Polje - Hum, i u toku je izrada projektne dokumentacije.