„Furija” oduvala konkurenciju, ostao još korak do istorije

Španija savladala Francusku (2:1) i plasirala se u peto evropsko finale, a u nedjelju (21) ima priliku da osvoji rekordnu četvrtu titulu

3678 pregleda0 komentar(a)
Španija proslavlja plasman u finale, Foto: Angelika Warmuth

Prvog jula 2012. godine fudbalska reprezentacija Španije je na “Olimpijskom stadionu” u Kijevu nadigrala Italiju, slavila 4:0 i odbranila evropsku titulu.

Bile su to godine kada je Španija dominirala, kada je odbranila titulu na Euru, a između toga osvojila i Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi. “Furija” je tada igrala fenomenalno, čuvena tiki-taka je osvajala svijet, da bi poslije Eura 2012. godine nastalo zatišje.

Sa izuzetkom Lige nacija, Španci tačno 12 godina nisu igrali u finalu nekog velikog takmičenja. Nakon osvajanja svjetske titule 2010. godine, “furija” na Mundijalu nijednom nije prošla dalje od osmine finala, dok je krajnji domet na evropskim prvenstvima bilo polufinale prije tri godine.

Ali, ovog ljeta se sve promijenilo. Španci u Njemačku nisu stigli kao veliki favoriti za titulu, ali su igrama na prvenstvu oduševili javnost i potpuno zasluženo se plasirali u peto evropsko finale.

“Furija” je u ponedjeljak u Minhenu, nakon preokreta savladala Francusku 2:1 i u nedjelju (21) će se u Berlinu boriti za istorijsku, četvrtu titulu. Ako bude šampion, Španija će biti selekcija sa najviše titula. Trenutno tri pehara ima još i Njemačka, dok su Italija i Francuska na dva.

Iza “furije” je sjajno prvenstvo - od prvog kola i pobjede nad Hrvatskom (3:0), pa sve do polufinala sa “trikolorima”, Španija je bila selekcija koja je najviše pokazala.

- Bili smo savršeni. U prvom poluvremenu smo imali više situacija da ih ugrozimo u kontranapadima. U drugom poluvremenu smo bili taktičniji - rekao je selektor “furije”, Luis de la Fuente nakon polufinala protiv Francuske.

Finale je u nedjelju, a De la Fuente ističe da nije bitno ko će da bude protivnik.

- Finale je uvijek drugačije u odnosu na ostale utakmice. Moramo da damo sve od sebe. A, iako će to zvučati čudno, još imamo prostora da poboljšamo igru - smatra selektor Španije.

De la Fuente je godinama radio sa mlađim selekcijama. Bio je selektor omladinske, mlade, olimpijske reprezentacije Španije.

- Vjerujem ovoj grupi igrača, oni uvijek znaju šta rade. Gladni smo, želimo titulu. Ponosan sam što mogu da ih usmjerim na taj put. Znam da mogu da pruže još više. I prilično sam siguran da će tako biti u finalu - poručio je De la Fuente.

A evropsku, ali i svjetsku javnost je opčinio 16-godišnji Lamin Jamal. Na turniru je igrao fenomenalno, a onda protiv Francuske postigao najljepši gol na Euru i postao najmlađi strijelac u istoriji evropskih šampionata. Dosadašnji rekorder bio je reprezentativac Švajcarske, Johan Fonlanten, koji je od 2004. bio nepikosnoven na prvom mjestu.

- Izgleda kao da ima mnogo iskustva. Srećan sam što je u našem timu. Nadam se da ćemo narednih godina moći da uživamo u njegovim igrama - rekao je De la Fuente.

Očekivano, Jamal je proglašen za igrača utakmice protiv Francuske.

- Oduševljen sam što smo u finalu, ali još nismo uradili najbitniju stvar. Još nismo osvojili titulu. Imali smo teških trenutaka protiv Francuske. Nismo očekivali da ćemo rano primiti gol - objasnio je Jamal.

Potom je govorio i o spektakularnom golu.

- Ciljao sam taj ugao. Ali, trudim se da ne razmišljam previše o tome šta se dešava. Samo želim da uživam i pomognem timu. Došao sam ovdje da pobijedim na svakom meču i da sa saigračima proslavim 17. rođendan - rekao je fudbaler Barselone, koji će u subotu napuniti 17 godina.

Ali, nije samo Jamal obilježio utakmicu protiv Francuza. U prvom planu je bio i Dani Olmo, strijelac drugog gola. A prije pogotka je fantastičnom fintom iz igre izbacio Čuamenija.

- Blizu smo cilja. Na korak smo od sna. Imamo nevjerovatan tim - toliko radimo da bismo sve ovo postigli. Zaslužujemo da budemo u finalu. Odigrali smo sjajan meč protiv Francuske. Ne zanima me ko će nam biti protivnik u finalu - rekao je fudbaler Lajpciga.

Olmo je na prvenstvu postigao dva pogotka, a ima i tri asistencije. Takav učinak na Euru je imao David Silva 2012. godine, kada je “furija” osvojila titulu.

- Znam za šta je Olmo sposoban. Trebalo mu je vremena da se oporavi od povrede i pronađe pravi ritam. Zahvalan sam mu na onome što radi na terenu. Zahvalan sam što u timu imam 26 genijalaca. Imamo mladu ekipu, pred kojom je budućnost - zaključio je De la Fuente.