Tramp sa zavojem preko uha, na konvenciji u Milvokuju dočekan uzvicima "borba, borba, borba"

Na mitingu u Milvokiju govorila je i manekenka i reperka Amber Rouz koja je promijenila tabor. Bivša Trampova kritičarka govorila je zašto i kako se pridružila pokretu "Učini Ameriku ponovo velikom", ili kako je rekla: "Stavila sam crveni šešir" (crveno je boja republikanaca)

20548 pregleda10 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters

Nepunih 48 sati poslije atentata na njega, Donald Tramp je postao zvanični kandidat Republikanske stranke za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u novembru, a kada je izašao na binu na konvenciji Republikanske partije u Milvokiju, masa ga je dočekala uzvicima: "Borba, borba, borba".

Tramp je imao zavoj preko uha.

Bio je to usklik koji je izgovarao i Tramp kada je prije 48 sati pogođen metkom u desno uho, prenosi BBC na srpskom. Nakon što je pogođen na bini na prethodnom skupu u Pensilvaniji, Tramp je pao, a onda je krvav, okružen pripadnicima obezbjeđenja, podigao pesnicu u vazduh i uzvikivao: "Borba, borba, borba".

Dok je dolazio na pozornicu u Milvokiju, Tramp se najprije rukovao sa novinarom Takerom Karlsonom, a potom je stao pored Džeja Dija Vensa, koga je neposredno uoči skupa odredio kao kandidata za potpredsjednika SAD.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Džej Di Vens je senator iz Ohaja koji je nekada bio veliki protivnik Trampa, ali je posljednjih godina postao jedan od njegovih najglasnijih pristalica i saradnika.

Predsjednički izbori u Americi biće održani u novembru, a očekuje se da budu repriza onih iz 2020. godine kada su rivali bili Tramp i aktuelni predsjednik SAD Džozef Bajden.

Bajden je tada pobijedio Trampa.

Bajden je za sada jedini kandidat Demokratske stranke koja će imati nacionalnu konvenciju u avgustu, mada prethodnih nedjelja raste pritisak na njega da se povuče usljed zabrinutosti za njegove fizičke i mentalne sposobnosti, što on odbija.

Na mitingu u Milvokiju govorila je i manekenka i reperka Amber Rouz koja je promijenila tabor.

Bivša Trampova kritičarka govorila je zašto i kako se pridružila pokretu "Učini Ameriku ponovo velikom", ili kako je rekla: "Stavila sam crveni šešir" (crveno je boja republikanaca).

"Istina je da su nas mediji lagali o Donaldu Trampu", rekla je ona.

"Znam to jer sam dugo vjerovala u te laži. I zato sada stojim ovdje jer želim da ispravim sve."

Rekla je da je kada je upoznala Trampa "bio ljubazan i velikodušan i nevjerovatno duhovit".

"Pristalice Trampa nije briga da li ste crnac, bijelac, gej ili strejt - sve je to ljubav."

U intervjuu za Vašington Egzaminer uoči skupa u Milvokiju, Tramp je rekao da je planirao da održi drugačiji govor, ali da je sada dobio priliku da "ujedini zemlju" čemu će se posvetiti više nego napadima na rivala Džozefa Bajdena.

Aktuelni predsjednik Bajden pozvao je zemlju da se ujedini i političke razlike riješi "mirno", na glasačkom mjestu.

U jednom od rijetkih obraćanja iz Ovalne sobe, Bajden je rekao da u Americi nema mjesta za bilo kakvu vrstu nasilja.

"Retorika u politici ove zemlje se usijala i vrijeme je da se ohladi."

Tramp je lakše ranjen u atentatu na predizbornom mitingu u Pensilvaniji u subotu.

Ubijen je muškarac, koji je bio u publici, a za koga se ispostavilo da je radio kao vatrogasac, a još dvoje ljudi teško ranjeno.

Tajna služba je uzvratila vatru i ubila napadača, koga je FBI je identifikovao kao dvadesetogodišnjeg Tomasa Metjua Kruksa, iz grada Betel u Pensilvaniji.

Istraga o subotnjem pokušaju atentata na Trampa na vidjelo iznosi međusobne kritike različitih američkih bezbjednosnih službi.

Nikako nije smjelo da se dopusti da napadač ima "direktan pogled" na binu na kojoj se našao Tramp, rekao je Alehandro Majorkas, državni sekretar za unutrašnju bezbjednost.

"Preduzimamo sve da se ovakav incident nikada više ne dogodi", rekla je Kimberli Čitl, direktorka tajne službe, zadužene za, između ostalog, i zaštitu bivših i sadašnjih predsjednika.

Zvaničnici FBI saopštili su da i dalje istražuju motive atentatora, kao i da je pucao iz legalno nabavljenog oružja.

Potvrđuju da je napadač djelovao sam, a istragu usmjeravaju i na njegove naloge na društvenim mrežama.