Vukićević: Neki ljekovi tokom ljeta mogu izazvati reakcije na koži

"Naravno, neće se te reakcije ispoljiti kod svakog pacijenta, ali je važno da pacijenti budu toga svjesni i da preduzmu odgovarajuće mjere", kazala je Veselinka Vukićević iz CINMED-a

4021 pregleda1 komentar(a)
Veselinka Vukićević, Foto: Printscreen YouTube

Iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva upozorili su pacijente da neki ljekovi tokom ljeta mogu izazvati reakcije na koži. Gostujući u Bojama jutra TV Vijesti, Veselinka Vukićević iz CINMED-a kazala je da pacijenti moraju povesti računa i izbjegavati izlaganje suncu.

"Recimo mnogi antibiotici koje često koristimo, npr. doksiciklin, ciprofloxacin, zatim diuretici, recimo hidrohlortiazid lijek koji ulazi u sastav mnogih ljekova koji se koriste za liječenje povišenog krvnog pritiska koje koristi veliki broj pacijenata, zatim retinoidi ljekovi koji se koriste u terapiji akni, ljekovi koje koristimo za ublažavanje bolova. Kod nekih je učestalost ispoljavanja reakcija fotosenzitivnosti veća, kod nekih manja. Naravno, neće se te reakcije ispoljiti kod svakog pacijenta, ali je važno da pacijenti budu toga svjesni i da preduzmu odgovarajuće mjere. Oni naravno treba da nastave da koriste svoju terapiju, ali također treba da zaštite kožu od UV zraka." kazala je ona.

Promjene su slične onima koje nastaju kao posljedica sunčanja.

"Zapravo najviše podsjećaju na opekotinu od sunca. Zbog toga pacijenti često ne dovode to u vezu sa terapijom koju koriste. To su najčešće reakcije u vidu crvenila na koži koje se javlja vrlo brzo nakon izlaganja suncu i koje zahvataju one dijelove kože koji su bili izloženi suncu. A naravno mogu izgledati i nešto drugačije u vidu dermatitisa. Osipi se mogu ispoljiti kada su u pitanju fotoalergijske reakcije. U svakom slučaju to su reakcije koje se najčešće ispoljavaju u vidu crvenila i osipa na koži", istakla je Vukićević.