Erdogan: Rezolucija o Srebrenici služi da se nigdje više nikad ne desi genocid

Ergodan je podsjetio na riječi bošnjačkog ratnog lidera Alije Izetbegovića da se "ne zaboravi na genocid, jer će se genocid, koji se zaboravi, ponoviti", ističući da je palestinski narod u Pojasu Gaze i na okupiranim palestinskim područjima danas izložen zločinima sličnim onima u Srebrenici prije 29 godina

12180 pregleda5 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters

Na komemoraciji povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici emitovana je video poruka turskog predsjednika Redžepa Taipa Erdogana, u kojoj je ocijenio da odluka Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici treba da posluži kao primjer da se takav zločin ne ponovi nigdje u svijetu.

Ergodan je podsjetio na riječi bošnjačkog ratnog lidera Alije Izetbegovića da se "ne zaboravi na genocid, jer će se genocid, koji se zaboravi, ponoviti", ističući da je palestinski narod u Pojasu Gaze i na okupiranim palestinskim područjima danas izložen zločinima sličnim onima u Srebrenici prije 29 godina.

"Međunarodne institucije i organizacije samo posmatraju ubistvo skoro 40.000 nevinih ljudi, među kojima i 16.000 djece, kao i prije 29 godina u Srebrenici", kazao je turski predsjednik.

Prema njegovim riječima, "cijeli svijet prolazi kroz ispit ljudskosti i iskrenosti", dodavši da će i "oni koji su odgovorni za varvarizam u Gazi prije ili kasnije odgovarati pred međunarodnim pravom".

"Turska će nastaviti da daje sve od sebe kako bi osigurala da pravda bude zadovoljena i da počinioci genocida odgovaraju", kazao je Erdogan.

Turski predsjednik izrazio je žaljenje zbog postojanja onih koji i dalje negiraju genocid u Srebrenici i koji, uprkos presudama međunarodnih sudova, veličaju ratne zločince.

Naglasio je da sa zabrinutošću prati i "napade i maltretiranja ljudi koji su se poslije rata vratili u svoje domove".

"Od lokalnih vlasti očekujemo da učine svoj dio posla kako bi se svaki građanin BiH, bez obzira na etničku pripadnost, osjećao sigurno tamo gdje živi. Kako bi se održali trajni mir i stabilnost u BiH, moraju se potpuno napustiti sve vrste govora mržnje. Mi moramo tražiti načine širenja kulture mira, tolerancije i pomirenja", rekao je Erdogan.

Dodao je da želi da se u BiH postigne unutrašnji konsenzus, koji će obuhvatiti sve segmente.

"Svi bi trebali da imaju na umu da od sukoba i napetosti niko neće imati koristi. Turska će nastaviti davati sve od sebe da dođe do transformacije BiH u mjesto stabilnosti, mira i prosperiteta. Uvijek ćemo nastaviti pružati bezuslovnu podršku teritorijalnom integritetu, političkom jedinstvu i suverenitetu BiH", naveo je Erdogan.

U Memorijalnom centru Potočari danas se obilježava 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, koje su počinile srpske snage u julu 1995. godine.

U Potočarima će danas biti pokopani posmrtni ostaci 14 identifikovanih srebreničkih žrtava.