Zvijezde koje su zasijale na njemačkom nebu i mogle bi ovog ljeta da promijene klub

Euro se, dakle, nastavlja, ali na tržištu igrača, koji će biti na “izlogu” sve do 30. avgusta, kada se u najjačim ligama zatvara fudbalska pijaca

11994 pregleda0 komentar(a)
Dani Olmo je bio jedan od ključnih igrača Španije, sada bi mogao u Liverpul ili Mančester siti, Foto: Reuters

Završeno je 17. Evropsko prvenstvo u fudbalu, prošla su već četiri dana od velikog trijumfa Španaca u finalu i nove tuge (i ponosa) Engleza, ali utisci se još sabiraju.

Velika takmičenja su, u prošlosti, često donosila “tektonske” promjene na fudbalskoj mapi, igrači koji bi zablistali na Euru (ili Mundijalu) privlačili bi velike klubove i dobijali basnoslovne ugovore. Iako su posljednjih godina takve kupovine nešto manje izražene, jer pravim timovima, gigantima, više ne trebaju velika prvenstva reprezentacija da bi “pronašli” nekog igrača, već bi skautingom koji je doveden do savršenstva talenat primijetili i mnogo ranije, svjetski i evropski šampionati su ipak zadržali i tu vrstu “šarma”.

Mogu da pokažu, na primjer, koji su fudbaleri predodređeni za najveću scenu. Reprezentacija Španije je, očigledno, ispunjena takvim igračima, ali i još neke. Dosta fudbalera koji su se istakli na Euru u Njemačkoj zapali su za oko najvećim klubovima, ili barem intenzivirali interesovanja koja traju od ranije.

Euro se, dakle, nastavlja, ali na tržištu igrača, koji će biti na “izlogu” sve do 30. avgusta, kada se u najjačim ligama zatvara fudbalska pijaca.

Holanđanin Kodi Gakpo je, na primjer, sjajnim nastupom na SP u Kataru zaslužio transfer u Čelsi, Argentinac Enco Fernandes nakon istog Mundijala prešao iz Benfike u Čelsi za 107 miliona.

Koje zvijezde Eura 2024 bi mogle da krenu njihovim stopama?

FLORIJAN VIRC (NJEMAČKA): Jedan od najvećih njemačkih talenata (21) impresionirao je i tokom sezone, u Leverkuzenu, ali i na Evropskom prvenstvu, gdje je odigrao svaki meč za Elf sve do ispadanja, u četvrtfinalu.

foto: Reuters

Real Madrid i Barselona “njuškaju” okolo, iako Virc ima čvrst ugovor sa Bajerom do 2027.

MARK GUEHI (ENGLESKA): U odsustvu povrijeđenog Harija Megvajera, štoper Kristal Palasa je imao dobar turnir za Engleze.

Mark Guehifoto: Reuters

Mančester junajted, Čelsi i Arsenal su već u trci za 24-godišnjeg defanzivca.

ĆAVI SIMONS (HOLANDIJA): Vezista PSŽ-a (21), koji je prošle sezone igrao na pozajmici u Lajpcigu, kritikovan je od strane holandskih medija tokom Eura, ali se uključio kada je bilo najpotrebnije, pomogao je “oranju” da dođe do polufinala.

foto: Reuters

Dao je i sjajan gol Englezima, pa se već šuška o eventualnom odlasku iz PSŽ-a. Naravno, Premijer liga je najaktuelnija - Mančester junajted, Arsenal, Njukasl...

NIKO VILIJAMS (ŠPANIJA): Supertalentovani krilni napadač Atletik Bilbaa (21) zablistao je u Njemačkoj.

foto: Reuters

I prije EP su ga povezivali sa Barselonom, a nakon Eura je, navodno, postao glavna meta Katalonaca.

DŽOŠUA KIMIH (NJEMAČKA): Bek Bajerna ima 29 godina, već dugo vremena je oslonac njemačkog tima, a da li je nakon devet sezona došlo vrijeme za rastanak sa Bavarcima.

foto: Reuters

Vrijeme je idealno - ostala je još godina ugovora, a vrebaju Liverpul, Arsenal i Mančester siti.

RIKARDO KALAFJORI (ITALIJA): Defanzivac Bolonje (22) je jedan od rijetkih Italijana kome je nakon Eura porasla cijena.

foto: Reuters

Već je igrao za Bazel i Romu, bio na pozajmici u Đenovi, a sada bi mogao da se preseli u Premijer ligu.

GEORGI SUDAKOV (UKRAJINA): Vezista Šahtjora iz Donjecka (21) proveo je cijelu karijeru u Ukrajini, ali bi mogao da ode ovog ljeta.

Georgi Sudakovfoto: Reuters

Cijena je već astronomska - spominje se cifra od 70 miliona koju bi, naravno, mogao da plati Čelsi.

DANI OLMO (ŠPANIJA): Još jedna zvijezda “furije” (26) koja je zablistala na njemačkom nebu - završio je Euro sa tri gola i dvije asistencije.

foto: Reuters

Iz Dinama je prije četiri godine prešao u Lajpcig, a sada bi mogao u Liverpul i oba Mančestera. Za 60 miliona.

KVIČA KVARACHELIJA (GRUZIJA): PSŽ se nakon Eura još više “zaljubio” u njega, spominje se i Liverpul, ali Napoli drži cijenu - 100 miliona eura.

foto: Reuters