Grupa građana nezadovoljna Nacrtom UP za turistički kompleks "Zavala": Za prigovore ne mare, investitori povlašćeni

Traže da država zaustavi oduzimanje 6,8 hektara nacionalizovane zemlje na ekskluzivnoj lokaciji u Budvi

18127 pregleda8 komentar(a)
Žele povraćaj đedovine: Zavala, Foto: Shutterstock

Nacrt izmjena i dopuna urbanističkog projekta (UP) za turistički kompleks Zavala je neodrživ i nezakonit, a ako ga država usvoji to znači da veliki investitori u Crnoj Gori mogu da rade šta žele. Svi prigovori koje smo podnijeli na ovaj dokument su odbijeni, kao i oni koje je uputila Opština Budva, dok su sve sugestije onih povezanih sa kompanijom “Statex grupa” - prihvaćene.

To su “Vijestima” kazali iz Grupe građana “Zakoniti vlasnici poluostrva Zavala”, koja već duže vrijeme pokušava da povrati desetine miliona eura vrijedno nacionalizovano zemljište na istoimenom rtu kod Budve. Oni su to saopštili nakon što je Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine početkom jula objavilo izvještaj o javnoj raspravi za ovaj nacrt, pri čemu su im odbijeni svi prigovori.

Država je imovinu 13 porodica Rafailović na Zavali nacionalizovala 1958. godine, a bivši vlasnici ističu da zemljište nikad nije iskorišćeno, odnosno privedeno namjeni, nakon čega je tokom uvođenja novog katastra 1995. upisano na državu i Opštinu Budva.

Nasljednici parcela tvrde da su tek nakon milionski vrijednih preprodaja saznali da nisu vlasnici đedovine, a pravdu od 2007. traže i pred sudovima.

Riječ je o 68 hiljada kvadrata zemlje, a traže da se i u njihovom slučaju primijeni Zakon o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u uvali Valdanos, koji je Skupština prije tri godine donijela da bi vlasnicima u toj ulcinjskoj uvali vratila nacionalizovano zemljište.

Danas na Zavali, osim luksuznog naselja “Dukley” kojim rukovodi “Stratex grupa”, postoji samo jedan objekat i to privremene namjene - kontroverzno postrojenje za preradu morske vode.

Ne daju legalizaciju

Iz Grupe su pojasnili da je uz javnu raspravu, koju je Ministarstvo prostornog planiranja održalo od sredine aprila do polovine maja, organizovana i prezentacija nacrta na kojoj su mogli da se iznesu prigovori. Osim njih, sugestije su, kako su kazali, iznijele i predstavnice Opštine Budva, gradska arhitektica Jelena Lazić i Danijela Marotić iz Sekretarijata za urbanizam.

“Tokom javne prezentacije obrađivač plana arhitekta (Mladen) Krekić i arhitektica Lazić su više puta istakli potpuno oprečne stavove i mišljenja i niti jednog trenutka se nisu usaglasili, odnosno arhitektica je javno izjavila i kasnije novinarima da će dati negativno mišljenje na ovakav nacrt plana, što je ista kasnije i formalno učinila i čiji prigovori i sugestije su navedeni u Izvještaju o javnoj raspravi. Predstavnici Grupe ukazali su na svoja mišljenja i prigovore, i to da se obrađivač nije bavio planiranjem prostora i osmišljavanjem namjena istog, već urbanističkim i planiranim brisanjem odnosno potpunim ukidanjem namjena prostora, koje obuhvata imovina zakonitih vlasnika, s očiglednom namjerom pogodovanja investitoru ‘Stratex’, u cilju legalizacije bespravno sagrađenih objekata na tom potezu”, naglasili su oni.

Tvrde da je Krekić više puta naglasio da se radi o legalizaciono sanacionom planu za ovaj prostor, što, kako navode, potvrđuje njihove tvrdnje da je cilj ovog procesa da “Stratex grupa” legalizuje, na površini od 20 hiljada kvadrata, nelegalno sagrađene objekte.

Prema postojećem UP za “Turističko naselje Zavala”, na preostalom zelenom dijelu ovog poluostrva je planirana izgradnja nebodera visine 141 metar, odnosno hotela “Jedro” od 40 spratova. Međutim, prema nacrtu izmjena i dopuna projekta, sada se na tom mjestu predlaže formiranje zelenih površina, parkova i amfiteatra. U istom dokumentu piše i da je bruto razvijena građevinska površina postojećih vila turističkog rizorta “Dukley” malo više od 52.000 kvadrata, dok je prema urbanističkom planu iz 2008. planirano 32.000 kvadrata.

