Nije ni lijepo ni posebno efikasno, ali Albion je otporan na sve probleme

Engleska javnost promijenila ugao gledanja na partije nacionalnog tima poslije plasmana u polufinale Eura - prošlo je vrijeme za kritike, sada je momenat za dobro poznatu euforiju na Ostrvu i bučnu pjesmu da se fudbal vraća kući

7130 pregleda2 komentar(a)
Foto: Reuters

Pobjeda na penale nad Švajcarskom je slikovit primjer kako Engleska prvo sebi oteža život, a onda pokaže da je dovoljno sposobna da sama rješava sopstvenu sudbinu.

To je zaključio BBC nakon još jednog teškog meča u četvrtfinalu Evropskog prvenstva koji je navijačima ponudio Albion, ali i novog slavlja koje samo pojačava utisak da ništa nije slučajnost s Englezima na ovom takmičenju.

Nije Engleska, na kraju krajeva, jedini tim na Euru koji je odigrao ispod očekivanja i „ostao živ”. Šta onda reći za Francusku?

Selekciju koja je vjerovatno kompletnija od tima Gareta Sautgejta, a koja je do polufinala došla tako što nije dala gol iz igre - s dva autogola i jednim pogotkom iz penala (Kilijan Mbape).

Engleska javnost je tako promijenila ugao gledanja na partije nacionalnog tima u Njemačkoj. Prošlo je vrijeme za kritike, sada je momenat za dobro poznatu euforiju na Ostrvu i bučnu pjesmu da se fudbal vraća kući...

„Ovo nam je treće polufinale na četiri posljednja velika takmičenja - ako u tome ne mogu da uživam, onda gubim vrijeme u ovom poslu”, rekao je Sautgejt.

Prošao je Sautgejt sve posljednjih petnaestak dana. Javnost mu je tolerisala samo pobjedu na premijeri nad Srbijom (1:0, jedini strijelac je bio Džud Belingem), a onda je nezadovoljstvo raslo - nisu bili dobri remiji s Danskom i Slovenijom, ali je Albion uprkos neubjedljivim igrama osvojio prvo mjesto u grupi.

Tako je i bio apsolutni favorit u osmini finala protiv Slovačke kada ga je manje od 80 sekundi dijelilo od eliminacije - sve do akrobacije Belingema za 1:1 u petom minutu sudijske nadoknade, a onda i gola Harija Kejna u produžecima za plasman među osam najboljih.

Prolaz na takav način kao da je ujedinio Engleze i pomogao im da lakše podnesu novu šokantnu utakmicu, sa Švajcarskom.

Nije bilo nikom svejedno kada je Bril Embolo u 75. pogodio za prednost „sajdžija”, ali samo pet minuta kasnije su „tri lava” izjednačila sjajnim golom Bukaja Sake.

I kao da je već tada Sautgejt počeo da misli na penale, a da ih je Engleska posebno spremala vidjelo se poslije utakmice na društvenim mrežama kada je objavljena fotografija golmana Džordana Pikforda - na bočici za vodu je imao ispisano gdje i kako penale šutiraju švajcarski igrači.

foto: Reuters

Dobro je znao gdje cilja Manuel Akanđi, odbranio mu je već u prvoj seriji i to je bilo to.

„Nije nam bilo lako tokom Eura i nema razloga da to poričem. Nismo igrali dobro i kritike su bile na mjestu, ali odjednom je sve postalo lično - a ne može da vam bude svejedno kada vas navijač gađa čašom piva”, istakao je Sautgejt.

Engleska je prije tri godine na „Vembliju” izgubila finale od Italije (na penale), i dalje čeka na evropsku titulu. Ni sada plasmanom u polufinale suštinski nije uradila ništa.

„Kada sam postao selektor, želio sam da Engleska dođe do nivoa na kojem je sada - da počnemo da vjerujemo u velike stvari, ali i da imamo pokriće za to. Dosta je ciljeva pred nama - da prvi put u istoriji zaigramo u finalu takmičenja čiji nismo domaćini, a onda i da osvojimo titulu. Postoje dva djelića istorije koja možemo da stvorimo na ovom turniru”, jasan je Sautgejt.

Slijedi okršaj s Holandijom u srijedu u Dortmundu.

„Apsolutno sam siguran da znamo način kako da dođemo do finala”, zaključio je Sautgejt.