Deponija Mislov do u Nikšiću opet u požaru

Procjena je da se u Mislovom dolu, na godišnjem nivou, deponuje oko 20 hiljada tona različite vrste otpada koji nije razdvajan ni po jednom kriterijumu

16047 pregleda33 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva

Od jutros deponija Mislov do u Nikšiću je u požaru.

Na terenu su nekolike ekipe Službe zaštite i spasavanja Nikšić koje od 4,30h pokušavaju da ugase požar.

"Gori cijela deponija i najveći problem nam je predstavljao vjetar, jer smo se plašili da vatra ne zahvati šumu jer bi onda posljedice bile nesagledive. Za sada smo uspjeli da spriječimo širenje požara i naše ekipe od 4.30 časova gase požar", kazali su "Vijestima" iz Službe zaštite i spasavanja.

Odlaganje gradskog otpada na deponiji Mislov do, na površini od oko dva hektara, počelo je 2003. godine. Tada je rečeno da će biti privremenog karaktera i zatvorena nakon pet godina. Procjena je da se u Mislovom dolu, na godišnjem nivou, deponuje oko 20 hiljada tona različite vrste otpada koji nije razdvajan ni po jednom kriterijumu.

FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva

Ekolozi godinama upozoravaju na opasnost koja prijeti od deponije koja, prema njihovim riječima, ni u danima kad je postala privremena nije zadovoljavala propisane standarde.

Nova lokalna uprava je, kad je preuzela vlast, obećala da će riješiti problem deponije, koja predstavlja najveću crnu tačku, i sanirati je.

Iz Opštine Nikšić je saopšteno da je u ranim jutarnjim časovima, usljed neutvrđenih okolnosti, nastao požar na trećem platou deponije Mislov do.

"Sprovode se aktivnosti na gašenju nastalog požara i u toku dana će se izvršiti sanacija nastale situacije. Utvrđuju se okolnosti pojave požara. Zbog sumnje u ljudski faktor, biće angažovana i policija. Napominjemo da je u toku sanacija deponije Mislov do i da su izvršeni radovi na platou 1 i 2, a na trećem platou, na kojem se desio požar, još nijesu započeti radovi", piše u saopštenju Opštine.