Trampov kandidat za potpredsjednika - protivio se pomoći Ukrajini, pisao da problem nisu republikanci već "matematika"

Agencija Rojters je u članku napisala da je Vensovo glasno protivljenje pomoći SAD Ukrajini u njenom ratu sa Rusijom oduševilo Trampove najkonzervativnije saveznike, iako je uznemirilo neke kolege iz Senata

7920 pregleda2 komentar(a)
Tramp i Vens, Foto: Reuters

Džej Di Vens, kojeg je Donald Tramp imenovao za svog potpredsjedničkog kandidata za izbore za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) protivio se pomoći Ukrajini.

Vens je u članku za Njujork tajms napisao da problem Ukrajine u usvajanju zakona o pomoći nisu republikanci u Predstavničkom domu, već "matematika", prenijela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Ukrajini je potrebno više vojnika nego što može da prikupi, čak i uz drakonsku politiku regrutacije. I potrebno joj je više materijala nego što SAD mogu da obezbijede. Ta realnost mora da utiče na svaku buduću ukrajinsku politiku, od dalje pomoći Kongresa do diplomatskog kursa koji je postavio predsjednik", napisao je Vens, senator iz Ohaja.

Takođe je naveo da SAD nemaju kapacitet da proizvedu onoliko oružja koliko je Ukrajini potrebno da joj SAD isporuče da bi pobijedila u ratu.

Agencija Rojters je u članku napisala da je Vensovo glasno protivljenje pomoći SAD Ukrajini u njenom ratu sa Rusijom oduševilo Trampove najkonzervativnije saveznike, iako je uznemirilo neke kolege iz Senata.

Glas Amerike piše da dok se Republikanska partija istorijski zalagala za slobodna tržišta i prihvatala stranu intervenciju kao važno sredstvo nacionalne bezbjednosti, Trampovi izbori 2016. otvorili su značajne podjele unutar stranke. Vens je bio jedan od najglasnijih protivnika nastavka pomoći Ukrajini u Senatu, što je u suprotnosti sa mnogim republikanskim predstavnicima u Kongresu.

Ukrajina je u ratu sa Rusijom od 22. februara 2022. godine kada je Rusija na tu državu izvršila invaziju u punom obimu.