Upravo to Grupa i spori i ističe da će im se prenamjenom zemljišta u parkove i amfiteatre, šansa za povrat oduzeti, a kvadratura koju je, kako tvrde, investitor prekardašio - legalizovati.

Naglasili su da su se obraćali Ministarstvu prostornog planiranja, odnosno Direktoratu za prostorno planiranje koji je nadležan za javnu raspravu za plan, da su uputili prigovore i tražili da se nacrt povuče iz procedure dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi na parcelama, koje su u njihovom vlasništvu.

Tražili su i da se nakon toga izradi novi plan u kojem bi se konstatovale odgovornosti “Stratex grupe” koja je, kako navode, nelegalno gradila i prekoračila gabarite.

“Na sve formalne prigovore na nacrt plana ‘Turistički kompleks Zavala’ koje smo uputili Ministarstvu kao obrađivaču plana, nismo dobili odgovor, već su naši prigovori uvršteni u Izvještaj o javnoj raspravi i isti su odbijeni, odnosno planer je dao više kontradiktornih odgovora, a što je lako utvrditi samim uvidom u izvještaj koji je objavljen na sajtu Ministarstva. Činjenica je da su sve sugestije svih firmi i osoba povezanih sa investitorom, i to advokatice ‘Dukley Gardensa’ Nine Papović i firme ‘Astra Montenegro Association’, prihvaćeni, dok svi prigovori gradske arhitektice kao i prigovori Marotić nisu prihvaćeni niti su pravilno obrazloženi”, istakli su oni.

Turizam sa zvjezdicom

U Izvještaju o javnoj raspravi o nacrtu izmjena UP za Zavalu, navodi se da je cilj stvaranje uslova za razvoj turizma visoke kategorije na ovom mjestu.

Grupa je u primjedbi na dokument navela da se sve radi u korist investitora, te da je predlog amfiteatra apsurdan jer su za ulaz u “Dukley” potrebne propusnice, pa građani neće imati pristup. Istakli su i da im pripada dio zemljišta te da se predvide turistički kapaciteti i za njih.

“Za ulazak u kompleks ‘Dukley’ nije potrebna propusnica. Saobraćajnice su javne, a Parking servis je formirao javno parkiralište na parcelama u svojini Opštine, i rampa se nalazi na ulazu poluostrva sa Jadranske magistrale. Navodi o postojanju drugih vlasnika u zahvatu UP Zavala su netačni, osim onih koji su upisani u katastru nepokretnosti, što je javna evidencija. Opština je dala saglasnost za planiranje amfiteatra za potrebe kulturnih događaja. Primjedbe i konstatacije koje se odnose na imovinsko-pravne pretenzije grupe građana, nasljednika stvarnih vlasnika zemljišta na poluostrvu Zavala su očigledno predmet zasebnog dugogodišnjeg sudskog spora koji nije okončan”, piše među razlozima zbog kojih je obrađivač Krekić odbio primjedbe Grupe.

Arhitektica Lazić je pitala i kako je hotel, koji je planiran ispod magistrale na ulazu u ovo turističko naselje, kategorisan kao objekat sa pet zvjezdica, ako nema plažu, te navela da za taj hotel ne postoji idejno rješenje u prezentaciji. Navela je i da projekat nije prepoznat Prostorno-urbanističkim planom (PUP) Budve, ocijenivši da ne treba raditi na planovima nižeg reda, dok se PUP ne usvoji.

Krekić je to odbio i istakao da plaža nije uslov za hotel najviše kategorije, da je idejno rješenje dio planskog dokumenta, i da je usaglašavanje sa PUP-om, koji je u izradi, nezakonito. Naglasio je da je plan usaglašen sa važećim voišeg reda - Prostornim planom posebne namjene za obalno područje.

Osim toga, Krekić je prihvatio primjedbe kompanije “Otpadne vode” i hotela “Bellevue” o predloženom priključenju rizorta “Dukley” na fekalnu kanalizaciju. Iz ovog hotela su naveli da to nije urađeno niti usaglašeno sa stanjem na terenu jer je krak koji predstavljen kao priključenje na postojeću pumpnu stanicu “Bellevue”, a ta stanica ne radi već deset godina. Naveo je da je ta pumpa izmještena jer je bila veliki problem za rad hotela.

Krekić je prigovore prihvatio i dodao da će se od crpnih stanica u okviru rizorta kanalizacija prepumpavati u sabirnu javnu kanalizacionu infrastrukturu koja prati trasu magistrale.

