Favoriti u finalu koje nije izgledalo realno

Englezi i Španci su i prije Eura bili među glavnim kandidatima za titulu, mada su do posljednje utakmice u Njemačkoj imali potpuno drugačiji put

6965 pregleda2 komentar(a)
Albion će igrati u finalu Eura drugi put zaredom, Foto: Reuters

Engleska i Španija su pred početak Evropskog prvenstva bili prvi odnosno drugi favorit za titulu.

Igraće u finalu, prognoza bukmejkera je bila prava, mada su “crvena furija” i Gordi Albion do posljednje utakmice na Euru imali potpuno drugačiji put.

Španci su slavili u svih šest utakmica i ostavili utisak najboljeg tima, dok su “tri lava” bila konkretna, s jasnim ciljem da pokažu da je rezultat važniji od svega - podizala su formu kroz takmičenje, imala neophodnu (veliku) dozu sreće i osigurala drugo finale EP zaredom.

Finale je u nedjelju od 21 sat na Olimpijskom stadionu u Berlinu - Španija juri četvrtu titulu u istoriji, a Engleska cilja prvu...

- Jedva čekamo finale protiv tako velikog protivnika kakav je Engleska. Igramo protiv top tima i vrhunskih igrača i očekujem da finale bude pravi spektakl - rekao je selektor “la rohe” Luis de la Fuente.

Španija je u grupi nadigrala Hrvatsku, Italiju i Albaniju (osvojila je devet bodova bez primljenog gola), u osmini finala je opravdala ulogu favorita protiv Gruzije, a onda eliminisala dva velikana - Njemačku i Francusku.

foto: Reuters

- Do finala smo došli sasvim zasluženo, sa jasnom vizijom idemo kako da ispunimo cilj, ali u posljednjoj utakmici odlučuje mnogo toga. Jedna greška može da bude kobna, a mi moramo da budemo dovoljno fokusirani da je ne napravimo - istakao je De la Fuente i zaključio:

- Ulazimo u finale s jasnom željom da pobijedimo, a ne sa strahom od poraza.

Engleska je u turnir ušla sporo - uprkos skromnim partijama su joj pobjeda nad Srbijom i remiji u duelima sa Danskom i Slovenijom donijeli prvo mjesto u grupi. A onda su uslijedila tri meča nokaut faze (Slovačka, Švajcarska i Holandija) u kojima je tim Gareta Sautgejta pokazao karakter pobjednika.

Protiv Slovaka je u 95. minutu majstorijom Džuda Belingema izbjegao eliminaciju (kasnije je Hari Kejn pogodio za trijumf), sa Švajcarcima se takođe vratio iz minusa i prošao na penale, dok je protiv “lala” u polufinalu napravio još jedan preokret u najboljem izdanju na Euru.

- Sada slijedi ono najbolje - meč za titulu, meč za istoriju - rekao je Sautgejt.

foto: Graphic news

Oli Votkins je bio zlatna rezerva u polufinalu, zatresao je mrežu Holandije kada su se svi spremali za produžetke.

- Pitajte Kola Palmera da vam potvrdi šta sam mu rekao nekoliko sati pred utakmicu. Bilo je ovako: “Ući ćemo obojica, 'spakovaćeš' mi šansu i daću gol”, izjavio je Votkins.

Ušli su na teren u 81, a u 90. je Čelsijev majstor poslao loptu u prostor, a napadač Aston Vile udarcem kroz noge Stefanu de Fraju pogodio dalji ugao gola Barta Ferbrugena.

Votkins je na Euru odigrao ukupno 32 minuta - prije polufinala je bio na terenu i 22 u duelu sa Danskom u grupi.