Narandžasta moda: Bivši evropski prvak u polufinalu nakon četvrt vijeka

Tim Ronalda Kumana preokrenuo protiv Turske (2:1) i jedini od polufinalista riješio četvrtfinale u regularnom toku. Protiv Engleske u Dortmundu 10. jula

19296 pregleda2 komentar(a)
Foto: Reuters

Skoro četvrt viijeka - 24 godine, trebalo je Holanđanima da se vrate tamo gdje pripadaju - u polufinale Evropskog prvenstva, među najboljim reprezentacijama Starog kontinenta.

Evropski prvak iz 1988. je posljednji put bio u polufinalu 2000, na "svom" Euru, koje je organizovao sa Belgijom. "Narandžaste" je tada na volšeban način zaustavila Italija, promašili su dva penala iz igre i još tri u seriji jedanaesteraca, mnogo godina kasnije pokušaće sve da naplate - Englezima.

Veliki evropski derbi zakazan je za srijedu, 10. jula. Igra se u Dortmundu, u 21 sat.

Izabranici Ronalda Kumana prošli su večeras kroz četvrtfinalni pakao protiv fanatične Turske, gubili su na poluvremenu, ali su na kraju, za razliku od svih ostalih polufinalista - Španije, Francuske i Engleske, riješili stvar u regularnom toku, nisu čekali produžetke - 2:1.

Interov Stefan De Fraj u 70. i Liverpulov Kodi Gakpo u 76. (na kraju je Mulduru pripisan autogol) potpuno su neutralisali pogodak Turčina Akajdina iz 35. minuta.

foto: Sofascore

Izabranici Vinćenca Montele, rivali Crne Gore u predstojećem izdanju Lige nacija, odigrali su još jedan sjajan meč, ostavili srce na terenu Olimpijskog stadiona, na kraju su imali šanse za 2:2 i na neki način zaslužili produžetke, ali zaslužila ih je i Austrija protiv njih u osmini finala pa ih nije imala - slavila je narandžasta polovina stadiona u Berlinu.

Holandija je ofanzivnije ušla u meč, imala inicijativu i veći posjed, a najbliži golu su bili poslije pokušaja Depaja i Ćavija Simonsa.

Sredinom poluvremena Turska je uspjela da se oslobodi pritiska i zaprijeti preko Bardakdžija, koji je iz dobre pozicije loše zahvatio loptu i šutirao preko gola.

Turska je povela u 35. minutu. Guler je uputio centaršut na drugu stativu, gdje je najviši u skoku bio Akajdin i sa nekoliko metara od gola udarcem glavom pod prečku zatresao mrežu.

I u drugom dijelu Holandija je nastavila sa inicijativom, ali je prvu priliku imala Turska, kada Guler u 56. minutu šutirao iz slobodnog udarca sa 26 metara, ali njegov dobar udarac zaustavila stativa.

Turska je novu priliku imala u 65. minutu, šutirao je Jilmaz sa uvice šesnaesterca po sredini gola, ali je bio dobro postavljen golman Verbrugen.

Holandija je izjednačila u 70. minutu. Centrirao je Depaj, najviši u skoku je bio De Fraj i udarcem glavom sa oko 10 metara po sredini gola zatresao mrežu.

Šest minuta kasnije viđen je rezultatski preokret. Damfris je uputio po zemlji loptu u šesnaesterac, na drugoj stativi je bio Gakpo, pokušao je da ga zaustavi Muldur ali je u padu pogodio sopstvenu mrežu.

U 85. minutu Turska je imala dobru priliku za izjednačenje, ali je udarac Čelika malo ispred gola izblokirao Van De Ven, u nastavku akcije ponovo je dobro intervenisala odbrana Holandije i De Fraj je izblokirao novi pokušaj turskih napadača.

Gakpo je imao priliku u 89. minutu priliku da riješi pitanje pobjednika, izašao je sam ispred golmana ali je Gunok odlično reagovao i sačuvao svoju mrežu.

Najbolju priliku za izjednačenje Turska je propustila u drugom minutu nadoknade. Ajhan je šutirao sa pet metara, Verbrugen je instinktivno reagovao i odbranio njegov udarac.

Pokušavala je Turska do kraja meča, ali je Holandija uspela da se odbrani i izbori plasman u polufinale.

HOLANDIJA - TURSKA 2:1

Berlin - Olimpijski stadion. Sudija: Klemon Turpan (Francuska). Strijelci: De Fraj u 70. i Muldur (autogol) u 76. minutu za Holandiju, Akajdin u 35. minutu za Tursku.

Holandija (4-3-3): Ferbrugen - Damfris, De Fraj, Van Dajk, Ake (od 74. Van De Ven) - Shauten, Simons (od 88. Zirkze), Rejnders (od 74. Verman) - Bergvajn (od 46. Verghorst), Depaj (od 88. Fripong) , Gakpo.

Turska (5-4-1): Gunok - Muldur (od 82. Čelik), Ajhan, Akajdin (od 82. Tosun), Bardakdži, Kadioglu - Jilmaz, Ozdžan (od 77. Jokuslu), Čalhanoglu, Jildiz (od 77. Arkutoglu) - Guler.