Zelenski: Mi ćemo se osvetiti, hoće li i Zapad?

U ruskim raketnim napadima širom Ukrajine ubijeno 36 civila, pogođena i dječja bolnica

16452 pregleda15 komentar(a)
Spasioci, bolničari i volonteri čiste ruševine i traže žrtve napada na bolnicu, Foto: Beta/AP

Rusija je juče usred bijela dana raketirala glavnu dječju bolnicu u Kijevu i zasula projektilima druge gradove širom Ukrajine, ubivši najmanje 36 civila u najsmrtonosnijem talasu vazdušnih udara posljednjih mjeseci.

Roditelji s bebama u naručju išli su ulicom ispred bolnice, ošamućeni i jecajući nakon rijetkog vazdušnog napada tokom dana. Prozori su razbijeni i fasada je otpala, a stotine stanovnika Kijeva su pomagale u čišćenju ruševina, prenijela je agencija Rojters.

“Bilo je zastrašujuće. Nisam mogla da dišem, pokušavala sam da pokrijem bebu da bi mogla da diše”, izjavila je za Rojters Svitlana Kravčenko (33).

Vlada je proglasila utorak za dan žalosti zbog jednog od najgorih vazdušnih napada u ratu, i istakla da je on pokazao da je Ukrajini hitno potrebna pomoć zapadnih saveznika da unaprijedi protivvazdušnu odbranu.

foto: Reuters

Vazdušna odbrana je oborila 30 od 38 projektila, saopštile su vazduhoplovne snage. U Kijevu, centralnim gradovima Krivi Rog i Dnjepar i dva istočna grada, oštećeno je 50 civilnih objekata, uključujući stambene zgrade, poslovni centar i dvije zdravstvene ustanove, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Na onlajn video snimku do kojeg je došao Rojters, vidi se kako projektil pada s neba ka dječjoj bolnici praćen velikom eksplozijom. Lokacija snimka je verifikovana na osnovu vidljivih orijentira. Služba bezbjednosti Ukrajine identifikovala je projektil kao krstareću raketu Kh-101.

Dvadeset dvije osobe, uključujući dvoje djece, poginule su u Kijevu, a 82 su ranjene u glavnom raketnom udaru i drugom napadu koji je uslijedio dva sata kasnije, saopštili su zvaničnici.

Ukrajina je saopštila da je napad pokazao da joj je hitno potrebna pomoć saveznika da unaprijedi protivvazdušnu odbranu

Potvrđeno je da je 11 osoba poginulo u Dnjepropetrovskoj oblasti, a 64 su ranjene, saopštili su regionalni zvaničnici. Tri osobe su poginule u gradu Pokrovsk na istoku zemlje, gdje su rakete pogodile industrijski objekat, rekao je guverner.

Predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da će se Ukrajina osvetiti i pozvao zapadne saveznike da snažno odgovore na napad.

“Mi ćemo uzvratiti tim ljudima, sigurno ćemo snažno odgovoriti Rusiji. Pitanje za naše partnere glasi: da li oni mogu da odgovore?”, rekao je Zelenski tokom posjete Poljskoj na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Diplomate su saopštile da će se Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastati danas na zahtjev Britanije, Francuske, Ekvadora, Slovenije i Sjedinjenih Država.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove snage izvršile udare na ciljeve vojne industrije i baze avijacije u Ukrajini.

Moskva je više puta negirala da je ciljala civile i civilnu infrastrukturu, iako su njeni napadi ubili na hiljade civila otkako je započela invaziju u februaru 2022.

Bolnica Ohmadit je najveća i nabolje opremljena u zemljifoto: Reuters

Ukrajinski državni tužilac je rekao da je o napadima razgovarao s tužiocem Međunarodnog krivičnog suda Karimom Kanom, dodajući da će njegova kancelarija dijeliti dokaze sa MKS-om.

Napad se desio dan prije početka trodnevnog samita NATO-a kojem bi trebalo da prisustvuje Zelenski, a jedna od glavnih tema biće rat u Ukrajini.

“Ova surova agresija - potpuno zanemarivanje ljudskih života, ugrožavanje evropske i transatlantske bezbjednosti - je razlog zašto će lideri preuzeti značajne bezbjednosne obaveze prema Ukrajini ove nedjelje”, objavila je na Iksu američka ambasadorka u Kijevu Bridžit Brink.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov rekao je da Ukrajina još nema dovoljno protivvazdušne odbrane i pozvao saveznike Kijeva da odmah isporuče više sistema kako bi mu pomogli u zaštiti gradova i infrastrukture od redovnih ruskih vazdušnih napada.

Predstavnik vazduhoplovnih snaga, pukovnik Jurij Ignat, rekao je da je postalo teže odbiti ruske napade jer su moskovske snage nastavile da poboljšavaju svoju taktiku bombardovanja.

“Neprijateljske rakete su opremljene dodatnim sredstvima, uključujući radarske i termalne zamke”, napisao je Ignat na Fejsbuku.