Marković: Želimo da poručimo i ovim novim snagama koje u Crnoj Gori slave fašiste i saradnike da neće proći

"Neka je vječna slava i hvala svima koji tih julskih dana prvi digli pušku protiv fašizma i nacizma u porobljenoj Evropi i tim dali ključni impuls ostalim jugoslovenskim narodima da krenu u pravednu borbu protiv okupatora i domaćih kvislinga", poručila je u ime Evropskog saveza Jelena Marković

5464 pregleda3 komentar(a)
Sa događaja, Foto: Evropski savez

Delegacija Evropskog saveza položila je danas vijenac na spomenik na Ravnom lazu u Piperima, povodom obilježivanja 8. jula, dana kada je 1941. donijeta odluka o podizanju ustanka protiv okupatora, saopšteno je iz Evropskog saveza.

U saopštenju koje je dostavila Socijaldemokratska partija (SDP) navodi se da se u ime Saveza prisutnima obratila Jelena Marković koja je, između ostalog, istakla da je odluka o pokretanju ustanka koju su donijeli Milovan Đilas, Božo Ljumović, Blažo Jovanović, Savo Brković, Radoje Dakić, Budo Tomović, Krsto Popivoda, Periša Vujošević i Vido Uskoković predstavlja svjetionik slobode slavne crnogorske istorije.

foto: Evropski savez

"Neka je vječna slava i hvala svima koji tih julskih dana prvi digli pušku protiv fašizma i nacizma u porobljenoj Evropi i tim dali ključni impuls ostalim jugoslovenskim narodima da krenu u pravednu borbu protiv okupatora i domaćih kvislinga. Danas sa ovog mjesta želimo da poručimo i ovim novim snagama koje u Crnoj Gori slave fašiste i saradnike da neće proći, kao što nijesu prošli ni tada. Jer Crna Gora ima dovoljno nas da stanemo jedni uz druge i budemo dostojni nasljednici onih koji su prije više od 80 godina pokazali kako se voli svoja zemlja i što su spremni da daju za njenu slobodu", istakla je Marković.

foto: Evropski savez

Ona je poručila "slava hrabrim organizatorima trinaestojulskog ustanka i svim borcima za slobodu Crne Gore".

"Naša evropska budućnost počiva na antifašizmu, a upravo će Evropski savez biti ključna snaga koja će zaustaviti sve one koji ismijavaju slavnu borbu naših predaka, služeći opet, stranom autokrati", kazala je Marković.

Evropski savez pored SDP čine Socijaldemokrate (SD) i Liberalna partija (LP).