Vraneš: Festival tamburaške muzike biće organizovan i ove godine u Pljevljima

"Ove godine zbog tehničkih ograničenja festival će trajati jedan dan i predlažem da to bude 23. avgust prvo veče manifestacije Dani pljevaljskog korzoa", kazao je predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš

13756 pregleda25 komentar(a)
Vraneš, Foto: Luka Zeković

Festival tamburaške muzike biće organizovan i ove godine u Pljevljima.

To je "Vijestima" potvrdio predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš nakon sto je danas održao sastanak sa direktorom Centra za kulturu Slavkom Tošićem, sekretarkom Sekretarijata za kulturu Sanjom Đondović i rukovodiocem Gradskog tamburaškog orkestra i dosadašnjim direktorom festivala Emirom Prekićem.

"Festival tamburaške muzike se mora održati. Tamburaški melos je u naš grad stigao sa dolaskom Austrougara krajem 19. vijeka, rado prihvaćen kod našeg naroda i ušao je u nematerijalnu kulturnu baštinu Pljevalja. Ovaj festival je i član Evropske i svjetske asocijacije tamburaških festivala, promoviše našu Opštinu širom svijeta. Ove godine zbog tehničkih ograničenja festival će trajati jedan dan i predlažem da to bude 23. avgust prvo veče manifestacije Dani pljevaljskog korzoa", kazao je Vraneš.

"Opština Pljevlja će podržati festival odnosno od iduće godine će biti organizator festivala", rekao je Vraneš.

Dodao je "da mu je drago da se riješio nesporazum između JU Centra za kulturu i NVO 'Festival tamburaške muzike' oko organizacije".'"

"Naš stav je da Opština preuzme organizaciju festivala odnosno JU Centar za kulturu jer moramo da kontrolišemo finansiranje. Ne možemo podržati dosadašnji model da Opština uplaćuje novac za organizaciju neke NVO i da onda nema uvid u tokove trošenja novca", rekao je Vraneš.