Dvostruki trijumf Meklarena i kontroverza: Noris nerado pustio Pjastrija da pobijedi

Prvi trijumf Australijanca u karijeri

8569 pregleda1 komentar(a)
Foto: Reuters

Oskar Pjastri je pobijedio prvi put u trci Formule 1 u karijeri, ali nije njegovo slavlje moglo da prođe bez kontroverze na Velikoj nagradi Mađarske.

Australijanac je na Hungaroringu slavio ispred timskog kolege iz Meklarena Landa Norisa, i to tako što mu je Britanac prepustio trijumf - uradio je to tri kruga prije kraja na inicijativu šefova iz boksa.

Na kraju je Pjastri imao 2,141 sekundi prednosti u odnosu na Norisa, a treće mjesto je zauzeo Luis Hamilton iz Mercedesa.

Sedmostruki prvak je kasnio 14,880 sekundi za pobjednikom i 200. put stigao do podijuma.

Vozač Ferarija Šarl Lekler je bio četvrti, a peti aktuelni prvak Maks Ferstapen u bolidu Red Bula.

U zoni bodova su bili i Karlos Sains (Ferari), Serhio Peres (Red Bul), te Mercedesov Džordž Rasel, Juki Cunoda (RB) i Lens Strol iz Aston Martina.

Noris je u trku ušao s pol pozicije, ali su ga već na startu prestigli Pjastri i Ferstapen.

Maks je u četvrtom krugu vratio poziciju Norisu, pošto je bio pod istragom zbog silaska sa staze i preuzimanja drugog mjesta.

Pjastri je vodeću poziciju zadršao do 18. kruga kada je otišao u boks, i nakon zamjene guma se vratio na stazu kao četvrti - iza Ferstapena, Leklera i Sainsa, da bi u 22. zauzeo drugu poziciju. Dva kruga kasnije se vratio na čelo.

Meklaren se odlučio da na drugu zamjenu guma u 48. krugu prvi ode Noris, dok su vodećeg Pjastrija ostavili na stazi još dva kruga.

To je bilo dovoljno da Noris preuzme vođstvo, ali je kasnije morao da mu prepusti pobjedu...

"Tim me je pitao da to uradim - i uradio sam", rekao je Noris.

U završnici trke velika borba se vodila za treće mjesto između Hamiltona i Ferstapena.

Holanđanin je pokušavao da prestigne velikog rivala, u jednom momentu je i bio blizu, ali je potom došlo do kontakta kada je Ferstapen izašao sa staze i ostao bez šanse da dođe do podijuma.

Noris je odolijevao pritisku tima sve do tri kruga prije kraja, a onda je jednostavno uradio ono što je morao - Pjastri je u 68. došao do liderske pozicije i nekoliko minuta kasnije do prvog trijumfa u karijeri.

"Ovo je veliki dan za tim. To je glavni razlog zbog kojeg sam szadovoljan. Oskar je imao dobar start, bio mi je blizu, prestigao me i dobro je kontrolisao trku. Mislim da je zaslužio da slavi", istakao je Noris.

Ferstapen je i dalje lider u generalnom plasmanu sa 265 bodova, drugi je Noris sa 189, a treći Lekler sa 162. Slijede Sains (154), Pjastri (149), Hamilton (125) i Peres sa 124...