Epidemija parvovirusa: U podgoričkom azilu život izgubilo 15 štenaca

Dok pojedini građani krivca vide u nadležnima, iz azila poručuju da je do nastale situacije došlo zbog neodgovornih vlasnika koji pse ostavljaju na ulici

12239 pregleda4 komentar(a)
Detalj iz azila, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U borbi sa epidemijom parvovirusa u podgoričkom azilu život je izgubilo 15 štenaca.

Krizni period je prošao, a na snazi su mjere opreza kako ponovo ne bi došlo do eskalacije.

Dok pojedini građani krivca vide u nadležnima, iz azila poručuju da je do nastale situacije došlo zbog neodgovornih vlasnika koji pse ostavljaju na ulici.

Osim ove teme, zabrinjava i podatak da je u prošloj godini zbog ujeda pasa lutalica građanima na konto odštete isplaćeno gotovo 400 hiljada eura.

Epidemija parvo virusa koja je prije mjesec eskalirala u podgoričkom azilu za pse sada je pod kontrolom. Međutim, posljedice su značajne, od 30 zaraženih štenaca, samo je polovina preživjela.

"Nažalost, parvo virus u objektima poput ovog jednom kada se pojavi, teško ga je istrijebiti, iskorijeniti. Prenosi se veoma lako putem kontakta Uvijek je neki procenat preživljavanja 50-50 preživljavanja, čak i u idealnim uslovima", kazala je Maša JOvanović, konsultantkinja u skloništu za napuštene životinje.

Novinarka TV Vijesti: Šta je u ovoj situaciji dovelo do toga da dođe do eskalacije, jer definitivno nije normalno situacija da je u kontinuitetu ovoliki broj oboljelih?

"Tako je. Pa najviše je doprinijelo to što se nonstop pojavljuju nova legla štenaca. I oni su svi potencijalni nosioci ovog virusa", kazala je Jovanović.

Ona ističe da simptome ponekad nije moguće odmah prepoznati. Dodaje da na udaru nijesu odrasli psi već štenad, koje jedno vrijeme neće primati u sklonište. Takođe iz predostrožnosti su zabranjene i posjete. Glavni krivac za ovu situaciju su tvrdi Jovanović neodgovorni vlasnici, koji ostavljaju pse na ulici.

Stoga je prema neodgovornim vlasnicima potrebno pooštriti kaznenu politiku smatra Jovanović. Kritike su se prethodnih dana mogle čuti i na račun zaposlenih u skloništu. Loši uslovi u kojima žive psi još jedna je od stavki koja im se spočitavala.

"Uslovi su zadovoljavajući, jedno od boljih skloništa u Crnoj Gori. Nažalost, svi zaposleni u skloništu, kao i volonteri koji dolaze ne mogu da postignu da se sa svima poigraju da ih sve izvedu u šetnju. Tako da je uvijek dobrodošla pomoć i onda se građani sami mogu uvjeriti kakvi su to u stvari uslovi", rekla je Jovanović.

Pored ove teme, zabrinjava i podatak da je broj ujeda pasa lutalica tokom prošle godine na teritoriji Glavnog grada bio oko 100, za šta je građanima na konto odštete isplaćeno blizu 400.000 eura, iz budžeta Glavnog grada i gradskog preduzeće Čistoća. Ove podatke potvrđuje i Jovanović, ali napominje da ima i mnogo zloupotreba.

"Najačesće dolazi do zloupotrebe u vidu što je vlasnički pas izazvao štetu a šteta bude prijavljena kao da je nastala od strane napuštenog psa", kazala je Jovanović.

Kako do ovih zloupotreba ne bi dolazilo, potrebno je da cjelokupni sistem funkcioniše. Međutim, imajući u vidu dosadašnja iskustva vjerujemo da ćemo na to pričekati.