UEFA: Dobar domaćin, dobri mečevi i posebno dobri navijači, problem vozovi i "Ronaldomanija"

Direktor takmilenja Uefe Martin Kalen o organizacionim aspektima Evropskog prvenstva u Njemačkoj

4769 pregleda0 komentar(a)
Foto: Reuters

Evropska fudbalska unija (UEFA) vrlo je zadovoljna ovogodišnjim Evropskim prvenstvom u Njemačkoj, koje će biti završeno finalem između Španije i Engleske u nedjelju u Berlinu.

"Dobar domaćin, dobre igre i posebno dobri navijači", rekao je direktor takmičenja Uefe Martin Kalen, ali je istakao jednu "vrlo uznemirujuću stvar".

"Jako, jako smo zadovoljni kako je prošao turnir. U Njemačkoj smo imali nevjerovatan broj navijača iz cijele Evrope koji su mirno došli u Njemačku i slavili i bodrili svoje ekipe. Organizacija je bila jako, jako dobra. Utakmice su bile dobre, bilo je nekoliko iznenađenja", rekao je Kalen u Minhenu na prijemu u čast volontera.

Problema je, međutim, bilo sa prevozom i njemačkim željeznicama "Deutsche Bahn" (DB).

"Odavno se zna da imaju problema. Ali, kao što ste mogli da vidite, ima puno vozova", rekao je Kallen.

Tokom Eura, DB je više puta kritikovan zbog nedostatka učinka. Baš ove sedmice holandski tim je morao da putuje iz Volfsburga u Dortmund (oko 300 kilometara) avionom, umjesto vozom zbog kratkotrajnog otkazivanja voza za polufinale.

Ipak, Kalen se cijelo vrijeme vozio vozom i pobrinuo se da na odredište stigne barem tri sata ranije.

"Onda sam se malo prilagodio. Ponekad je to malo neugodno, ali raspon vozova je stvarno velik i raznolik."

Drugi dio uznemirujuće priče, prema Kalenu, bila je "Ronaldomanija".

"Kristijano Ronaldo kao superzvijezda naprosto je toliko naelektrisao ljude da su stvarno htjeli da naprave 'selfi' s njim. A bilo je dosta onih koji su uletjeli na teren kako bi to uradili, iako su znali kakve će biti posljedice", dodao je Kalen.