Okončana evropska proizvodnja Folksvagena Pola

Njegova "prirodna" zamjena biće budući ID.2 koji će se proizvoditi u španskoj fabrici u Martorelu, ali koji će biti predstavljen tek na sljedećem salonu automobila u Minhenu u jesen naredne godine

17507 pregleda0 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Sklapanjem posljednjeg Pola, 40 godina nakon početka proizvodnje u španskoj fabrici Navara u Pamploni, završava se evropska proizvodnja Folksvagenovog (VW) bestselera.

Budućnost fabrike je u proizvodnji dva nova EV modela, a Polo se seli u Južnoafričku Republiku, odakle će neko vrijeme stići i na Stari kontinent, prenosi SEEbiz.

Prvi VW Polo proizveden u Španiji napustio je Folksvagenovu proizvodnu traku u Navari 20. marta 1984. godine, a sada, nakon nešto više od 40 godina i 8,42 miliona proizvedenih primjeraka, fabrika se oprašta od legendarnog njemačkog bestselera.

Posljednji Polo proizveden u Španiji bio je plavo obojeni model s 1.0 TSI motorom od 95 KS, ručnim mjenjačem s pet stepena prenosa i opremom Life koja će ostati u Španiji. Preostali modeli, koji će se nastaviti sklapati u Navari, su SUV izvedenice Pola, manjeg i starijeg T-Crossa te većeg i novijeg Taiga, jedinih modela koje marka proizvodi u ovoj zemlji.

Međutim, sve će se promijeniti za nekoliko godina, budući da se očekuje da će se od 2026. u fabrici proizvoditi dva nova pristupačna električna automobila koje Folksvagen koncern planira lansirati. Biće to Folksvagen ID.2 X i Škoda Epiq, dva mala SUV modela iz B segmenta, bazirana na platformi MEB Entry, a dužina će biti oko 4,1 metara.

To ne znači i potpuni kraj za Polo, jer će se popularni Njemac još narednih nekoliko godina prodavati u Evropi. Međutim, oni više neće dolaziti iz Španije, već iz Kariege odnosno Južne Afrike, gdje je proizvodnja modela preseljena.

Nedavno je doveden u pitanje kontinuitet legendarnog Pola koji je na tržištu od 1975. kroz sedam "plodnih" generacija. Prije svega zbog nedoumica koje je model izazvao u pogledu mogućnosti prilagođavanja strožem Euro 7 standardu. Međutim, implementacija najnovijeg standarda emisija do 2030. dala je Polu malo prostora za disanje, koji će se minimalno ažurirati tokom sljedećih nekoliko godina dok ga konačno ne zamijeni električni model.

Njegova "prirodna" zamjena biće budući ID.2 koji će se proizvoditi u španskoj fabrici u Martorelu, ali koji će biti predstavljen tek na sljedećem salonu automobila u Minhenu u jesen naredne godine.

S tim u vezi, španska fabrika, jedno od budućih središta električnih automobila koncerna Folksvagen, za ovu će transformaciju dobiti investiciju veću od milijardu eura.

Međutim, radnici i sindikati već neko vrijeme izražavaju zabrinutost zbog praznine koja je nastala nakon završetka proizvodnje Pola. Naime, budući da će novi električni modeli na proizvodnu traku stići za manje od dvije godine, Španci očekuju pad proizvodnje u sljedećih 18 mjeseci.

Interne prognoze pokazuju da će fabrika proizvesti 250 hiljada automobila ove godine i samo 150 hiljada jedinica ove godine.