Izabela Roselini za "Vijesti": Zadovoljstvo glumačke profesije je što mogu da otkrivam nova mjesta

Model, glumica, režiserka, spisateljica Izabela Roselini priča za “Vijesti” pred prvi nastup u Crnoj Gori - na Rubix festivalu u Tivtu

18606 pregleda1 komentar(a)
Izabela Roselini, Foto: Shutterstock

Velike svjetske zvijezde posljednjih godina svoj rad rado predstavljaju crnogorskoj publici, no većina njih uglavnom dolazi iz muzičkog svijeta. Ipak, od prošle godine situacija se polako mijenja i to zahvaljujući Rubix festivalu koji predstavlja jedan od najnovijih dodataka na festivalskoj sceni Balkana.

Ovaj događaj, koji će se održati od 8. do 10. avgusta u Porto Montenegru, već drugu godinu zaredom privlači posjetioce iz cijelog regiona i šire, s obzirom na to da u Tivat dovodi i brojne svjetske zvijezde. Festival je osmišljen kao multidisciplinarni događaj koji kombinuje teatar, muziku, umjetnost i tehnologiju, stvarajući jedinstvenu platformu za kreativno izražavanje i kulturnu razmjenu. S bogatim programom koji uključuje predstave renomiranih umjetnika, nastupe velikih muzičkih zvijezda, izložbe savremene umjetnosti, radionice i interaktivne instalacije, Rubix Festival nudi nezaboravno iskustvo za sve posjetioce, te postaje prepoznatljiv po svojoj inovativnosti i dinamičnoj atmosferi, pozicionirajući se kao značajan kulturni događaj u regionu.

Nakon što je prošle godine publika imala jedinstvenu priliku da odgleda komad “Paklena komedija” Džona Malkovića koji je pobrao brojne nagrade i priznanja širom svijeta uz pratnju 25 članova orkestra, ove godine na Rubix stiže proslavljena glumica i nekadašnji model Isabela Roselini.

Ona će prvog dana festivala pred publikom izvesti monodramu “Darwin’s Smile” kojom je uspjela da spoji umjetnost i nauku. U pitanju je komad koji je Roselini premijerno izvela 2020. godine, a od tada je igrala na brojnim prestižnim pozornicama širom svijeta. Ova predstava spaja njenu strast prema biologiji i glumi, istražujući veze između umjetnosti i nauke kroz prizmu teorije evolucije Čarlsa Darvina.

foto: Privatna arhiva

“Darwin’s Smile” istražuje kako su evolucionarne teorije oblikovale naše razumijevanje emocija, ponašanja i komunikacije. Roselini koristi kombinaciju glume, edukativnih segmenata, humora i vizualnih efekata kako bi publiku uvela u svijet prirodne istorije i bihevioralne nauke. U predstavi se pojavljuje i u raznim kostimima životinja, a kritika je ovaj njen komad pozitivno ocijenila hvaleći Izabelu zbog njene jedinstvene sposobnosti da spoji nauku i umjetnost na zabavan i edukativan način. Recenzenti ističu njenu šarmantnu i inteligentnu izvedbu, kao i sposobnost da kompleksne naučne koncepte približi širokoj publici.

Predstava je takođe cijenjena zbog svoje interaktivnosti i inovativnog pristupa, koji podstiče gledaoce da preispitaju svoje razumijevanje prirode i evolucije. Kritičari su pohvalili Roselini za njenu hrabrost da premosti jaz između različitih disciplina i da na scenu donese nešto potpuno novo i osvježavajuće, dok će publika u Crnoj Gori imati priliku da sve to isprati 6. avgusta na sceni Sinhro u Porto Montenegru. I pored višedecenijskog iskustva, ali i brojnih zemalja u kojima je igrala, Izabeli će ovo biti prvi put da posjeti Crnu Goru, a o svojim očekivanjima u razgovoru za “Vijesti” kaže:

“Nikada nisam bila u Crnoj Gori. Jedno od zadovoljstava glumačke profesije je što imam mnogo prilika da putujem i otkrivam nova mjesta. Nastupam na engleskom jeziku s titlovima i nadam se da će publika moći da prati. Naravno, izgovaram svoje replike reagujući na pažnju publike i ponekad mi je jasno da moram usporiti svoj govor kako bi publika mogla da pročita titlove”, kazala je na početku razgovora za “Vijesti” Roselini koja u predstavi “Darwin’s Smile” nastavlja da pokazuje svoju svestranost i duboko interesovanje za svijet oko sebe, kombinujući svoje bogato iskustvo u glumi i strast prema nauci kako bi stvorila jedinstveno pozorišno iskustvo.

U ovoj predstavi uspjela je da pomiri dva svijeta - umjetnost i nauku.

“Dolazim iz porodice filmskih stvaralaca, a glumica sam već više od 50 godina. Takođe, imam master diplomu iz etologije (nauke koja proučava ponašanje životinja) i zaštite prirode. Moj profesionalni život kao glumice i moje studije na Univerzitetu bili su osnova ovog monologa”, ispričala je Roselini.

Izabela Roselini, poznata po svojoj svestranosti kao glumica, model i režiser, diplomirala je etologiju, nauku o ponašanju životinja. Upravo je njeno obrazovanje u ovoj oblasti dodatno obogatilo njene umjetničke projekte, omogućujući joj da spoji nauku i umjetnost na jedinstven način. Strast prema proučavanju životinjskog ponašanja posebno dolazi do izražaja ne samo u projektu “Darwin’s Smile”, već i kroz seriju kratkih filmova “Green Porno” u kojima na duhovit i edukativan način istražuje seksualno ponašanje životinja. U oba projekta Roselini koristi svoje znanje iz etologije kako bi edukovala i zabavljala publiku.

