Dirigent Hames odveo Kolumbiju u polufinale sa Urugvajem, koji je penalima dobio Brazil

Hames Rodriges upisao pet asistencija i dostigao rekord Lea Mesija na Kupu Amerike

12465 pregleda1 komentar(a)
Svaki prekid znači šansa za gol nakon ljevice Hamesa Rodrigesa, Foto: REUTERS

U drugom polufinalu Kupa Amerike igraće Kolumbija i Urugvaj. "kafeterosi" su predvođeni sjajnim kapitenom Hamesom Rodrigesom (gol i dvije asisetncije do poluvremena), dobili Panamu sa 5:0, a u derbiju potom Brazil je od ekipe Marsela Bjelse nakon igre bez golova, izgubio penalima - 4:2.

Brazil bez "požutjelog" Vinisijusa Žuniora od starta je imao problema da probije sjajnu odbranu, "kariokama" nije pomoglo ni isključenje Nahitana Nandesa pregledom VAR-a u 74. minutu.

"Bilo je to u urugvajskom stilu, jer ti igrači daju sve od sebe za ekipu. Bila je to utakmica s vrlo malo prilika za gol, vrlo borbena, vrlo tijesna, čak i s vrlo malim promjenama posjeda. Kad smo bili s jednim igračem manje, odlučili smo se braniti na svojoj polovini", kazao je sjajni argentinski trener na klupi Urusa. i dodao:

"Dakle, uspjeti da zadržiš rezultat pokazuje profil urugvajskog fudbala a bili su vrlo smireni u izvođenju jedanaesteraca koje zahtijeva ne samo tačnost, već i karakter."

Urugvaj je sa devet golova bio najefikasniji do utakmice sa Barzilom na turniru u SAD-u, ali...

"Nismo igrali protiv bilo koje ekipe, a stvorili smo makar jednu priliku više od njih", zakkljulio je Bjelsa.

A pravi "vatromet" golova i šansi viđen je u prbvo polufianlu gdje je u 412. minutu stajalo 3:0 za Klumbiju. Odmah je bivši igrač Real Madrida preuzeo konce igre, centrirao i u 3. minutu je glavom Kordoba pogodio, potom i sam Rodriges sa penala u 15. minutu, da bi u 41. Panama bila matirana iz dva dodira dvojice majstora - Hames je lobovao cijelu odbranu a napadač Liverpula Luis Dijas golmana Mosgeru sa 17 metara.

U nastavku golovi Riosa i Borhe.

"Teška utakmica, oni su vrlo jaki, ali mi smo ušli na dobar način, brzo psotigli golove i dobili kontrolu nad utakmicom", kazao ej Rodriges koji je dobio nagradu za najboljeg igrača, treći put u četiri utakmice na Kopa Americi.

"Jesam li želio biti najbolji igrač Kupa? Da, želio sam dobar turnir i da pomognem ekipi da dogura daleko. I nadamo se finalu".

Kolumbija je došla u fazu odbrane bronze, ali Hames je izjednačio rekord Lionela Mesija sa pet asisetcnija na jednom Kupu Ameike - pet, i ne želi da stane tu.

Hames nije igrao tada, 2021. godine, izostavlejn je sa spiska a 32-godišnji dirigent nikada za klub i nije igrao kao za selekciju.

U drugom polufinalu igraće Argentina, penalima dobila Paragvaj, i Kanada, koja je takođe u penal seriji bila bolja od Venecuele.