Sporna i revizija

Grupa građana spori i pozitivno mišljenje na nacrt plana koje je dao Savjet za reviziju, a posebno stav predstavnika Opštine Budva u ovom tijelu Mihaila Kapisode.

“Ko je i kojim dokumentom imenovao Kapisodu kao predstavnika Opštine Budva, kao člana Savjeta za reviziju, kada je opštepoznata stvar da je isti bio umješan u sve malverzacije u vezi s tim lokalitetom i da je prisutan od samog početka pokušaja formiranja Budve Holding kojim bi imovina Grupe nepovratno bila otuđena u ime Opštine... Kao član Savjeta ne uzima u obzir niti jedan prigovor gradske arhitektice, zaposlenih u Sekretarijatu za urbanizam Opštine... Samim svojim pozitivnim izvještajem je zaista Opštinu doveo u položaj da ista ne može da provede postupak legalizacije nelegalno sagrađenih objekata i na taj način naplati sve troškove i komunalije koje joj pripadaju”.

Ponovili su da su na zakonit način podnijeli inicijative za povraćaj imovine i utvrđivanja činjeničnog stanja i štete koju su nanijele džava i Opština, te da imaju i dokumente koji dokazuju da je njihova imovina neosnovano prepisana. Navode da su im tako prekršena prava garantovana Ustavom - na imovinu i pravo nasljeđivanja.

“Vijesti” su ranije pisale da je tokom 2006. kompanija “Moninvest”, u kojoj je jedan od osnivača bio odbjegli šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović, kupila od porodica Medin i Anzulović gotovo četiri hektara zemlje na Zavali. Rafailovići su tek nakon milionskih preprodaja parcela, saznali da nisu vlasnici đedovine i 2007. počeli da traže pravdu na sudu.

Oni su u početku tražili povraćaj imovine, ali im je Opština, dok su njome upravljali gradonačelnici iz Demokratske partije socijalista (DPS), predložila vansudsko poravnanje i isplate od 700 eura po kvadratu, da bi potom cijena pala na 495 eura. Međutim, Rafailovići ni tada nisu ispoštovani.

Spornim zemljišnim kompleksom u to vrijeme gazdovala je opštinska, kontroverzna firma “Budva Holding”, jedan od neuspjelih Marovićevih projekata. Ta kompanija je u dva navrata tada raspisivala tendere za strateškog partnera za izgradnju luksuznog hotela sa 27 spratova nalik “Jedru”. U avgustu 2008. raspisan je tender za osnivanje “Joint Venture” kompanije, na koji su ponudu dostavile dvije kompanije, od kojih je prvorangirana pristigla od “Zavale Invest”, zajedničke firme Sergeja Polonskog i “Moninvest”, u kojoj je Marović bio suvlasnik.

Više gradonačelnika Budve obećavali su Rafailovićima povrat imovine ili isplatu, ali niko obećanje nije ispunio.

Uključila se i Skupština

Inicijativa građana stigla je nedavno i u skupštinski Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, a to tijelo je za 26. jul zakazalo saslušanje.

Probleme će 26. jula predočiti i Odboru za turizam (Ilustracija)foto: Luka Zeković

Na tu sjednicu su osim nasljednika bratstva Rafailović, radi saslušanja pozvani i ministar pravde Andrej Milović, prostornog planiranja Janko Odović i v. d. direktora Uprave za državnu imovinu Koča Đurišić.

“Tamo se radi Detaljni urbanistički plan (DUP) koji bi ovim vlasnicima koji su u fazi povraćaja zemljišta, onemogućio u potpunosti da vrate svoju imovinu. Predložio bih i da se u određenom vremenskom intervalu odloži usvajanje DUP-a “Zavala”. Tamo je dotični investitor prekardašio bruto-građevinsku površinu za 20.000 kvadrata, za koju nisu naplaćene komunalije. Pokrenućemo inicijativu i sa Opštinom Budva da se naplate komunalije”, istakao je prethodno predsjednik Odbora i poslanik Nove Dejan Đurović.

Pisali i Odoviću

Grupa građana je navela da su se obratili i ministru prostornog planiranja Janku Odoviću, da zaustavi donošenje plana, te da na sjednici Vlade stavi na dnevni red pitanje zakonitosti dokumenta koji nosi radni naziv legalizaciono-sanacioni.

“Prigovori koje ste dostavili a koji se odnose na planerski aspekt, razmotriće se u postupku izrade izvještaja o javnoj raspravi na koji će mišljenje dati Savjet za reviziju, nakon čega će se sprovoditi dalja propisana procedura izrade ovog planskog dokumenta”, piše u odgovoru koji im je uputio Odović.