Metsoli još jedan mandat: Evropski parlament da nastavi da podržava Ukrajinu i vladavinu prava

Metsolu je podržala velika većina europoslanika – 562 od ukupno 623

6653 pregleda0 komentar(a)
Metsola, Foto: Reuters

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola ostaće na toj funkciji još jedan mandat, nakon što je osigurala dovoljan broj glasova poslanika, javlja agencija Rojters.

Ona je postala prva žena koja je dobila drugi mandat na toj funkciji.

Metsolu je podržala velika većina europoslanika – 562 od ukupno 623.

"Ovo mora biti kuća koja se ne smije plašiti vođstva i promjene. Počeli smo, ali još nismo završili", izjavila je Metsola.

U obraćanju poslanicima u Strazburu je rekla da Evropski parlament treba da nastavi da podržava Ukrajinu i vladavinu prava.

Malteška europarlamentarka je u prethodnom sazivu na mjestu čelnice parlamenta u januaru 2022. naslijedila italijanskog socijalistu Davida Sasolija, a u drugoj polovini mandata ovog saziva parlamenta, od početka 2027. na dužnost predsjednika trebalo bi doći neko iz redova socijalista, po dogovoru dvije najveće poslaničke grupe Evropskog parlamenta iz 2009., socijalista i narodnjaka.

Saziv Evropskog parlamenta traje pet godina, a njegovi predsjednici imaju mandat od dvije i po godine, biraju se početkom i na polovini rada saziva, a imaju široka izvršna i predstavnička ovlašćenja.

Biraju se postupkom tajnog glasanja koje može imati do četiri kruga. Za izbor predsjednika do eventualnog četvrtog kruga potrebna je apsolutna većina valjanih glasova, odnosno 50 posto plus jedan glas.