Eli Džejn pobjednica finala "She Raps" projekta

Prvo mjesto na takmičenju čiji je cilj osnaživanje reperki, podijelile su predstavnice Crne Gore i Slovenije

1973 pregleda2 komentar(a)
Eli Džejn, Foto: Marko Misčević

Crnogorska reperka Eli Džejn, podijelila je prvo mjesto sa koleginicom iz Slovenije, Sahareyom, na nedavno održanom finalu međunarodnog projekta “She Raps” (One repuju) u Zagrebu, a čiji je cilj osnaživanje i profesionalizacija reperki.

“U sjajnoj atmosferi zagrebačkog Jiggy Bara, publici i žiriju predstavile su se Ramona i Daria iz Hrvatske, Sahareya i Sake iz Slovenije, Madanna iz Srbije, Đorđa iz Bosne i Hercegovine, kao i AV 47 i Eli Džejn iz Crne Gore. Nakon pojedinačnih nastupa i zajedničke pjesme, žiri koji su činili reper i radijski voditelj Tone Tuoro, organizatorka Josipa Galić, manekenka Superbabekillah i dizajnerka Kata s Plakata, odabrao je dvije ‘She Raps’ Balkans pobjednice: Eli Džejn iz Budve i Sahareyu iz Ljubljane”, saopštili su organizatori.

Kako su istakli, pobjednici će nastaviti svoj put u Evropu i učestvovati u dodatnim radionicama, nastupima i zajedničkim pjesmama sa pobjednicama “She Raps” programa iz Portugalije, Belgije i Francuske.

“Sve djevojke dolaze u Zagreb u februaru 2025. godine gdje će u studiju sa legendarnim hrvatskim producentom Kooladeom snimiti zajedničku pjesmu i video spot”, dodaje se u saopštenju.

Projekat “She Raps” temelji se na inicijativi francuske agencije Rafe, a podržao ga je program Kreativna Evropa iza koga stoji Evropska unija, pojašnjavaju iz organizacije i dodaju da se na poziv prijavila organizacija Blackout Hip Hop kao lokalni partner za ex-Yu područje.

“Projekat je zaživeo kao saradnja četiri evropske zemlje (Francuska, Belgija, Portugalija i Hrvatska, odnosno regija), a za učešće se prijavilo dvadesetak djevojaka, nakon čega je žiri odabrao osam već pomenutih finalistkinja. One su od 27. juna do 5. jula prošle temeljne i vrlo praktične cjelodnevne radionice na United pop akademiji u Zagrebu”, kažu iz organizacije.

Finalistkinjama su predavači bili hip-hop ličnosti i profesionalci iz muzičke industrije: Dario Draštata (Dallas Records), Goran Komerički (HR Radio), producent Koolade i Jan Kinčl, reperi Scriptor (ONI), Smoke Mardeljano (Srbija) i Maze (Portugalija), grafiti umjetnik Krešo Golubić i Phat Phillie.

“Snimile su se zajedničke pjesme, pisale su se rime, učilo se o muzičkoj industriji, digitalnim platformama i algoritmima, hip-hop kulturi i istoriji, osnovnim elementima studija i snimanja, vježbali su se nastupi, a i posjetila se mjesta najzanimljivijih grafita u Zagrebu. Djevojke su takođe imale i profesionalno fotografisanje, te su između ostalog otišle kući s profesionalnim fotografijama, koje će moći dalje da koriste”, naglasili su organizatori takmičenja.

“Finalno veče održano je u zagrebačkom “Jiggy Baru”, gdje je svih osam finalistkinja izvelo po tri pjesme u sjajnoj atmosferi pred veoma probranom publikom: Luka Barbić iz TBF-a, Davor Franjić iz Dallasa, Anera Stopfer iz Ministarstva kulture, Retro Flava, urednik Blackout Hip Hop portala, mladi reper BARS, Richy Muirhead iz Glazgova, organizator konferencije Pitch Scotland i mnogi drugi. ‘She Raps’ mentor, a koji je devojke posljednja dva dana pripremao za scenski nastup, bio je beogradski reper Smoke Mardeljano. On je svojim tvrdim, sad se već može reći, klasicima sjajno zagrijao atmosferu, a zatim i izvlačio papiriće sa imenima kako bi se odredio redosljed nastupa djevojaka, što je svakako dalo dodatnu draž”, opisuje se u saopštenju.

Kako se ističe, povod za pokretanje ovog projekta poslužilo je istraživanje koje je sprovelo Rafe Productions u februaru 2023, a po kojem su, iako je rap generalno najslušaniji muzički žanr, posebno među mladima, u njemu dominantno zastupljeni muškarci.