Udruženja državnih tužilaca i sudija sarađivaće u cilju promovisanja vladavine prava

Udruženja državnih tužilaca i sudija sarađivaće i po pitanjima jačanja uzajamne profesionalne podrške i partnerstva u oblastima izgradnje kapaciteta, tehničke pomoći, istraživanja i promocije

2900 pregleda1 komentar(a)
Pešić i Đaletić, Foto: Udruženje državnih tužilaca

Udruženja državnih tužilaca i sudija potpisali su memorandum o saradnji kojim se definiše partnerstvo dva udruženja u cilju promovisanja visokih profesionalnih standarda, vladavine prava i načela samostalnosti i odgovornosti tužilaca i sudija.

Memorandum su potpisali predsjednica Udruženja državnih tužilaca Jelena Đaletić i predsjednik Udruženja sudija Miodrag Pešić.

Kako je saopšteno iz Udruženja državnih tužilaca, memorandumom je predviđena i afirmacija prava kao nauke i struke i ljudskih prava, u skladu sa Ustavom i međunarodnim standardima.

"Kao i sprovođenje zajedničkih projekata usmjerenih na jačanje samostalnosti i profesionalizma nosilaca pravosudne funkcije", dodaje se u saopštenju.

Udruženja državnih tužilaca i sudija, kako se navodi, sarađivaće i po pitanjima jačanja uzajamne profesionalne podrške i partnerstva u oblastima izgradnje kapaciteta, tehničke pomoći, istraživanja i promocije.