U Francuskoj nastavak pregovora o novom premijeru, nesuglasice u ljevičarskoj koaliciji

Socijalisti su u nedjelju odbili kandidaturu Iget Belo iz francuske prekomorske teritorije Reunion u ime radikalno ljevičarske stranke Nepokorena Francuska, koja želi da premijer bude iz njenih redova

5529 pregleda0 komentar(a)
Makron na proslavi Dana pada Bastilje, Foto: REUTERS

U Francuskoj se danas nastavljaju pregovori o kandidatu za premijera poslije nedavnih vanrednih parlamentarnih izbora, prenio je list Liberasion.

Socijalisti su u nedjelju odbili kandidaturu Iget Belo iz francuske prekomorske teritorije Reunion u ime radikalno ljevičarske stranke Nepokorena Francuska, koja želi da premijer bude iz njenih redova.

Iget Belo je rekla da ne želi da bude kandidatkinja ako ne postoji saglasnost svih u koaliciji Novi narodni front, koju čine Nepokorena Francuska, Socijalistička partija, Zelena stranka i Komunistička partija.

Članovi te koalicije danas će pokušati da nađu novo ime za kandidata, dok je predsjednik Francuske Emanuel Makron ranije stavio do znanja da ne želi premijera iz Nepokorene Francuske, prenio je pariski list.

Lider socijalista Olivije For izjavio je da postizanje konsezusa zahtjeva vrijeme, dok ga članovi Nepokorene Francuske optužuju za blokadu.

For je rekao da premijer treba da bude "veoma jaka ličnost iz civilnog društva" i poznata svima. Lider socijalista je pomenuo da bi to mogao da bude neko iz intelektualnih redova Zelenih ili sindikata.

U medijima se pominje lider sindikata Loran Berže.

Kako su ocijenili analitičari, Francuska "nema kulturu" formiranja koalicionih vlada pošto su do sada stranke osvajale većinu i same vladale. U toj zemlji su se ljevica i desnica decenijama smjenjivale na vlasti do 2017. kada je na vlast došao centrista Makron.

Parlament ima 577 mesta, a za apsolutnu većinu je neophodno 289 glasova. Ljevičarska koalicija Novi narodni front je osvojila od 190 do 195 mesta, nedovoljno da sama vlada, dok se unutar te koalicije pojavljuju nesuglasice o imenu kandidata.

Na izborima je Makronov savez dobio 160, a ekstremna desnica 143 poslanička mesta.

Žan Lik Melanšon sa drugim liderima ljevicefoto: REUTERS

Lider radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon nije omiljen u društvu, čak je po nekim anketama omraženiji od liderke ekstremne desnice Marin Le Pen, a njegova Nepokorena Francuska je optužena da koketira s antisemitizmom.

Ukoliko ljevičarska koalicija ne postigne slagasnost ili njena predložena vlada ne bude odobrena u parlamentu, mogla bi da bude imenovana tehnička ili vlada eksperata. Tada bi ministri bili birani kao stručnjaci u svojim oblastima bez političke pripadnosti.

Novi parlament prema francuskom Ustavu, ne može da bude raspušten dva puta u istoj godini, tako da bi naredno raspuštanje, radi eventualnog ponavljanja izbora, moglo da bude tek 9. juna 2025. godine.

Makron je raspustio parlament 9. juna poslije lošeg rezultata svog saveza na izborima za Evropski parlament. Tada je najviše glasova dobila ekstremna desnica.

Za sada, odlazeća vlada premijera Gabrijela Atala nastavlja da obavlja tekuće poslove u Francuskoj gdje 26. jula počinju Olimpijske igre.