Engleska Sautgejta nema igru, ali ima igrače da selektora učini rekorderom Gordog Albiona

Nakon zlata na Mundijalu 1966, 17 engleskih selektora imalo je ukupno sedam plej-of pobjeda, Garet Sautgejt uspješniji od svih zajedno - sinoć je upisao osmu

2787 pregleda0 komentar(a)
Mladić koji je "iz ničega" učinjko sve Bukajo Saka je prvi put igrao beka, Foto: REUTERS

Slovila je za prvog favorita Euro 2024, grupnu fazu Engleska je prošla sa najmanje napada koji obećavaju gol, manje čak i od Srbije. I sada je na dnu tabeel do četiri polufinalne selekcije!

Ipak,. Engleska je u polufinalu, igraće sa Holandijom, nako što se "provukla" protiv Švajcarske boljim izvođenjem penala.

'Mislim da je ovo s naše strane bila jako dobra utakmica. U turnirskom dijelu morate pokazati različite kvalitete, a mi upravo to radimo. Imamo nevjerovatan karakter i pronalazimo rješenja u svakoj situaciji. Jako sam srećan. Moram pohvaliti prvenstveno fokus i reakcije u obrani", kazao ej Sautgejt.

Preživio je udare domaće i svjetske javnosti, moguće smjene prije isteka ugovora krajem godine, samo zahvaljujući enormnoj klasi pojedinih igrača - makazice Belingema Slovačkoj recimo, a nikako ljepotom igre ili akcijama koje su rezultirale golom.

Dodiri klase, Belingema, Kejna, i na kraju Bukaja Sake čine da Gordi Albion sanja prvi naslov prvaka Evrope, a napadač Arsenal prodorom i golom od pozicije desnog beka juče... Sautgejta je učinio rekorderom!

On je na klupi Albiona zabilježio više pobjeda u nokaut fazama evropskih ili svjetskih prvenstava, nego svi prethodnici - 17 njih, od osvajanja domaćeg Mundijala 1966.

Na kontu Sautgejta je osam pobjeda, ima i evropsko srebro, četvrti na Mundijalu u Rusiji a ostalih 17 selektora Engleske nakon Alfa Ramsija i titule 1966. godine, ukupno sedam pobjeda kroz plej-of.

Oni su ekipu "lavova" vodili kroz šest učešća u plej-ofu EP ili MUnsdiojala, a Sautgejt "gura" četvrti veliki turnir Uefe ili Fife.