Švajcarska bez polufinala: "Još jednom smo bili blizu, ali još jednom plačemo"

Švajcarska još bez plasmana u polufinale velikog takmičenja

7458 pregleda0 komentar(a)
Reprezentacija Švajcarske, Foto: Reuters

Fudbalska reprezentacija Švajcarske nikada u istoriji nije igrala u polufinalu Svjetskog ili Evropskog prvenstva - najveći domet "sajdžija" je četvrtfinale, a taj stepenik nisu uspjeli da preskoče ni ovog ljeta u Njemačkoj.

Švajcarska je juče, u Diseldorfu, nakon penala eliminisana u četvrtfinalu Evropskog prvenstva od Engleske. Doduše, Švajcarci su imali lijepu priliku za plasman među četiri najbolja tima na kontinentu, jer su vodili od 75. minuta kada je Embolo savladao Pikforda. Ali, pet minuta kasnije je Saka matirao Zomera, da bi u penal seriji tragičar bio Akandži, čiji udarac je odbranio Pikofrd. Na drugoj strani, svi engleski fudbaleri su bili precizni, pa je Albion otišao na megdan Holandiji koja je bila bolja od Turske (2:1).

Švajcarska je godinama učesnik velikih takmičenja. Bez njih su evropska i svjetska prvenstva nezamisliva, a eliminacija sa turnira u Njemačkoj ostavlja gorak ukus, jer je djelovalo da ekipa Murata Jakina može nešto više da uradi. Naročito, ako se ima u vidu da je u četvrtfinalu naspram sebe imala Engleze, koji su na turniru bili potpuno neubjedljivi. Ali, ako ništa drugo, onda Švajcarci mogu da budu mirni kada je riječ o njihovoj budućnosti, jer su i na ovom turniru potvrdili da pripadaju samom evropskom vrhu. Uostalom, kada eliminišete aktuelne evropske prvake, što je Švajcarska uradila u osimini finala kada je pobijedila Italiju (2:0), onda je to znak da vrijedite. Ne treba zaboraviti da je Švajcarska završila ispred Italije i u kvalifikacijama za prethodni Mundijal u Kataru.

"Poraz, ali džinovska partija", ocijenio je list "Tribune de Geneve" utakmicu sa Engleskom, dok je "Corriere del Ticino" napisao: "Još jednom smo bili blizu, ali još jednom plačemo."

foto: Reuters

Ono što mediji ističu, to je da je Švajcarska došla na ovaj Euro kao jedna nepoznanica, budući da u kvalifikacijama nije imala atraktivnu grupu. U kvalifikacionoj grupi I završila je iza Rumunije, a ispred Izraela, Bjelorusije, Kosova i Andore. Švajcarska u kvalifikacijama nije blistala, gubila je bodove, a javnost nije bila oduševljena selektorom, Muratom Jakinom. Javnost je čak i tražila Jakinovu ostavku, ali do nje, ipak, nije došlo.

A u Njemačkoj se situacija promijenila za 180 stepeni - Jakin je dobio podršku, navijači su bili vjetar u leđa, a bivši fudbaler je hvaljen zbog taktike, mudrih izmjena i kreiranja odlične atmosfere u ekipi.

Akandžifoto: Reuters

Švajcarska je dobar turnir najavila pobjedom nad Mađarskom (3:1), koja je u Ligi nacija znala da pobijedi Englesku. Potom je remizirala sa Škotskom (1:1), a onda do samog kraja vodila protiv Njemačke i bila blizu prvog mjesta u grupi. Na kraju je i taj meč završen bez pobjednika (1:1), pa su Švajcarci morali da u osmini finala igraju protiv Italije.

Ali, meč protiv "azura" nije bio problematičan. Šampion Evrope iz 2021. godine je nadigran, "sajdžije" su slavile 2:0 i otišle na megdan Engleskoj. Ali, protiv Albiona je nedostajalo i malo sreće.

"Ovaj poraz boli. Uložili smo toliko truda, stvorili nekoliko šansi. Tužan sam zbog momaka i zbog navijača. Za razliku od nas, Engleska nije imala mnogo šansi. Moramo da budemo ponosni", rekao je Jakin nakon eliminacije sa prvenstva.

Jakinfoto: Reuters

Švajcarska je na prvenstvu postigla osam pogodaka, a sedam igrača se upisalo u strijelce. Lider tima bio je Granit Džaka iza kojeg je sjajna sezona i osvajanje duple krune sa Bajerom iz Leverkuzena.

"Razočarani smo i tužni. Nismo zaslužili da izgubimo na ovaj način. Ali, možemo biti ponosni. Od prve utakmice smo napredovali, pokazali sjajan karakter i odličan timski duh. Ali, vidjeli smo da imamo podršku i na tribinama i na društvenim mrežama. Mislim da smo opravdali očekivanja", rekao je Džaka.

Džakafoto: Reuters

Jakin je otkrio i da je Džaka igrao povrijeđen protiv Engleske.

"Povrijedio se protiv Italije. Za mene je čudo da je mogao da igra protiv Engleske. To govori o njegovom karakteru i volji", rekao je selektor Švajcarske.

Ali, nije samo Džaka briljirao. Napadač Embolo, koji se nedavno oporavio od povrede postigao je dva pogotka na prvenstvu, dok je sjajan utisak ostavio debitant Endoje.

"Dali smo sve od sebe i možemo da budemo zadovoljni kako smo igrali na turniru. Ako ne računamo penal seriju protiv Engleske, na turniru nismo poraženi i možemo da budemo ponosni na to", rekao je Jakin.

Ponosan je i veteran, Đerdan Šaćiri.

"Mislim da smo u Njemačkoj igrali veoma dobro. Ponosan sam na ekipu, kako smo se i ponašali i igrali. Nadam se da ćemo sljedećeg puta biti još bolji", poručio je Šaćiri.

Švajcarskoj sada preostaje učešće u Ligi nacija. Ekipa je u grupi A4 sa selekcijama Španije, Danske i Srbije.