Dedvukaj pozvao Ministarstvo i Opštinu Tuzi da pomognu zbog niske cijene lubenice

Dedvukaj je usadio 18 rala zemlje i planira da proizvede između 250 i 300 tona lubenica. Ali, problem je cijena..

12575 pregleda12 komentar(a)
Dedvukaj, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori, Zef Dedvukaj, pozvao je Ministarstvo poljoprivrede i Opštinu Tuzi da pomognu zbog niske cijene lubenice, navodeći da oko 60 odsto proizvođača u Tuzima još nisu ni počeli da beru, jer je nemaju kome prodati.

"Mi smo već jutros istovarili jedan ovakav kamion od sedam tona u Podgorici, sada utovaramo drugi, čekamo šleper da dođe jer smo već ubrali lubenicu koja treba negdje van Crne Gore da izlazi. Danas prodajem po osam centi ovo što se izvozi, a ovo što vozim u Podgoricu 20 centi", kaže Dedvukaj.

Dedvukaj je usadio 18 rala zemlje i planira da proizvede između 250 i 300 tona lubenica. Ali, problem je cijena...

"Totalna blokada, imaju ljudi po 15-16 rala zemlje da još nisu ubrali nijednu lubenicu. Nisu mogli da prodaju, nema kome da prodaju, a neko je u startu prodao lubenicu po dobroj cijeni 25, 30 centi. Zadnjih deset dana to je katastrofa što se dešava kod nas, sigurno ima 60 odsto proizvođača koji još nisu ušli u baštinu da beru, a ne da prodaju, nemaju kome prodati", ističe Dedvukaj.

Sve cijene su otišle u nebo, kaže i dodaje da se bore da pokriju troškove.

"Na 20 centi smo skoro u gubitku, tu zarađujemo tri-četiri centa. Svake godine skupa ishrana, skuplji reprometarijal, skupa radna snaga. A prošle godine smo prodali 30 centi, 35, 40, 25 i kako ko, ali bila je 200 eura utovar šlepera, ove godine na osam centi, a 350 eura uzimaju radnici", poručuje.

Ove godine temperatura u regionu je bila je ujednačena, pa su svi krenuli odmah na tržište. U Tuzima kažu da ne pamte ranije kada su sadili lubenice prije 1. maja, a ove godine još 1. aprila....

Ovdje u Tuzima imaju jasnu poruku za nadležne iz Opštine i Ministarstva poljoprivrede.

"Da daju po svakom kilu minimum deset centi, da bismo pokrili te troškove. Da daju onima koji su prodali ispod 20 centi. Tražim od Ministarstva poljoprivrede i od Opštine da pomognu ovom poljoprivredniku da opstane, jer sljedeće godine neće imati ni čime da startuje", zaključuje Dedvukaj.