Rege festival “Roots Revival”: Dezarie stiže u Herceg Novi

Uprkos manjku podrške, organizatori festivala najavljuju treće izdanje 4. i 5. avgusta

5053 pregleda1 komentar(a)
Foto: Promo

Rege festival “Roots Revival” biće održan četvrtog i petog avgusta u Herceg Novom, tradicionalno na tvrđavi Forte Mare, a organizatori kao zvijezdu ovogodišnjeg, trećeg izdanja festivala, najavljuju svjetski poznato ime u svijetu reggae muzike, Dezarie sa Djevičanskih Ostrva.

Organizatori najavljuju da će karte biti puštene u prodaju krajem sedmice, a hedlajner/ka festivala Dezarie tom prilikom prvi put nastupa na Balkanu.

“Dezarie je poznata po izuzetno posjećenim koncertima, s više desetina hiljada ljudi u Brazilu i Americi. Radi se o jednom od najmoćnijih rege vokala u istoriji, o čemu svjedoči i nagrada koju je osvojila 2001. za najbolji ženski reggae vokal u Atlanti, SAD”, ističe se u saopštenju.

Pored nje, program će petog avgusta obilježiti i Earl Gateshead iz Engleske i Exile Di Brave s Jamajke...

“Roots Revival” je proglašen za jedan od najorganskijih festivala u Evropi s posjećenošću stranaca od preko 70 odsto, navode organizatori i dodaju da su u Crnoj Gori “i dalje ispod radara, nepriznati i nepodržani od institucija i medija”. No, dodaju oni, bore se i nastavljaju da grade brend i rege zajednicu...

“Početkom avgusta, kada se u svijetu slavi Dan nezavisnosti Jamajke, Herceg Novi i Crna Gora imaju svog predstavnika. Po programu i ponudi, i po popularnosti imena koja dolaze da predstavljaju boje reggae muzike u popularnom gradu od skalina, ‘Roots Revival’ prednjači programom u odnosu na festivale tog tipa u regiji. Ali, to još nije prepoznala država, pa ni sami građani Crne Gore. Međutim, u regionu i svijetu je festival prepoznat, jer profil posjetilaca festivala čini više od 70 odsto stranaca, najviše iz regiona Evropske Unije”, dodaju organizatori u saopštenju.

Oni podsjećaju da je “Roots Revival” nominovan za najbolji butik festival u regionu, u konkurenciji od preko hiljadu projekata, a u organizaciji Ambasador EU iz Zagreba. Nakon toga, probudili su interesovanje kod susjednog Dubrovnika za sličan festival.

Direktor festivala Mirsad Brkić kaže da je jedan od razloga osnivanja festivala 2022. godine to što je okupljena ekipa primijetila da je društvu “potreban lijek u vidu rege muzike koja odiše ljubavlju, mirom i socijalnom pravdom”.

“To je pogotovo bilo izraženo nakon kovid krize i čuvene socijalne distance. U socijalnoj distanci osnažio je društveni mrak, te je društvena netrpeljivost, odsustvo sposobnosti da se emotivno izrazi, dovelo do efekta izgubljene omladine. Brod osnovnih moralnih načela pušta vodu na sve strane i sve više tone. ‘Roots Revival’ je naš način da se suprotstavimo tome, i pokušamo vratiti neke izgubljene vrijednosti. Na festivalu vlada harmonija, bez ijednog problema za dvije godine, te organska povezanost između svih prisutnih”, kaže Brkić.

Nada se, ističe, da će festival postati prepoznat i u Crnoj Gori.