Novi problem u elektrosnabdijevanju Tivta, “crnogorski Monte Karlo” u sred špica sezone pod nenajavljenim restrikcijama

Kako "Vijesti" nezvanično saznaju, jutros je došlo do otkaza jedne od ranije, u građevinskim radovima, oštećenih dviju žila 35kV kabla u Tivtu. Stoga je CEDIS pribjegao havarijskim isključenjima djelova konzuma kako bi jedina preostala žila mogla da istrpi opterećenje. Trenutno je bez struje više naselja

68349 pregleda74 komentar(a)
Donja Lastva, Foto: Opština Tivat
16.07.2024. 19:17h

Još jedna u nizu potvrda da je elektroenergetski sistem na Crnogorskom primorju, a posebno u Boki pred raspadom, iznenada je došla danas kada su bez napajanja električnom energijom ostrali potrošači na području Lepetana i Donje Lastve u Tivtu.

Iz tivatske Elektrodistribucije je saopšteno da je u pitanju “restriktivno isključenje sa elektro mreže, koje nije najavljeno, ali da ne bi došlo do kolapsa sistema moralo se pristupiti isključenju.”

Do isključenja struje Lepetanima i Donjoj Lastvi je došlo kako su naveli, nakon odluke u Dispečerskom centru u Podgorici.

“Ukoliko bude potrebe za daljom primjenom restriktivnih mjera, javnost će biti blagovremeno obavještena”, naveli su iz Distribucije.

Nakon sat i po vremena Lepetane je ponovno dobilo napajanje električnom energijom, kao i dio Donje Lastve, ali je u međuvremenu dio Seljanova ostao bez struje.

Iz CEDIS-a su kazali da je zbog problema na mreži dio naselja u Tivtu bez napajanja električnom energijom.

"Ekipe CEDIS-a su locirale mjesto kvara pa će, zbog radova, za konzum Tivta koji se napaja iz TS 35/10 kV Tivat biti aktivirano i alternativno napajanje u periodu od 14h do 14:30 h kako bi svi korisnici bili uredno snabdjeveni električnom energijom za vrijeme sanacije kvara", rekli su iz ove kompanije.

Kako "Vijesti" nezvanično saznaju, jutros je došlo do otkaza jedne od ranije, u građevinskim radovima, oštećenih dviju žila 35kV kabla u Tivtu.

Stoga je CEDIS pribjegao havarijskim isključenjima djelova konzuma na 10kV nivou, kako bi jedina preostala žila mogla da istrpi opterećenje. Trenutno je bez struje više naselja u Tivtu a iz CEDISA navode da će napajanje biti uspostavljeno čim prije bude bilo moguće.

Lisičić: Nesposobni kadrovi Demokrata i DF doveli EPCG na ivicu ambisa

Povodom najnovijih restrikcija i havarija na elektromreži u Tivtu reagovao je odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) u lokalnom parlamentu Ćazim Lisičić koji je istakao da je "u Tivtu postala svakodnevnica da pojedini djelovi grada nemaju napajanje, dok nam ministar najavljuje poskupljenje struje.”

“Danas su na redu Lepetane i Donja Lastva. Restrikcije u sred sezone na 40 stepeni u gradu koji bilježi porast gostiju po poslednjim rezultatima Turističke organizacije u Tivtu. Alal vjera”, istakao je Lisičić.

Prema njegovim riječima, menadžment CEDIS-a, “kojeg čine kadrovi Demokrata i Demokratskog fronta, nizom loših poslovnih odluka kao i enormnim partijskim zapošljavanjem doveli su elektroenergetsku kompaniju na ivicu ambisa.”

“Elektroenergetski sistem je inkubator za zapošljavanje i udomljavanje stranačkih uhljeba, a sve to danas plaćaju građani. Stoga pozivamo Ministarstvo energetike da stane na kraj nedoraslim upravljanjem u energetskom sektoru i dozvoli građanima Tivta da zarade od sezone, tako što će im obezbijediti uredno snabdijevanje električnom energijom, kako bi bili u mogućnosti da krajem godine plaćaju najavljeno poskupljenje iste”, zaključio je Lisičić.

DPS: Neprekidni ispadi struje ozbiljno narušavaju kvalitet života

Iz lokalnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) izrazili su zabrinutost i nezadovoljstvo zbog učestalih prekida u elektrosnabdijevanju Lepetana i Donje Lastve i poručluju da isključenja ukazuju na ozbiljne propuste u upravljanju elektroenergetskim sistemom.

"Neprekidni ispadi struje ozbiljno narušavaju kvalitet života naših građana i izazivaju značajne probleme u domaćinstvima i privredi. Lokalno rukovodstvo nije uspjelo da preduzme adekvatne mjere kako bi se osigurala stabilna i pouzdana isporuka električne energije. Ovakvo stanje je neprihvatljivo i zahtijeva hitnu akciju".

Poručuju da očekuju od lokalnog rukovodstva da preuzme punu odgovornost za trenutnu situaciju i hitno implementira mjere koje će spriječiti dalja isključenja.

"DPS Tivat se neće povući dok se ne osigura stabilnost i sigurnost u isporuci električne energije. Pozivamo lokalno rukovodstvo da se odmah uhvati u koštac sa ovim problemom i preduzme sve potrebne korake kako bi se situacija trajno riješila. Umjesto da Tivat, grad koji je tokom vladavine DPS-a postao svjetska destinacija, nastavi svoj napredak, za nepune četiri godine vratio se u doba restrikcija. Sve ovo podsjeća na devedesete godine prošlog vijeka, što je potpuno neprihvatljivo za naše građane", rekli su iz DPS.

Narod Pobjeđuje: Morala se izbjeći isklјučenja kada je spolјna temperatura preko 42 stepena

Građanska lista Narod Pobjeđuje koja je okosnica lokalne vlasti u Tivtu izrazila je nezadovolјstvo zbog čestih nestanaka električne energije, koji utiču na turističku privredu kao i na sam kvalitet života građana Tivta.

"Razumijemo da elektroenergetskom sistemu prijeti kolaps zbog velikog opterećenja mreže i dotrajale elektroenergetske mreže čija infrastruktura nije pratila ekspanziju izgradnje, ali su se morala izbjeći isklјučenja u periodu kada je spolјna temperatura preko 42 stepeni. Zahtijevamo hitno sagledavanje mogućnosti i stavlјanje u funkciju rezervnog elektroenergetskog kabla preko dalekovoda kako bi omogućili domaćinstvima i privrednicima nesmetani napajanje električnom energijom u momentima ispada sistema i popravke kvarova", saopštili su iz Naroda Pobjeđuje.

Odgovarajući na prozivke koje su lokalnoj upravi zbog čestih problema u elektrodnabdijevanju Tivta uputili iz opozicionih SDP-a i DPS-a iz NP su podsjetili te dvije partije da elektroenergetska infrastruktura nije u nadležnosti opština, već države i državnih preduzeća.

Istakli su da je aktuelno stanje upravo produkt tridesetogodišnje vladavine DPS-a i njegovih satelita koji kako su naveli, privilegovanim firmama i pojedincima dozvolili prekomjernu gradnju zanemarujući pritom da razvoj stanogradnje ne prati adekvatan razvoj osnovne infrastrukture, kao i da su donošenjem niza centralističkuh i "antitivatskih i antibokeških zakona" tokom te tri decenije temeljito uništili i poharali svoj grad i uzeli mu iz ruku sve instrumente odlučivanja o sopstvenom pravilnom i održivom razvoju.