Glavnina požara na Maersk Frankfurtu ugašena, ukrcao se tim stručnjaka Smit Salvagea

Nazire se kraj petodnevne drame za posadu panamskog kontejneraša u Indijskom okeanu, a u kojoj je i jedan pomorac iz Crne Gore

5415 pregleda1 komentar(a)
Foto: ICG

Nakon petodnevne borbe posade i spasilaca iz indijske Obalske straže, požar koji je u petak 19. jula zahvatio dio tereta panamskog kontejnerskog broda „Maersk Frankfurt“ u vodama Indijskog okeana kod sjeverozapadn obale Indije, u najvećoj je mjeri ugašen.

Potvrdila je to danas zvanično Obalska straža Indije (ICG) čijih su ukupno čak pet brodova, više helikoptera i jedan patrolni avion proteklih dana neprekidno učestvovali u izazovnoj operaciji gašenja vatre na 255 metara dugom panamskom kontejnerašu, a koja je zahvatila dio od ukupno na njega ukrcanih 5.500 kontejnera.

Vatra je izbila nakon eksplozije u petak u 14.30 sati po lokalnom vremenu, a u kojoj je smrtno stradao jedan mornar sa Filipina. Osim poginulog pomorca, u posadi „Mersk Frankfurta“ je još ukupno 20 mornara i oficira sa Filipina, Ukrajine, Rusije i iz Crne Gore.

Niko od njih nije povrijeđen i svi su oni čitavu ovu petodnevnu izazovnu i opasnu avanturu, proveli na brodu, i sami pokušavajući da doprinesu savladavanju vatrene stihije i spašavanju ovog potpuno novog broda koji je nesreću doživio na svom prvom komercijalnom putovanju.

Požar je zahvatio dio kontejnera ukrcanih na pramčanom dijelu broda i desnoj strani središnjeg dijela „Maersk Frankfurta“ a otežavajuće okolnosti u njegovom gašenju su bile loši vremenski uslovi izazvani jakim jugozapadnim monsunom, te činjenica da su dio tereta koga prevozi panamski kontejneraš od 726.500 tiona, razne zapaljive i eksplozivne materije koje su zvanično klasifikovane kao IMDG - International Maritime Dangerosus Goods (opasan teret).

„I dalje nastavljamo protivpožane operacije na „Maersk Frankfurtu“ u vrlo izazovnim vremenskim uslovima jakog monsuna, pri čemu je glavni dio požara uspješno ugašen. Trenutno ICGS „Samudra Prahari“ specijalizovani brod za intervencije u slučlju zagađenja mora, kao i patrolni brod ICGS „Sachet“, svojim vodenm topovima dejstvuju po manjim požarima koji se povremeno jave iz dijela ranije zahvaćenih ili u ogromnoj temperaturi bukvalno rastopljenih kontejnera. Međutim, glavni dio požara je uspješno ugašen.“- saopštila je danas Obalna straža Indije.

Iz ICG-a su dodali da je „Maersk Franfurt“ trenutno na oko13 milja udaljenosti od obale u blizini Nju Mandalorea, te da brod lagano plovi na zapad, dalje na pučinu.

Naime, procijenjeno je da se brod ne može usidriti u plićim vodam u blizini obale jer je njegov zapovjednik javio da je sidreni uređaj na pramcu zbog vreline i ostataka rastopljenih kontejnera i tereta, nedostupan posadi da mu bezbjedno priđe i obavi operaciju obaranja sidara.

Osim dva broda ICG-a, uz „Maersk Frankfurt“ su trenutno i još dva komercijalna indijska remorkera „Albatross 5“ i „Water Lily“.

„Situacija se po potrebi nadgleda i kontroliše iz vazduha iz patrolnog aviona i helikoptera. Budući da i dalje prijeti opasnot od mogućeg izlivanja nafte u drugih štetnih materija sa ugroženog broda, preduzeti su svi napori da se „Maersk Frankfurt“ zadrži dalje od obale Indije i u dubokim vodama“- naveli su iz ICG-a uz napomenu da je „Maersk Frankfurt“ trenutno u stabilnom stanju i da su pogon broda, kormilarski stroj i navigaciono-komunikaciona oprema na njemu u fukcionalnom i ispravnom stanju.

ICG je inače, juče svojim helikopterima tokom dana asistirala operaciji ukrcaja na „Maesrk Franfurt“ uz vazduha, specijalizovanog četvoročlanog tima eksperata renomirane holandske kompanije za spašavanja u pomorstvu „SMIT Salvage“ a koji su u međuvremenu, svojim savjetima pomogli konačnom savladavanju glavnine požara.

Eskperti „SMIT Salvagea“ zatražili su da dva broda ICG-a zbog mogućnosti da se požar ipak u međuvremenu ponovno razbukta, ostanu uz ugrošeni kontejneraš do momenta dolaska na lice mjesta dva velika AHTS tegljača iz inostranstva, a koje je SMIT Salvage angažovao da pruže dalju asistenciju „Maersk Franfurtu“ i dovedu ga do sigurne luke.