Upoznali se sa Vučjem i njegovim ljekovitim biljem

"Učesnici su imali priliku da pješače kroz bukovu šumu do terena na visoravni Konjsko, da uberu bukete ivanjskog cvijeća, kantariona, divljeg sljeza, podbjela, hajdučke trave, kiprovine, da fotografišu Borovnik, Rozin vrh, Gackove grede i Veliki Žurim", kazala je Ana Petrović Njegoš

4140 pregleda1 komentar(a)
Sa događaja "Dodirni prirodu kroz ljekovito bilje", Foto: NVU Putevima predaka

Nakon kratkog predavanja o ljekovitom bilju, njegovom značaju, vrstama, kao i upozorenju da se biljke ne smiju brati iz korijena, više od 30 učesnika imalo je priliku da na Vučju, kraj Nikšića, uživa u lijepoj prirodi i čistom vazduhu, ali i da se kući vrati sa buketima raznovrsnog ljekovitog bilja.

Događaj pod nazivom „Dodirni prirodu kroz ljekovito bilje“, organizovalo je nevladinom udruženju (NVU) „Putevima predaka“, a prema riječima organizatora, cilj im je bio da učesnike upoznaju kako sa ljekovitim biljem, tako i sa Vučjem i njegovom okolinom, a sve u cilju promocije ruralnog turizma.

„Učesnici su imali priliku da pješače kroz bukovu šumu do terena na visoravni Konjsko, da uberu bukete ivanjskog cvijeća, kantariona, divljeg sljeza, podbjela, hajdučke trave, kiprovine, da fotografišu Borovnik, Rozin vrh, Gackove grede i Veliki Žurim. Važno je napomenti da su prošli stazama koje su od nacionalnog interesa za planinarenje i planinski biciklizam“, kazala je Ana Petrović Njegoš.

Prema njenim riječima, učesnici događaja imali su priliku i da prođu terenima ski staze, obiđu vještačku akumulaciju, a boravak na čistom planinskom vazduhu, livade pune ljekovitog bilja i vrhovi koji ih okružuju su odlična psiho-fizička terapija.

Organizatori su učesnike obradovali simboličnim poklonima i zahvalnicama za učešće.

„Udruženje od osnivanja, pored akcentovanja zaštite životne sredine, promoviše okolinu Nikšića, nove turističke destinacije i aktivnosti u prirodi koje ne zagađuju životnu sredinu kao što su biciklizam, planinarenje, nordijsko pješačenje i pješačenje“, kazala je Petrović Njegoš.

Događaj je organizovan pod pokroviteljstvom Fondacije „Petrović Njegoš“ i Turističke organizacije Nikšić, a podržali su ga „Duga toys“, Cosmetics i Crnogorski savez sportske rekreacije .