Ljiljanić: Subvencionisati putarinu Crmničana kroz Sozinu, a ne mijenjati Zakon

Izvršni direktor Monteputa pozvao predstavnike Crmničana na sastanak i poručio da se protestom i blokadom saobraćaja, koja je najavljena za 13. jul, pravi višestruka šteta

8306 pregleda7 komentar(a)
Foto: Monteput

Izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić pozvao je predstavnike mještana Crmnice na sastanak kako bi kroz dijalog našli rješenje za njihov zahtjev za oslobađanje plaćanja putarine kroz tunel Sozina, kroz prepoznavanje svih kategorija mještana koje pogađaju troškovi putarine, uz predlog da troškovi putarine budu subvencionisani iz dobiti Monteputa.

Ljiljanić u stavu Monteputa, koji je dostavljen medijima, navodi da su za pronalaženje rješenja kroz dijalog, a ne kroz proteste i blokadu saobraćaja tunela kojima se, kaže, pravi višestruka šteta svim građanima, turistima i turističkim poslenicima, i nadasve ugrožava bezbjednost učesnika u saobraćaju.

Mještani su najavili blokadu tunela za subotu, 13. jul.

"Vjerujemo da ćemo po ovom pitanju postići dogovor, tim prije što smo upravo kroz dijalog sa mještanima Crmnice našli rješenje za poziciju trase autoputa kroz Crmnicu, u korist svih Crmničana, a zadovoljstvo time predstvnici mještana su i putem medija istakli", rekao je Ljiljanić.

On kaže da je bila njihova dužnost da predstavnike poslaničkih klubova upoznaju sa posljedicama koje mogu proizaći ako se rješavanju zahtjeva mještana Crmnice pristupi kroz izmjene Zakona o putevima.

"Rješenje zahtjeva mještana kroz izmjene Zakona o putevima, tiče se i šire javnosti, jer bi se na ovaj način Crmničani doveli u povlašćen položaj u odnosu na druge građane, odnosno diskriminisalo bi stanovnike ostalih mjesnih zajednica sa teritorija koje gravitiraju autoputu i tunelu Sozina, što je i u suprotnosti sa EU propisima koji uređuju ovu oblast. To bi proizvelo kontinuirane izmjene Zakona, što bi otežalo primjenu i sprečavanje zloupotreba", objasnio je direktor Monteputa.

Dodaje da je domino efekat ovakvog pristupa i što se obesmišljava ustanovljen način finansiranja izgradnje i održavanja infrastrukturnih objekata kroz naplatu putarine.

"U krajnjem dovodi u nepovoljan položaj državu prilikom ugovaranja i planiranja budućih dionica, njihove izgradnje, finansiranje i naplatu putarine", zaključio je Ljiljanić.