“Ne bih bila u stanju da ispravno pišem o nauci, evoluciji i darvinističkoj teoriji da ih nisam proučavala na Univerzitetu”, priznaje Roselini.

Da napiše ovaj komad inspirisala ju je knjiga Čarsla Darvina “The Expression of Emotions on Man and Animals”, te je pripremajući komad istraživala i koliko je empatija neophodna za proučavanje ponašanja životinja. Životinje su te koje uvijek osjete raspoloženje vlasnika, no o tome koliko smo mi evoluirali i jesmo li empatični prema životinjama, Roselini kaže:

“Glumci izražavaju emocije i postoje studije o umjetnosti glume koje se uglavnom zasnivaju na empatiji. Životinje takođe imaju emocije, ali su ih proučavali različiti ljudi. Etolozi ne uzimaju mnogo u obzir empatiju, jer je teško odrediti je kod životinja. To je privatno, intimno osjećanje. Ali, kao glumica i etolog, osjećala sam da mogu uporediti i povući paralele, te naglasiti razlike i sličnosti”, naglašava ona.

foto: Privatna arhiva

Kombinacija Izabeline glumačke vještine, njene strasti prema etologiji i humorističkom pristupu edukaciji o evoluciji i prirodnoj istoriji, učinili su komad “Darwin’s Smile” posebnim i dobro prihvaćenim pozorišnim iskustvom. Predstava pruža mogućnost da gledalac uči, ali se tokom iste i smije. Negdje je zadatak umjetnosti da propituje društvo, te da ga kroz kritičko sagledavanje oblikuje i formira, a Roselini otkiva na šta je, radeći komad, željela posebno da stavi akcenat i šta bi željela da publika nauči ili osjeti nakon gledanja predstave:

“Uvijek kažem da bih voljela da publika reaguje sa ‘HA’ i ‘OH’. Upravo to ‘Ha’ je za smijeh jer sam zabavljač i moji monolozi su komični. Dok ‘Oh’ je reakcija na divljenje prirodi”.

U opisu predstave pominje se i empatičnost koja je osnova glume. Naime, da bi glumac jednu ulogu donio na pravi način, mora razumjeti i opravdati lik koji igra da bi u krajnjem proizvodu bio uvjerljiviji. No, danas je sve više “glumaca” i u stvarnom životu, koji mnogo bolje nego profesionalci na platnu igraju tu “empatičnost”. Na pitanje ima li toga i u životinjskom svijetu, Roselini odgovara:

“Ako mislite na laganje ili simulaciju, za mene je to vrlo zanimljiva tema. Da li se životinje pretvaraju? Mogu li da lažu? Ako je tako, to bi značilo da žele da prevare nečiji um. One su sposobne da zamisle šta je u tuđem umu i žele da to promijene. Ovo zahtijeva sofisticirane kognitivne sposobnosti koje im obično ne pripisujemo”, smatra Roselini.

Većina glumaca nikad ne ode dalje od glumačke karijere, no to nije slučaj i sa Izabelom. Naime, Izabela je jedna od najsvestranijih i najprepoznatljivijih ličnosti u svijetu filma i mode. Kći legendarne švedske glumice Ingrid Bergman i italijanskog reditelja Roberta Roselinija, Izabela je odrasla u okruženju bogatom kreativnošću i umjetničkim nasljeđem. Karijeru je započela kao model, gdje je brzo postala jedno od najtraženijih lica na svjetskoj modnoj sceni, postavši zaštitno lice brenda “Lancôme”.

Osim modelingom, Izabela se istakla i kao talentovana glumica, sarađujući s renomiranim rediteljima poput Dejvida Linča, s kojim je snimila kultni film “Blue Velvet”. Njena glumačka karijera obuhvata raznolike uloge, od art house filmova do holivudskih produkcija, što svjedoči o njenoj sposobnosti da se transformiše i prilagodi različitim stilovima i žanrovima.

Pored glume i modelinga, Izabela se bavi pisanjem, režijom i produkcijom. Njeni radovi često istražuju teme ekologije, feminizma i seksualnosti.

“Ne želim da budem filmski režiser, niti da jednog dana radim na običnom igranom filmu. Zanima me etologija i pošto se filmovi generalno ne bave ovom temom, moram to da radim sama”, zaključuje ona.

Pored Izabeline predstave prvog dana festivala publika će imati priliku da uživa i u zajedničkom nastupu operske pjevačice Petre Radulović, stipendistkinje fondacije ‘Miloš Karadaglić’, sa gudačkim kvartetom ‘New era’, kao i performansu berlinskog kompozitora i producenta Davida Augusta. Drugi dan je rezervisan za nastupe francuskog benda “Nouvelle Vague”, engleskog elektronskog benda Crazy P, kao i još jedne stipendistikinje fondacije “Miloš Karadaglić” - Aleksandre Prelević Palladino, umjetničkog imena Dolce Hera i “Sly the benda”.

Posljednjeg dana festivala program je osmišljen za ljubitelje elektronske muzike, a najavljeni su nastupi svjetske zvijedze elektronske muzike čija karijera traje više od tri decenije Hernana Cattanea uz podršku domaćih snaga koje predstavlja DJ i producent Novaka (Notsoserious).