Reporter "Vijesti" na brodu tokom prve vožnje na liniji Budva - Dubrovnik: Na dlanu i „kraljica” i „dragulj” Mediterana

Dva grada biće povezani pomorskom linijom do kraja septembra...

35144 pregleda23 komentar(a)
“Antonija” ispred Starog grada: Luka Budva, Foto: Mirko Kotlaš

Dinamična, ali za crnogorske džepove skupa vožnja talasima od Budve do Dubrovnika, daje pravu sliku potencijala i luksuza koji nudi Jadransko more, odnosno činjenicu da se dva stara grada mogu obići u jednom danu.

Razruđeno primorje Jadrana vrijedno je samo po sebi, ali je sa Budvom kao “kraljicom” i susjednim Dubrovnikom kao “draguljem” Mediterana, sada na dlanu onima koji mogu da plate.

Bez izlaska na palubu, ali je unutrašnjost klimatizovana: “Antonija”foto: Mirko Kotlaš

Katamaran (brod sa dva trupa) “Antonija”, dug 32 metra, morskim putem krati 90 kilometara dugu trasu među gradovima - simbolima crnogorskog i hrvatskog turizma, ali ga ipak trebaju izbjegavati oni koji pate od morske bolesti i sličnih tegoba. Brzina na otvorenom moru, uz talase i vjetar, ljulja brod kao na filmu, pa nemir uliva i onima koji su na more navikli.

Prvo isplovljavanje: Budvafoto: Mirko Kotlaš

Upravo to njihanje će razočarati one sa gladnim foto-objektivima, jer neće moći da kroče na palubu za vrijeme vožnje. Otvoreno more i obalu tako u narednih dva sata treba upijati kroz prozor.

Pogled kroz neke od prozora: "Antonija"foto: Mirko Kotlaš

Putovanje iz Budve završava se u dubrovačkoj luci Gruž, u kojoj treba proći još jednu carinu.

Gruž se nalazi oko dva kilometra od dubrovačkog Starog grada.

Pristajanje u dubrovačku luku: Gružfoto: Mirko Kotlaš

Vožnja do kapije Pila u idealnim uslovima traje manje od deset minuta, ali su uslovi tokom ljetnje turističke sezone rijetko idealni zbog zgusnutih jednosmjernih ulica koje kao serpentinaste zmije prilaze vjekovnom zdanju, dok promet koči veliki broj turista i automobila. Tako se u koloni vozila, u sjenci istorijskih zidina, mogu provesti desetine dragocjenih minuta.

Brod privezan u luci: Gružfoto: Mirko Kotlaš

Sve to ipak pada u vodu kada, nakon prolaska kroz kapiju Pile, stopala kroče na nekoliko stotina metara dugu žilu kucavicu Dubrovnika - Stradun. Ova ključna vena Starog grada u nastavku povezuje njegovu zapadnu stranu sa istočnom i tamošnjim Vratima od ploča.

Vrata od Ploča: Luka Dubrovnikfoto: Mirko Kotlaš

Skup, ali korektan

Posjeta Stradunu znači i turiste, ogroman broj turista. Ova ulica je protočno i prvo mjesto svih koji u ovaj grad dođu, pa je u špicu mimoilaženje neminovno i neprestano. Mnogi posjetioci Dubrovnika reći će isto - skup je. To jeste činjenjica, jer parking garažu blizu Starog grada treba platiti desetak eura, kafu na Stradunu pet, kuglu sladoleda 3,5, sendvič u restoranu od osam do 12, a ulaz na gradske zidine 35 eura...

Prepuno turista: Stradunfoto: Mirko Kotlaš

Sa tolikim obimom turista i nivoom cijena, očekivalo bi se da je cilj posjetiocima izvući svaki cent. Međutim, tu se Dubrovnik izdvaja od drugih atraktivnih lokacija. Grad je kompaktan i kao napravljen za šetnju, pa je posjeta moguća i za one sa plitkim džepom.

