Porodični spor Blečića traje godinama, najavljena blokada puta ka Plužinama: Zbog rođaka ostaju bez vode, struje i puta

Blečići su i prošle godine organizovali blokadu magistralnog puta, i tvrde da ista nije urodila plodom, jer je situacija nepromijenjena

27738 pregleda10 komentar(a)
Sa protesta u Lugu, Foto: Svetlana Mandić

Blečići iz Luga, zaseoka u selu Gornja Brezna, u Pivi, odustali su od planirane dvosatne blokade saobraćajnog puta Brezna - Plužine, ali će, kako su poručili, u ponedjeljak blokirati put ako treba i 24 sata, sve dok nadležne institucije ne riješe problem koji imaju sa rođakom Dragišom Blečićem.

Balša Blečić tvrdi da je više od deset domaćinstava iz Gornjih Brezana uskraćeno za elementarne uslove za život - vodu, struju, put, i to, kako je kazao, “samovoljom jednog čovjeka”, a nadležne institucije, prema njegovim riječima, ne reaguju.

“Samovolja jednog čovjeka, koji stalno ugrožava naša lična prava, a institucije, najčešće tužilaštvo i policija, uopšte ne reaguju. Prošle godine je pet puta učinio krivično djelo: tri puta je prekinuo vodovodnu cijev javnog vodovoda i dva puta električne provodnike i na taj način ostavio više od deset domaćinstava bez struje i vode. Lično sam kontaktirao državnog tužioca iz Nikšića kome sam morao da objašnjavam da se ne radi o otuđenju tuđe stvari, već o uništenju javnog vodovoda”, kazao je Blečić.

Balša Blečićfoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, za “samovolju” rođaka su krivi tužilaštvo i policija koji ne rade, kako tvrdi, svoj posao, pa su se zbog toga obratili i rukovoditeljki Višeg državnog tužilaštva Lepi Medenici, od koje očekuju odgovor.

“Tražimo da nam se obezbijede osnovna prava za život, kao i svakom građaninu Crne Gore, tj. put, struja i voda i da normalno prilazimo svojim imanjima, a ne da strepimo šta će on uraditi. Zbog njega smo više bez vode nego što je imamo, struja nam je loša, i svakog dana se pitamo dokle će tužilaštvo i institucije Crne Gore da ćute, a do kada mi možemo da trpimo. Kome da se obratimo da nas zaštiti? Da li će da čekaju da on kroči još jednu stepenicu i trajno ugrozi naše živote ili će tužilaštvo nama sve da prepusti, pa mi sami da štitimo i branimo svoj prava”, ogorčen je Blečić.

Tvrdi da je njegov rođak sedam puta do sada na istom mjestu uradio krivično djelo, prekinuo vodovodnu cijev, i ističe da ako neko čini produženo krivično djelo mora biti zatvoren ili mu mora biti spriječen dolazak na to mjesto.

“Ukoliko nas do ponedjeljka ne obavijeste šta su uradili po ovom pitanju i da li ćemo biti zaštićeni ili prepušteni sebi, čvrsto obećavamo da ćemo od ponedjeljka, ako treba, blokirati magistralu i 24 sata, pa neka nas hapse, a možda ćemo biti i ispred svih institucija u Crnoj Gori, jer ovo je više neizdrživo”, poručio je Balša Blečić.

Ilija Blečić tvrdi da je protiv Dragiše, koji mu je brat od strica, podnio na desetine prijava, da sudski spor traje devet godina i da nikako da se okonča.

“Već devet godina traje sudski postupak koji sam pokrenuo protiv njega i još nijesu našli za shodno da donesu odluku u moju ili njegovu korist ili da izreknu privremenu mjeru. Život mi je ugrožen. Živim kao u 17. vijeku jer ne mogu da dovršim objekat, ruši mi listru, i sve što uradim hoće da mi sruši. Kosturnica je na mom imanju, gdje su mi sahranjeni roditelji, a on je farba u trobojku. Niko ništa ne preduzima”, tvrdi Ilija Blečić.

Ilija Blečićfoto: Svetlana Mandić

Traži izuzeće svih tužilaca iz Nikšića jer nema, kako kaže, povjerenje u njih, da mu dostave sve sužbene zabilješke, kao i da ga policija zaštiti.

Ilija pored groba roditeljafoto: Svetlana Mandić

Ni Dragiša Blečiš, koji se nalazi u bolnici, nema povjerenja u policiju i tužilaštvo i tvrdi da ništa od toga što su iznijeli njegovi rođaci nije istina.

“Dobio sam infarkt i nalazim se u bolnici. Nadam se da ću se oporaviti i izaći iz bolnice, a onda ću vam pokazati sve papire koji dokazuju da moji rođaci ne govore istinu”, kazao je Blečić za “Vijesti”.

Blečići su i prošle godine organizovali blokadu magistralnog puta, i tvrde da ista nije urodila plodom, jer je situacija nepromijenjena.