Injac i Borovinić Bojović položile vijenac: "Spomenik na Ravnom Lazu vječni simbol slobode i hrabrosti"

Obilježavanje 8. jula, dana kada je 1941. godine donijeta odluka o podizanju ustanka protiv okupatora

4552 pregleda5 komentar(a)
Foto: Glavni grad Podgorica

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović položile su danas vijenac na spomenik na Ravnom lazu u Piperima, povodom obilježavanja 8. jula, dana kada je 1941. godine donijeta istorijska odluka o podizanju ustanka protiv okupatora.

"Podsjećamo, Trinaestojulski ustanak bio je najveći ustanak u porobljenoj Evropi 1941. godine, a spomenik na Ravnom Lazu je vječni simbol slobode i hrabrosti", navodi se u saopštenju na sajtu Glavnog grada.

SOBNOR: Vječno da žive sjećanja na heroje

SOBNOR Crne Gore takođe je saopštio da je njihova delegacija, na čelu sa predsjednikom Radojicom Radojevićem, potpredsjednikom Aleksandrom Marašem i sekretarkom Radmilom Čagorović, položila cvijeće na spomenik na Ravnom lazu. Skupu je prisustvovala i delegacija OBNOR-a 1941-1945. Glavni Grad Podgorica.

foto: SOBNOR Crne Gore

Radojević je kazao da je "ovdje u Ravnom lazu, u slobodarskim Piperima 8. jula 1941. godine pokrajinski komitet KPJ za Crnu Goru, Boku i Sandžak donio istorijsku odluku o dizanju ustanka protiv okupatora."

Podsjetio je da su odluku o pokretanju ustanka donijela "devetorica mladih revolucionara, čija imena i danas sa pijetetom i dubokim poštovanjem pominjemo" - Milovan Đilas, Božo Ljumović, Blažo Jovanović, Savo Brković, Radoje Dakić, Budo Tomović, Krsto Popivoda, Periša Vujoševoć i Vido Uskoković,

“Neka vječno žive sjećanja na ove heroje, junake i slobodare naše slavne NOB-e. Slava im”, poručuju iz SOBNOR-a.