Rio Tinto zadovoljan odlukom Ustavnog suda Srbije

Juče je objavljena odluka kojom je ukinuta vladina uredba iz 2022. godine o stopiranju projekta Jadar, ekološki aktivisti i opozicija burno reagovali

16166 pregleda32 komentar(a)
Sa jučerašnjeg protesta Saveza ekoloških organizacija Srbije, Foto: BETAPHOTO

Ustavni sud Srbije je juče objavio zvanično odluku kojom je vladinu uredbu o stopiranju projekta Jadar proglasio neustavnom.

Nakon masovnih protesta u organizaciji ekoloških aktivista, vlada je u januaru 2022. ukinula dozvolu kompaniji Rio Tinto za projekat vrijedan 2,4 milijarde dolara.

“Vlada je prekoračila granice svoje nadležnosti time što je Uredba donijeta na način koji nije u saglasnosti sa članom 3 Ustava i odredbama Zakona o Vladi i Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu”, navodi se u odluci suda.

“Rio Tinto pozdravlja odluku Ustavnog suda Srbije”, navela je kompanija u izjavi za Rojters.

“Mi i dalje vjerujemo da projekat Jadar ima potencijal da postane svjetski prepoznatljiv resurs litijum-borata, koji bi mogao da posluži kao katalizator za razvoj drugih industrija i hiljade radnih mjesta za sadašnje i buduće generacije u Srbiji.”

Sudije Ustavnog suda pokazale su još jednom da Ustavni sud nije državna već partijska institucija, a da su oni obični namještenici Srpske napredne stranke, ocijenio je Pokret za preokret.

Zlatko Kokanović iz udruženja “Ne damo Jadar” izjavio je da je odluka Ustavnog suda uglavnom očekivana, a da će se ekološki aktivisti i građani sada boriti za donošenje zakona o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploataciju litijuma i bora u Srbiji.

“Mislim da je Vlada Srbije prije tri godine namjerno donijela neustavnu i nezakonitu odluku o ukidanju prostornog plana za Jadar da bi sebi sada napravila prostora da ponovo aktivira projekat Jadar”, ocijenio je Kokanović.

Sa protesta u Beogradu 2022.foto: Reuters

Savo Manojlović iz Pokreta Kreni - Promeni objavio je ranije juče na Iksu da je Ustavni sud ovu odluku sinhronizovano i ekspresno donio u koordinaciji s političkim vlastima i Rio Tintom.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević je odluku suda okarakterisao je kao "otvoreno guranje prsta u narodno oko" i provociranje građanskog nezadovoljstva koje će "na kraju eskalirati kao bijes".

Milivojević je za portal „Danas“ rekao da vlast "nepotrebno testira strpljenje građana" povodom "štetočinskog i pogubnog" projekta "Jadar" kraj istoimene rijeke nedaleko od Loznice.

Stranka slobode i pravde (SSP) pozvala je predsjednicu Skupštine Srbije Anu Brnabić da hitno zakaže sjednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o kopanju litijuma i projektu Jadar koji vlast "besomučno gura, a za koji postoji niz dokaza da će ugroziti zdravlje ljudi".

U saopštenju se dodaje da ukoliko Brnabić to ne uradi, poslanici te stranke će na prvoj narednoj sednici, kad god bude bila zakazana, govoriti o litijumu bez obzira na to šta će formalno biti na dnevnom redu.

Juče je ispred Ustavnog suda održan skup ekoloških udruženja, aktivista i građana. Oni su tražili obustavu istraživanja litijuma rekavši da je to loše za životnu sredinu.