Komšić: Ko je dozvolio da vojnici iz Srbije defiluju Prijedorom; Ministar odbrane: Radi se o kadetima, to nije vojska

"Može s njima doći i oficir, ali to je profesor. Sve dok ne završi i ne dobije čin kadet nije vojnik", kazao je ministar odbrane BiH Zukan Helez. Dodao je da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS "našlo neku zakonsku osnovu da ih pozovu kao učenike, a onda da to prikažu kao vojsku"

7417 pregleda20 komentar(a)
Komšić, Foto: Luka Zeković

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić izjavio je danas da se odmah mora utvrditi ko je dozvolio da pripadnici Vojske Srbije (VS) uđu na teritoriju BiH, nakon što je objavljeno da su vojnici iz Srbije marširali kroz Prijedor povodom obeležavanja godišnjice bitke na Kozari.

"Prvo i osnovno pitanje je ko je odobrio ulazak pripadnika VS u BiH? Predsjedništvo BiH to nije učinilo. Da li je to uradilo Ministarstvo odbrane? To se odmah mora utvrditi. Ako nije ni Ministarstvo odbrane, onda je riječ o klasičnom aktu agresije", naveo je Komšić, prenijeli su sarajevski mediji.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio je za sarajevski "Avaz" da Ministarstvo odbrane nije dalo nikakvu saglasnost, dodavši da je, osim od EUFOR-a, zatražio i interne provjere unutar Ministarstva, da "neko nije na svoju ruku nešto uradio, što bi sa sobom nosilo drastične kazne".

"Sve ćemo izvesti na čistac. Onaj čija greška eventualno bude utvrđena, odgovaraće u skladu sa zakonom", naveo je Helez.

Prema informacijama dnevnika "Avaz", o dolasku pripadnika VS upoznata je Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i, navodno, Ministarstvo spoljnih poslova BiH (MSP), čisto protokolarno, bez bilo kakvog odobrenja.

"Avaz" navodi da su vlasti Srbije institucijama BiH najavile ulazak kadeta Vojne akademije VS u sklopu obilježavanja bitke na Kozari, dostavljajući njihove pasoše.

"Niko, navodno, nije imao pojma da se radi i o vojnicima - starješinama. U prevodu, nije se znalo da će, kako tvrde naši izvori, nositi vojne odore", navodi se u tekstu.

"Avaz" je objavio da su pripadnici VS juče bili i u Bratuncu, gdje je obilježeno stradanje Srba srednjeg Podrinja i Brčka tokom rata u BiH.

Agencija Beta prenosi da su kadeti Vojne akademije iz Srbije danas defilovali kroz Prijedor u sklopu obilježavanja bitke na Kozari, a da su juče bili i u Bratuncu, gdje je obilježeno stradanje Srba srednjeg Podrinja i Birčka tokom rata u BiH.

Vojska je, poslije marša kroz Prijedor, nastavila svoj defile prema Kozari, a kako je izvijestila Radio-televizija RS (RTRS), građani Prijedora su ih dočekali aplauzima.

Predsjednik RS Milorad Dodik je na društvenim mrežama podijelio prilog RTRS uz komentar: "Konačno."

Ministar odbrane BiH: Boravili kadeti Vojne akademije Srbije, koji nisu vojnici, već učenici

Ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio je da su u toj zemlji boravili kadeti Vojne akademije iz Srbije, koji, kako je kazao, nisu pravi vojnici, već učenici.

"Radi se o kadetima, to nije vojska, to se podvodi pod obrazovanje. Može s njima doći i oficir, ali to je profesor. Sve dok ne završi i ne dobije čin kadet nije vojnik", kazao je Helez sa sarajevski portal Kliks (klix.ba).

Dodao je da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS "našlo neku zakonsku osnovu da ih pozovu kao učenike, a onda da to prikažu kao vojsku".

Ministar odbrane BiH je istakao da kadeti iz Srbije nisu mogli ući u BiH da ih neko nije pozvao, naglašavajući da to nije učinilo Ministarstvo na čijem je on čelu.

"Nismo ih mi pozvali, Ministarstvo odbrane BiH nikakve veze s ovim i ovo nije u planu vojne bilateralne saradnje između BiH i Srbije", kazao je Helez.