Švajcarska desnica bi da onemogući organizaciju Evrovizije: Ne žele "slavlje satanizma i okultizma"

Omladinsko krilo SVP-a navelo je uvođenje trećeg pola i "otvoreni antisemitizam" kao razlog za podršku referendumu

5912 pregleda3 komentar(a)
Nemo, Foto: Eurovision.tv

Konzervativne grupe u Švajcarskoj prijete da će onemogućiti ovu državu da bude domaćin Eurosonga sljedeće godine, tako što će tražiti referendume o budžetu u potencijalnim gradovima domaćinima, tvrdeći da je popularno muzičko takmičenje "propagandni događaj koji slavi satanizam i okultizam", prenosi Gardijan.

Švajcarska je dobila pravo da bude domaćin najvećeg svjetskog muzičkog događaja nakon što je švajcarski pjevač Nemo pobjedio ove godine u Švedskoj sa pesmom "The Code". Gradovi Cirih, Ženeva, Bern i Bazel konkurišu da budu domaćini ovog petodnevnog spektakla.

Međutim, hrišćansko-konzervativna Savezna demokratska unija Švajcarske (EDU) izjavila je da će pokušati da iskoristi sistem direktne demokratije u zemlji kako bi stavila na glasanje aplikacije za zajmove gradova kandidata.

"Eurosong je užasan propagandni događaj. Zemlja koja pruža pozornicu takvom odvratnom smeću neće poboljšati svoj imidž, već će samo prikazati sopstveni intelektualni pad", poručili su iz EDU na društvenim mrežama u utorak.

Samuel Kulman, viši zvaničnik EDU-a, rekao je švajcarskoj televiziji SRF da je njegova stranka uznemirena zbog sve većeg "slavljenja, ili barem tolerancije… satanizma i okultizma“ na Eurosongu.

"Sve više umjetnika otvoreno šalje okultne poruke i naglašava ih odgovarajućim simbolima", dodao je on.

Scenski nastup irske pjevačice Bambie Thug na ovogodišnjem izdanju takmičenja uključivao je plesača sa rogovima nalik na đavola i krug svijeća oko pentagrama, koji u svom obrnutom obliku predstavlja uobičajen satanistički simbol.

U finalu u Malmeu, Nemo je postao prvi nebinarni umjetnik koji je pobijedio na takmičenju u njegovoj 68-godišnjoj istoriji, sa pjesmom koja slavi identitet izvan muških i ženskih rodnih normi.

EDU je mala politička stranka sa samo jednim mjestom u Švajcarskom nacionalnom sjavetu, ali njenim pozivima na referendume u nekim kantonima pridružile su se veća desničarska Švajcarska narodna partija (SVP) i Švajcarsko udruženje poreskih obveznika.

Omladinsko krilo SVP-a navelo je uvođenje trećeg pola i "otvoreni antisemitizam" kao razlog za podršku referendumu. U maju su ispred mjesta održavanja finala i polufinala u Malmeu održani veliki protesti podrške Palestini.

I dok se ne može reći sa sigurnošću da bi desnica pobijedila na referendumima, ove prijetnje unose dozu neizvjesnosti u planiranju naredne Pjesme Evrovizije.

Glasanja se ne bi mogla održati prije novembra, ali grad domaćin za događaj koji će se održati u maju 2025. trebalo bi da bude izabran od strane Švajcarske radiodifuzne korporacije u konsultaciji sa Evropskom radiodifuznom unijom do kraja avgusta.