Bleak Faith je postavila Crnu Goru na globalnu mapu industrije video-igara

Osvajanje svjetske gejming scene iz Podgorice

2536 pregleda0 komentar(a)
Foto: Bleak Faith

Iza našeg proizvoda stoje svega tri osobe, ali i jedna izuzetno definisana vizija i radni tempo koji su omogućili takav upad crnogorske scene na globalno tržište

Uzbudljiva priča o Bleak Faith-u, akcionoj RPG video-igri koja je potekla iz srca Podgorice, intrigira svojom jedinstvenošću i uspjehom. Kroz viziju i radni tempo trojice mladića ‒ braće Rada i Miša Vukčevića, te njihovog druga, programera Mirka Stanića ‒ ova igra nije postala samo simbol potencijala lokalnog talenta, već je postavila Crnu Goru na globalnu mapu industrije video-igara.

Zahvaljujući istrajnosti, mašti i disciplini, Bleak Faith je izrasla u izvanredan poduhvat koji je privukao pažnju ne samo gejmera, već i investitora. Podrška Fonda za inovacije Crne Gore, kroz programsku liniju za jačanje inovativnosti novoosnovanih ili postojećih mikro, malih i srednjih preduzeća dodatno je obogatila ovu priču i otvorila im nove horizonte. Igra je već prošla fazu soft lansiranja na PC platformi putem Steam servisa, a podrškom Fonda će biti moguće proširenje dostupnosti igre na SONY PlayStation, omogućavajući igračima širom svijeta da je koriste.

„O Bleak Faith-u kao projektu se može naći dosta toga na internetu, ali možda je najvažnija tačka ta u kojoj postaje jasno da iza našeg proizvoda stoje svega tri osobe, ali i jedna izuzetno definisana vizija i radni tempo koji su omogućili takav upad crnogorske scene na globalno tržište video-igara. Takav podvig se sastoji od dosta toga, ali opet najviše, od istrajnosti, mašte, poriva ali i, zahvaljujući našim roditeljima, od discipline. Na to se ipak mora dodati i činjenica da krenuti u svijet nezavisnog tržišta video-igara je jedno, plasirati ideju koja je dovedena do faze proizvoda drugo, ali pogurati tu energiju do kraja da se cijeli san sprovede u realnost ipak zahtijeva neku posebnu snagu“, objašnjava Rade Vukčević, suosnivač kompanije Acrhangel Enterprises i jedan od idejnih tvoraca Bleak Faith-a. Vukčević ističe da „takva snaga, kad se konačno zaleti jedna ideja poput naše, tek do kraja oživi kad ima još neko da stane iza toga“.

„Upravo tu je nama Fond za inovacije pao kao nuklearni blagoslov, jer takva šansa kakvu oni pružaju kod nas, prosto ne postoji u Evropi. Iz iskustva znamo, još iz drugih industrija, da kad je u pitanju zvanična podrška nekog pokreta za relevantni kreativni projekat po dominantnim ekonomijama EU, niko ništa ne mjeri do goli profitni potencijal i kulturološku hiperadaptivnost projekta. Na sreću po nas, uz kvalitetnu ekipu iza fonda, u našem slučaju ista ograničenja nisu postojala već se u projektnom smislu brojalo najviše to što zapravo radimo, naš talenat i volja, ali i to čemu u odnosu na formalne ciljeve iskreno težimo“, kaže jedan od idejnih tvoraca Bleak Faith-a.

Rade Vukčević ističe da takav vid podrške znači sve, jer „iako smo nas dva brata uz Mirka Stanića, kao kreativno srce Bleak Faith-a stali na noge sami, ono što je nemoguće je proširiti istu energiju i etiku i na kolektiv, bez neke forme eksterne podrške“.

“Samo što sad već aktivno radimo i na tome da proširimo san i aktiviramo svaki milimetar lokalnog talenta i potencijala u korist nečega što će sa srećom biti jedan od nacionalnih brendova koji se mjeri i sa najvećima u svijetu. Uloga fonda tu i pored našeg projekta je konsolidovana u svojoj namjeri da se stvori jedna finansijska forca u kojoj može da učestvuje i onaj dio naše omladine koji sanja globalno, ali je možda i predugo ograničen okvirima lokalnog“, dodaje Vukčević. Tu možda, prema njegovim rečima, najvažnije upravo postaje to da novac nije presudna stvar, već ideja i narav ‒ e tad svaki sektor društva napreduje.

„Tehnički rečeno, iako domen video-igara možda nije u naučnom smislu najveća inovacija našeg vremena, video-igre jesu svijet koji pruža mogućnost spektru interesa koji kači sve od tehničkih inovacija do ekspresivnih nagona koji se u tom smislu manifestuju kao ujedinjena platforma kroz koju se svaki talenat plasira, ne samo u nešto formativno za radni kolektiv, već i u nešto da gazi kroz najveća globalna tržišta. Kada se do takvih momenata dođe je već nevjerovatno za sve male sredine, ali uz dobru ideju, dosta rada, a onda i upornost svih koji se pomažu na tržištima poput crnogorskog i nemoguće postaje ostvarivo, baš sve ono što djeluje neostvarivo“, kaže na kraju Rade Vukčević, suosnivač kompanije Acrhangel Enterprises i jedan od idejnih tvoraca Bleak Faith-a.

foto: Bleak Faith

Vizuelni i muzički efekti

Igra je obogaćena prepoznatljivom grafikom inspirisanom atmosferom Crne Gore i urbano-arhitektonskim znamenitostima, što doprinosi vizuelnoj prepoznatljivosti naše zemlje i u virtuelnom svijetu industrije igara. U isto vrijeme, zvučni segmenti igre donose atmosferu obogaćenu zvucima crnogorskog etno stila pretočenog u cyber punk, doprinoseći tako potpunom doživljaju Bleak Faith svijeta.