Bijelo Polje: Krivična prijava zbog crvenog Lima

Iz kompanije “Mesopromet - Franca” ranije su istakli da nijesu odgovorni zbog pojave crvene tečnosti u rijeci...

134 pregleda1 komentar(a)
krv Lim, Foto: Euromost
21.07.2017. 09:50h

Inspektor za vode Dragan Šekularac podnio je juče krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Bijelom Polju protiv neidentifikovanog lica zbog pojave crvene tečnosti u Limu.

To je potvrđeno “Vijestima” nakon što su iz NVO “Euromost” iz Bijelog Polja saopštili da su preksinoć oko 19 sati snimili ponovno ispuštanje krvi u Lim pored kompanije “Mesopromet - Franca”.

Iz kompanije “Mesopromet - Franca” ranije su istakli da nijesu odgovorni zbog pojave crvene tečnosti u Limu, a juče nijesu komentarisali najnoviji slučaj.

Slične snimke nedavno su zabilježili i bjelopoljski ribari, ali inspektori nijesu uspjeli da otkriju uzrok pojave “crvene tečnosti” u rijeci. U odgovoru ”Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove tada su naveli da na terenu nijesu našli nikakve materije koje bi ukazivale da je crvena tečnost zapravo krv.

Inspektori su prethodno najavili podnošenje prijava, nakon što je incident prijavljen...

Iz “Euromosta” su saopštili da su o novom incidentu je obavijestili ekološkog i inspektora za vode, Sejda Đukića i Dragana Šekularca.

Iz NVO “Green power” upozoravaju da je nedavni incident poražavajući za institucije sistema, posebno imajući u vidu da je prošle godine Crna Gora slavila 25 godina ekološke države.

“Smatramo da snimak koji se pojavio u javnosti gdje se se vidi velika količina krvi koja teče Limom kap koja je prelila čašu i ovoga puta očekujemo brzu reakciju nadležnih organa koja će pronaći počinioce i kazniti ih zbog ovog zločina nad rijekom. Na obali Lima nema stotinu klanica, pa da se ne može pronaći počinilac i primjereno kazniti”, kazao je koordinator te NVO Davor Obradović.

On je istakao da su mnogi ljubitelji rijeke, posebno ribolovci i splavari, svjedoci da ta pojava nije rijetkost i da se incidenti stalno ponavljaju.

Apelovao je na SRD “Sinjavac”, kojem je povjereno gazdovanje vodama Lima, istakavši da njihov posao nije samo da uzmu novac od ribarskih dozvola, već i da pronađu počinioce ovakvih incidenata.

“Zato, pozivamo nadležne institucije da nakon provjere svih detalja pronađu izvršioca ovog incidenta, da ga izvedu pred lice pravde primjereno kazne, a javnost obavijeste o sankcijama koje su izrečene... U suprotnom, smatraćemo da svi oni koji izbjegavaju odgovornost da su indirektni pomagači neodgovornih kompanija i samovoljnih i neodovornih pojedinaca u njima”.