Stradunfoto: Mirko Kotlaš

Gradsko jezgro ima više javnih česmi i fontana na kojima se može ugasiti žeđ izazvana ljetnjom žegom. Brojne ispresijecane uske ulice imaju informativne table, pa sadržaja za čitanje i obilazak ne fali, a rashlađivanje je moguće i na brojnim plažama, koje se kriju u podnožju gradskih zidina.

Jedna od brojnih fontanafoto: Mirko Kotlaš

Upravo ove plaže nude ono što čudi sve koji borave ljeti na crnogorskoj obali - nema ograničenja, nema skupocjenih ležaljki i baldahina, nema privatnog zakupa i pravila i nema ulaznica.

Istorijski centar: Stradunfoto: Mirko Kotlaš

U ponudi su samo betonska mula i stijene dostupne svima, pa umorni od šetnje i jakog sunca mogu da postave peškire, rashlade se i brčkaju. Osim žutom i ćilibarskom bojom okrečene arhitekture, ovaj utvrđeni grad narandžastih krovova upravo ovakve činjenice izdvajaju od ostalih.

Unutar dubrovačkih zidina postoji mreža uličica i u svakoj se može sresti makar neki znatiželjni turista, a ako nema šetača, sigurno iza ugla vrebaju mnogobrojne mačke ili porodice golubova.

Brojne uličice: Dubrovnikfoto: Mirko Kotlaš

Istorija se na ovom mjestu ne mora tražiti jer njome odiše svaka pora, kamen i pločnik. Bitke, ratovi, trgovina, fešte, milioni turista, okupacije, zemljotresi, sve to zarobljeno i sklupčano čuvaju visoke zidine. Uz identične prozore tamno-zelene boje, uspone, veš koji se suši iznad ulica, slatko i pitomo urađene kafane sa malim brojem stolova, osim bogate istorije ovdje se istovremeno i pored ogromnog broja turista, krije i opuštena suština Mediterana.

Dubrovnikfoto: Mirko Kotlaš

Iako mali, obilazak ovog sadržajem gustog grada može da traje danima. Posjetu je ovaj put skratio zakazani povratni put, pa je reporter “Vijesti” “dragulju” Mediterana ostao dužan posjetu gradskom akvarijumu, mnogobrojnim lokacijama na kojima je sniman serijal Igra prijestola i muzejima.

Stepenište iz Igre prijestola: Dubrovnikfoto: Mirko Kotlaš

Zbog ispovljavanja broda, obilazak je trebalo ugurati svega u dva i po sata, ali je Dubrovnik zbog prožetosti sadržajem, najbolje mogao da ponudi i za tako kratko vrijeme. Šetnja unutar drevnih suncem obasjanih zidina se svakako isplatila i isplati, jer niko ne može ostati imun na istoriju ovog mjesta.

Vrućina, istorija i hlad: Dubrovnikfoto: Mirko Kotlaš

Dubrovnik je u današnje vrijeme svakako nerazdvojiv od televizijskog serijala Igra prijestola, jer je značajan dio scena i arhitekture u toj seriji upravo snimljen na ovom mjestu. Za ljubitelje ovog projekta na malom ekranu, najlakše i usputne lokacije za posjetu su Jezuitske stepenice, plato u blizini kapije Pila, kao i Vrata od ploča...

Dubrovnik svi žele da vide

Većina prvih putnika na ovoj liniji, “Vijestima” nije htjela da se predstavi imenom i prezimenom, ali je glavni motiv polaska gotovo u svakom slučaju bila šetnja, obilazak ili fotografija za društvene mreže. Jedna od putnica, Jelena, navela je da joj je to prvi put da je dobila priliku da posjeti Dubrovnik, te da je nije htjela propustiti.

Mediteranske ulice: Dubrovnikfoto: Mirko Kotlaš

Neki su novu brodsku liniju osim za fotografisanje, šetnju i iskustvo istorije, iskoristili da posjete rodbinu, a među njima je i Novosađanka koja trenutno živi u Budvi Bojana Bećir. Ona je naglasila da joj je vožnja brodom mnogo komfornija i da joj više odgovara od putovanja automobilom, pa je brodska linija za nju lijepa mogućnost.

