Dulovine i gradski park dodatno zaštititi

Važećim propisima privremeni objekti u Kolašinu pretvarani u apartmane, a kuće za odmor u restorane

1639 pregleda1 komentar(a)
Sa sjednice odbora, Foto: Dragana Šćepanović

Intenzivirati rad na Programu privremenih objekata u Kolašinu, uključiti što širu javnost u javnu raspravu o tom dokumentu i urediti da se u budućem Spomeniku prirode Park šuma Dulovine i gradskom parku pored hotela “Bjanka” mogu postavljati samo objekti koji služe odmoru i rekreciju.

To su neki od zaključaka sa nastavka sjednice skupštinskog Odbora za planiranje i uređenje prostora i komunalno-stambenu djelatnost.

Odbor će, kako je kazao predsjednik Miličko Bulatović, tražiti i da se i pored toga što je, sada privatni, park u planskim dokumentima definisan kao zelena površina, dodatno zaštiti. Na taj način bi se, smatra on, spriječile sve buduće zloupotrebe atraktivnog prostra nadomak centra grada.

Odbornica Pokreta Zajedno gradimo Kolašin Marta Šćepanović kazala je da je od Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa opštine tražila ocjenu o tom na koji je način gradski park nekada od Opštine dat na korišćenje hotelu i postao vlasništvo kompanije koja je i vlasnik tog objekta.

Glavna gradska arhitektica Kristina Bulatović Pejić kazala je da je vlasnike hotela obavijestila da se nijesu steklu uslovi da im se da saglasnost na zahtjev koji se odnosio postavljanje magacina površine 600 kvadrata i visine 13.5 metara u gradskom parku. Da ne postoji mogućnost postavljanja takvog objekta u II zoni, gdje pripada parcele na kojima je hangar planiran, kazao je i obrađivač budućeg Programa privremnih objekata Marko Rakočević. On je obećao da će dokument biti završen do forme nacrta, a predložio je da u proces izrade budu uključeni predstavnici izvršne vlasti.

Nastavak sjednice Odbora održan je ponovo uz učešće predstavnika civilnog sektora i građana, koji su saopštili brojne predloge na koji način da se, naročito u centru grada, uredi način postavljanja i vrsta privremenih objekata.

Na sjednici se razgovoralo i o načinima da se Program privremenih objekata uskladi sa strateškim razvojem Kolašina, što je predložio odbornik URA Miodrag Vlahović. U tom smislu problematizovan je i veliki broj kladionica u takozvanoj Sibirksoj ulici. Predsjednik SO Vasilije Bulatović potencirao je nalaženje načina da se tokom masovnih manifestacija riješi problem “manjka mjesta u lokalima”, odnosno ljetnjim baštama.

Direktor Centra za kulturu Branislav Jeknić osvrnuo se na prethodni Program privremenih objekata, koji je, prema njegovim riječima, sadržao “spisak želja”. Članovi Odbora bili su, uglavnom, saglasni da se u tom dokumentu “provuklo mnogo zloupotreba”, pa su se, kako su objasnili, “navodno, privremeni objekti pretvarali u apartmane, a kuće za odmor u restorane”.

Odbor će poslati i zaključak kojim se traži ubrzavanje završetka procedura na zaštiti vrijednih prostora na teritoriji opštine. Predloženo je i da se incira da Komunalno preduzeće nađe način za upošljavanjem određenog broja ljudi, koji bi brinuli o zelenim površinama i cvijeću u gradu..

Predsjednik Odbora kazao je i da je, na osnovu prvog dijela sjednice, kada je na dnevnom redu bio saobraćaj u centru grada, doneseno nekoliko zaključaka. Odbor traži od predsjednika Opštine da od resornog ministarstva traži da se put od Mateševa do Kolašina i dalje prema tunelu Klisura, pa do Berana, zvančno proglasi regionalnim.

Izvršnu vlast su zadužili da od Uprave policije radi na striktnom poštovanju zabrane saobraćaja teretnim vozilima kroz tunel Klisura. Od lokalne uprave zahtijeva se intenziviranje radova na trotarima u ulicama Dunje Đokić, Milivoja Bulatovića i Boška Rašovića. Predsjednik SO je predložio i da se od nadležnih traži da se, kada je riječ o angažmanu policije, Kolašin tokom turističke sezone tretira kao primorska mjesta. Odbornici će pokušati i da izdejstvuju da ministar saobraćaja dođe u Kolašin, “kako bi se uvjerio u saobraćajne probleme koje su aktuelni u tom gradu, nakon otvranja tunela Klisura”.

Predstavnici kolašinske izvršne vlasti, ako se izuzmu glavna gradska arhitektica i sekretar za zaštitu životne sredine Mile Glavičanin, ovog puta su ignorisali sjednicu Odbora.