Rodri pjevao "Gibraltar je španski", FS te zemlje prikuplja pravne savjete: Proslava je bila provokativna i uvredljiva

Jedan od saigrača mu je navodno rekao "pa ti igraš u Engleskoj", na šta je Rodri (ako je vjerovati pomenutom snimku) odgovorio "baš me briga"

10461 pregleda9 komentar(a)
Rodri tokom proslave, Foto: Reuters

Fudbalski savez Gibraltara saopštio je da uzima pravne savjete nakon "ekstremno provokativnog i uvredljivog" skandiranja španskih fudbalera tokom proslave titule prvaka Evrope u Madridu.

U ponedjeljak uveče, tokom proslave, najbolji igrač prvenstva Rodri skandirao je "Gibraltar je španski".

Španija je u nedjelju u Berlinu osvojila titulu evropskog prvaka, pošto je u finalu savladala Englesku sa 2:1.

Gibraltar, koji se nalazi na jugu Španije, preko 300 godina je britanska prekomorska teritorija sa populacijom od 35.000 stanovnika. Španija je zadržala svoje pretenzije prema Gibraltaru.

Gibraltar je nezavisni član Uefa od 2013. godine, a tri godine kasnije postao je i član Fifa, ali zbog diplomatskog pitanja njegovi timovi su odvojeni od španskih u žrijebovima međunarodnih takmičenja.

"U fudbalu nema mjesta za ovakvo ponašanje. Španska proslava je bila izuzetno provokativna i uvredljiva", naveo je gibraltarski savez u saopštenju.

Uefa ima jurisdikciju nad političkim izjavama i skandiranjem na stadionima tokom utakmica koje organizuje, iako su igrači Španije pjevali na trgu u Madridu.

Na društvenim mrežama se u utorak pojavio snimak na kojem se navodno čuje najbolji igrač prvenstva Rodri kako predvodi skandiranje "Gibraltar je španski".

Jedan od saigrača mu je navodno rekao "pa ti igraš u Engleskoj", na šta je Rodri (ako je vjerovati pomenutom snimku) odgovorio "baš me briga".