“Uzeli smo povratne karte za večeras, znači turistički i dobro je da možemo da se vratimo u toku dana. Idem u posjetu sinu koji radi u okolini Dubrovnika. Bila sam i ranije, a Dubrovnik svi volimo i u njega je lijepo ići svaki dan. Ovo je takav komfor, takva ljepota, ovdje su svi toliko fini i ljubazni i zaista smo oduševljeni kako je to lijepo zaživjelo i nadam se da ćemo imati priliku i dalje da putujemo ovako”, istakla je ona.

Dubrovnikfoto: Mirko Kotlaš

Bećir je navela i da je čudi činjenica da povratna karta važi samo za jedan dan, te da to i nije neka prednost, jer bi, kako je kazala, bilo lijepo da ima luksuz da ostane i da se vrati narednog dana. Istakla je da joj je iskustvo svakako lijepo i vrijedno dolaska.

Upravo o ovoj povratnoj karti su “Vijesti” pitale i kompaniju “Kompas”, koja ovom linijom upravlja. Oni su naglasili da nude karte u jednom smjeru, koje se kupuju za bilo koji polazak ili povratak, te da na taj način formiraju povratnu kartu.

Dubrovnik, lukafoto: Mirko Kotlaš

“Napominjemo da cijena autobusne karte između Budve i Dubrovnika u jednom smjeru iznosi minimalno 30 eura i nije fiksna, već se povećava kako se prodaju sjedišta. Prema tome, za malo veću cijenu nudimo putnicima neusporediv komfor, sadržaje na brodu, te garantujemo vremensku dužinu putovanja”, kazali su iz ove firme.

Bijeg u more od žege: Dubrovnikfoto: Mirko Kotlaš

“Kompas” u ovom momentu nije htio da otkriva podatke o prihodima i prevezenom broju putnika, jer smatraju da je za to prerano. Istakli su i da je nezahvalno očekivati i prognozirati dobit za prvu godinu poslovanja s obzirom na to da se kasno počelo sa prodajom karata.

“Na svim polascima do 15. jula nudimo 50 odsto popusta. Djeca do šest godina se voze besplatno, a djeca od sedam do 13 godina imaju 50 odsto popusta”, kazali iz “Kompasa”, upitani o trenutnim povoljnostima u njihovoj ponudi.

Promet neprestan: Gradska lukafoto: Mirko Kotlaš

Karta na ovoj liniji u jednom smjeru košta 55 eura, dok je cijena povratne dnevne 69 eura.

Na pitanje kako će turisti doći od luke Gruž do Starog grada, iz ove kompanije su pojasnili da je ispred carinskog terminala stajalište gradskog prometa. Naglasili su da linije “1A” i “1B” idu do Starog grada svakih deset minuta, te da karta kupljena kod vozača košta 2,5 eura, dok je istu na obližnjoj trafici, kešom ili karticom potrebno platiti 1,7 eura.

Linija sezonskog tipa

Prva vožnja na brodskoj liniji Budva - Dubrovnik organizovana je 29. juna, a brod “Antonija” će na ovoj sezonskoj ruti saobraćati dva puta na dan. Ovaj katamaran može da primi maksimalno 242 putnika.

Dubrovnik, centarfoto: Mirko Kotlaš

Izvršni direktor firme “Kompas” Bojan Aljinović prethodno je kazao da će linija biti aktivna do kraja septembra i da će se broj tura smanjivati paralelno sa manjim brojem turista u ovim gradovima. On je naglasio da će se rad linije nastaviti i u narednoj godini.

“Zahvaljujem se Vladi, ministarstvu i premijeru, ovaj projekat je ambiciozan i završen u zaista rekordnom roku. Očekujem da će linija raditi dugo, dugo i nakon što Crna Gora uđe u Evropsku uniju”, kazao je Aljinović tokom prve vožnje.

Dubrovnik, centarfoto: Mirko Kotlaš

Ova pomorska linija je otvorena na inicijativu hrvatske kompanije “Kompas”.

Uzeli smo povratne karte za večeras, znači turistički i dobro je da možemo da se vratimo u toku dana. Idem u posjetu sinu koji radi u okolini Dubrovnika. Bila sam i ranije, a Dubrovnik svi volimo i u njega je lijepo ići svaki dan